Handboll

Semifinaldrömmar och rekord i turbulens

Handbollen är glödhet i Skåne just nu.
För andra gången under 2000-talet är möjligheterna stora att vi får se två skånska klubbar i SM-slutspelets semifinaler.
* En plats är redan garanterad –  tas av kvartsfinalsegraren Lugi-Ystads IF.
* Sedan har IFK Kristianstad kopplat grepp om Alingsås med 1-0 i matcher och två kvar på hemmaplan, där det inte är många motståndare som pallar för publiktrycket.
***
HK Malmö kunde haft samma drömläge, men tyvärr kvitterade Guif när det bara återstod 42 sekunder av ordinarie speltiden i onsdags. I förlängningen säger rapporterna att luften gick ur Malmögrabbarna.
Det måste kännas bittert att ha varit så nära en jätteknall och i Eskilstuna kommer kanske inte chansen tillbaka.
Men jag hoppas ändå att laget blivit stärkt av att ha bjudit serievinnarna en så tuff kamp och klarar av att ladda om batterierna till söndag.
***
Under synnerligen oroliga omständigheter krigar H43 för att förlänga sitt elitseriekontrakt. Kul att jag i sista uppdraget som journalist på Sydsvenskan fick skriva om ett taggat Lundalag i matchen mot Lindesberg, 32-23.
Zoran Roganovic, som har det blåaste av alla hjärtan, är ändå besviken på sin klubb.
– Den här säsongen slår alla rekord i turbulens. Överlever vi kvalserien är det en lika stor bragd som att ta SM-guld, sa den femfaldige skyttekungen till mig i torsdags.
Efter årsskiftet har det hänt saker på löpande band:
* Ekonomisk kris och styrelsebeslut i januari att frivilligt gå ner i allsvenskan.
* Ändrat besked till liganämnden, sedan en kraftsamling från medlemmar och annat folk dragit in de 800.000 kronor som räckte för att rädda elitlicensen.
* Avhopp innan vårstarten från Johan Brännberg och Daniel Lindquist.
* Slagsmål mellan Fredrik Creutz och Christoffer Fors på en lagfest, två veckors avstängning för Creutz och svaga insatser hela våren av ”Stoffe”.
* Besked via omvägar (=Sydsvenskan) till Tomas Westerlund att tränarkontraktet inte skulle förlängas och att Veroljub Kosovac tar över jobbet till sommaren.
* Spelvägran från Christoffer Fors när Fredrik Creutz var tillbaka i sista elitseriematchen mot Sävehof, ingen mer träning sedan dess och sjukskrivning under resten av kvalserien.
* Rykten att halva truppen är på väg att lämna H43 till nästa säsong.
Ja, snacka om soppa. Inte så konstigt att H43 haft svårt att prestera. Men det var en härlig urladdning av killarna på fredagskvällen och säkert extra skönt för Fredrik Creutz att få sätta åtta fullträffar.
***
Några personliga synpunkter på de olika turerna.
1) Rakryggat av Johan Brännberg och Daniel Lindquist att redan i ett tidigt skede förklara att de saknade motivation att spela vidare. Då visste i alla fall tränare och lagkamrater vad som gällde.
2) Beklagligt att Christoffer Fors inte accepterat ursäkten från ångerfulle Fredrik Creutz och att det trots åtskilliga medlingsförsök av andra personer inte gått att lösa konflikten.
3) Fel tidpunkt av klubbledningen att offentliggöra tränarbytet mitt under pågående säsong, även om jag förstår att Börje Fennhagen ville undvika spekulationer när nyheten läckt ut.
4) Rimligt krav att spelarna även i resterande matcher tar sitt ansvar på plan, när så många utomstående ställt upp med pengar.
***
Senast Skåne hade två herrlag i semifinal var 2007. Då åkte H43 ut mot Hammarby och Ystads IF mot Sävehof.
Nu väntar vi på den första skånska klubben i final sen 1996 – Lugi.
Och den första skånska SM-vinnaren sen 1992 – Ystads IF.
***
Det vore trist om SM-finalen i Malmö Arena 12 maj blir samma antiklimax som 2010.
Och tänk om inte ens Lugitjejerna är med på festen…
Efter förlusten i första kvartsfinalen i torsdags kändes det som en dålig bortförklaring att skylla på Sabina Jacobsens frånvaro och att Lina Larsson gick sönder i första halvlek.
Motståndarna hade tre korsbandsskador. Och det var mycket av den anledningen Lugi självmant valde Skövde framför Spårvägen.
***
Så här i elfte timmen av min journalistbana vill jag plocka fram ytterligare lite handbollshistoria från huvudet på en gammal gubbe – precis som Hasse Alfredson gjorde i sin klassiska sketch.
Vrider jag backspegeln ett par årtionden tillbaka, så är det inte bara guldvåren 1980 som framkallar ljuva Lugiminnen i SM-möten med Ystads IF.
Innan det blev SM-finaler mot Drott 1978 och 1984 fick sydskåningarna två gånger stryka på foten i de inbördes semifinalerna.
***
Fast å andra sidan knep YIF 1979 års finalbiljett på Lugis bekostnad.
I stundande drabbningar kan således ingen luta sig mot traditioner.
***
Färdigtjatat om gammal statistik. Låt mig istället få avrunda med lite raljerande om aktuella tränare.
Varifrån hörde vi vinterns gnäll?
jo, Trelleborg, där fanns Pelle Käll.
För att fortsätta på det här med skäll,
är ju Lugi-Tomas inte alltid så snäll.
Och när han utsätts för tränarkritik,
används twitter till egen replik.
Kontroversielle Zanotti gestikulerar med blonderat hår,
coachningen avgör vem som medaljerna får.
Kollega Dragan är tippad att nå ända fram,
missar damerna finalen, är det faktiskt skam.
I H43 gör finske Tomas så gott han kan,
men ute på plan behövs det flera Zoran.
Skulle kontraktet ryka all världens kos,
har ledningen redan fastnat för Veroljub ”Kos”.
2013 skall inte Malmö bli floppen,
de lovar istället ge andra lag ”proppen”!
***
Ursäkta nödrimmen – dikta får jag bli bättre på i ett annat liv.
Men ett stort tack till alla som orkat läsa mina blogginlägg genom åren.
Och tack, ni tränare, som gett mig nöjet att få munhuggas med den partiska ”expertisen” utanför omklädningsrummen. Jag kommer sakna det gnabbet betydligt mer än när vi varit överens. Vilket faktiskt hänt, några gånger.
***
Snart, bara timmar kvar till midnatt och muck.
Nog av – eller som de gamla militärerna och fotbollens Lars Richt brukade säga till oss som sköt skarpt:
Patron ur!
Gå till toppen