Inside Redhawks

Kent Leijon Jönsson: Lex Barcelona

Exakt halvvägs i allsvenskan för Redhawks. 26 matcher och 45 poäng. Formpilen går genom taket för laget som faktiskt visat sig vara större än jaget. Klyschan som nästan alla uttalar, men sällan orkar genomföra. Processen har underlättats av hemvändarna. Alltid lättare att totalrenovera med ett gäng killar som känner till huset.
Egna produkter och/eller spelare som gått genom juniorleden är ofta själva fundamentet i alla stora lagbyggen. Lex FC Barcelona.
Jens Olsson och Johan Björk har varit plusvarianter från början och befäst ställningen. De tillhör de främsta backarna i Redhawks sett över de senaste säsongerna.
Mattias Persson och Nicklas Jadeland startade en smula trögare, men har vuxit ut till nyckelanfallare. Persson som kreatör i fart. Jadeland som en ettrig mini-powerforward med speed. Kvaliteterna de visade i andra klubbar.
Bortser vi från Johan Björk har de tre andra liten eller ringa A-lagserfarenhet från Redhawks. Men de har varit väldigt vana vinnare i Redhawkströjan under juniortiden.
Med Tomas Kollar som lagkapten finns det inte något utrymme för fripassagerare. Pedagogiskt lättare att få hela laget att arbeta om lagkaptenen går i bräschen. Väldigt enkel hockeylogik.
Topp slår ut bredd och en förstakedja måste producera. Så brukar det heta och det stämmer i många fall, men Redhawks får hyfsad produktion från alla fyra linor. Alla kedjor kan hota.
När vattenbärarna känner sig betydelsefulla och uppskattade. Då fungerar ett lag som bäst. Det är en av hemligheterna bakom Redhawks lyckade november. Men vi får inte heller glömma Jesper Mattssons inträde som PP-konsult, inte heller den dynamiska processen som verkar ha uppstått mellan tränarna Ulf Taavola och Mats Lusth.
Unga spelare får oftast vara med på nåder, som sjunde eller åttonde back, eller som tolfte trettonde forward. Men Rasmus Andersson fick chansen, tog den och har skakat om i laget. Sextonåringen har nästan blivit som ett nyförvärv som fyllt på från toppen.
Redhawks har lagt en grund för att klättra eller hålla sig kvar på nuvarande tabellposition, men ingenting är givet i den här branschen. Mycket kan hända. Formkurvan kan plana ut eller peka nedåt och vända upp igen.
Mitt i allt detta tar den här bloggen semester och återkommer runt julhelgen. På återseende!
Gå till toppen