Ping

Slutet för kyrkogården

Veckans bästa svenska text om webbdesign har webbstrategen Per Axbom skrivit. Den handlar om något som jag berört tidigare här på Ping: kyrkogården, mer känd som högerspalten. Den plats där de flesta svenska nyhetssajter staplar puffar eller relaterat material i hopp om att de ska locka till vidare läsning.
Problemet är att de väldigt sällan gör det. Och varför envisas så många att ändå ha dem kvar?
Den sista frågan ger Per Axbom inte svar på. Bristen på förebilder och mod är två förklaringar.
På gott och ont har vi inom vår bransch en flockmentalitet och vi bygger därför våra sajter på ungefär samma sätt, det vill säga på det sätt som Aftonbladet gör. Det är av godo för läsarna som enkelt kan gå från sajt till sajt utan att fundera på hur den fungerar. Det är av ondo för att så stora delar av bygget är till ingen nytta.
Vi försökte ta bort högerspalten vid förra omgörningen och lyckades på förstasidan men av olika skäl inte på sektions- eller artikelnivå.
Nu är sajten snart ett år och det är dags för en mindre översyn. Hur skulle Sydsvenskan.se se ut utan högespalt? Här är ett exempel på en hur en artikelsida skulle kunna se ut. Därefter dagens faktiska version av texten. Vilken version föredrar du?
Gå till toppen