Sport

I US Open kan det vara Hansons tur

Det tog ett halvt dygn att samla intrycken från Mastersavslutningen. Här är nåt slags analys av det hela:
Nej, det blev ingen svensk majorseger den här gången heller.
Man undrar ju hur länge vi ska behöva vänta på att en svensk herrgolfare ska vinna ett av de fyra stora mästerskapen. Framgången kommer närmare och närmare, men det sista lilla steget återstår – och det är av allt att döma Peter Hanson som måste ta det.
Tredjeplatsen i Masters var det slutliga beviset på att Svedalas affischnamn har det som krävs. Trots en dålig start släppte han aldrig tagit under slutrundan och chansen till seger fanns kvar ända tills han missade den korta birdieputten på sextonde hålet.
Nu vet han också själv vad han behöver göra. Att spela i ledarboll under sista dagen av en major var en ny upplevelse, som gav nyttiga erfarenheter.
För det skilde en hel del mellan lördagens och söndagens Peter Hanson. Inte bara de nio slagen i scorekortet.
Det syntes i hela hans uppträdande, han såg spänd ut och verkade tagen av stundens allvar. Det långa spelet kom tillbaka efterhand, men puttningen fick han aldrig riktig ordning på.
Det är förbättringen på just det området som har gjort att Peter Hanson närmat sig världstoppen, men när det drog ihop sig på söndagen höll puttarna inte riktigt måttet. En avgörande runda på Augusta National har en förmåga att framhäva varje spelares svagheter, vilket Peter Hanson också påpekade när dramat var över.
Det är klart att han var besviken. Han hade ledningen med arton hål kvar av Masters, han hade en arm i den gröna kavajen, han kom närmare än vad någon svensk tidigare har gjort.
Men med lite perspektiv kommer han att se tredjeplatsen som en stor framgång. Han har bevisat att han har spelet för att konkurrera med alla de bästa i de största sammanhangen och snart kommer segern.
US Open om två månader är ett ypperligt tillfälle.
Gå till toppen