Ekonomi

Över 700 kvinnor redo för bolagsstyrelserna

Veckans lördagskrönika
Förra veckans efterlysning av kvinnor som kan sitta i bolagsstyrelser resulterade i en ström av spännande förslag. Det kom så många att vi inte ens fick plats med halva listan i tidningen, utan fick stanna vid C och sedan länka till den fullständiga lista på nätet.
Fram till igår hade över 700 namn skickats in som resultat av Sydsvenskans och Rättviseförmedlingens gemensamma efterlysning av kvinnor i förra veckans Näringsliv. Tanken var att inför vårens stämmor i landets bolag visa att det visst finns kvinnor som är kompetenta och erfarna nog att ta plats i styrelserna.
Vår plan var att publicera alla namnen på en sida i den här veckans Näringsliv. Vi drabbades dock av lyxproblemet att namnen var så många att de inte gick in på en sida, utan vi kom bara till C i alfabetet. Resten av namnen hittar du på Rättviseförmedlingens hemsida, där listan också kommer fortsätta att uppdateras kontinuerligt.
Bakgrunden var förra veckans granskning av mansdominansen i de skånska börsbolagens styrelser, där det finns dubbelt så många Anders som kvinnor på ordförandeposterna. Tolv bolag saknade helt kvinnor i styrelsen och bara ett var helt jämställt.
Det vanligaste argumentet för varför det är så skevt brukar vara påståendet att det saknas kvinnor som kan ta plats i styrelserna. Antingen är de inte kompetenta nog, har inte varit vd för något bolag och saknar den erfarenhet som traditionellt anses krävas i en bolagsstyrelse.
Eller, ännu värre, så heter det att man faktiskt letat men inte kunnat hitta någon.
Och allra värst: Att man inte ens vet var man ska börja leta för att hitta kompetenta kvinnor. Som om det handlade om något slags utrotningshotat djur.
På mindre än en vecka har efterlysningen alltså resulterat i över 700 tips på kvinnor som anses kvalificerade nog att ta plats i en styrelse. Det överträffar de flesta andra liknande listor som gjorts, men skulle man slå samman exempel från Styrelsekraft, Passion for business och andra källor kommer slutresultatet lätt upp i över 1 000 namn.
Jag inser att inte alla dessa kvinnor är kvalificerade för att sitta i alla de bolagsstyrelser som behöver förbättra sin jämställdhetsprofil. Erfarenhet, bakgrund och intressen påverkar så klart när man är kvalificerad för uppdraget och inte – precis som det förhoppningsvis gör när valberedningarna nominerar män till samma styrelser. Skillnaden är att nu kan de börja använda båda halvorna av befolkningen som rekryteringsunderlag för styrelserna.
Det skulle förvåna mig om det inte finns bolag som matchar kompetensprofilen hos kvinnorna på listan och vice versa, men det handlar om att orka leta utanför den egna telefonboken. Och framför allt att våga se andra kompetensprofiler än dem man normalt brukar leta efter – eftersom dessa profiler tydligen främst matchar männens erfarenheter.
Låt oss därför med hjälp av 700-listan slå tillbaka varje gång vi i framtiden hör argumentet att det saknas kvinnor som är kompetenta nog att ingå i styrelser. Eller att man inte vet var man ska börja leta.
Listan finns och det är bara att börja läsa från A …
Gå till toppen