Hälsa & Motion

I skidspåren mellan sol och snöstorm

Det blev nästan tre mil skidåkning i Fogdaröd utanför Höör i helgen. För att få träningen att gå ihop med resten av familjeaktiviteterna så blev det tidiga morgnar både i lördags och i söndags. Det kändes tungt när klockan ringde 6.30 men fantastiska soluppgångar båda morgnarna kompenserade.
Lördagen bjöd på strålande sol och kyla, -11 grader. Skidåkning tränar verkligen hela kroppen och förbättrar balans och bålstabilitet. Det är en effektiv träningsform och samtidigt får man en naturupplevelse och massor av frisk luft. Träningen på gymmet kan inte mäta sig med detta.
Jag gillar verkligen att åka skidor. Tekniken behöver finslipas men jag känner att grunderna finns.
I lördags tränade jag med min arbetskollega Nicklas och jag tror att jag har lyckats övertala honom om att hänga på Vasaloppet. Han har åkt det tidigare.
Söndagens väder var gråmulet och -3. Jag tränade med Björn, en av grundarna till Höllviken Cykelklubb, eller rättare sagt han åkte ett varv med mig och sedan drog han i väg. Han har genomfört några Vasalopp och gav mig bra tips.
Tidigare i höstas tvivlade jag om jag faktiskt skulle klara av Vasan. Det gör jag inte längre. Jag har, under de tre senaste månaderna, med fokuserad träning byggt upp styrka och bra kondition. Men jag kommer ha ett mindre slitsamt Vasalopp om tekniken kan utvecklas ytterligare. Det blir träning med Ski Team Skåne igen, nu när träningen kan ske på riktiga skidor och inte rullskidor. Och jag har planerat för ytterligare ett läger för att träna just teknik.
I spåren i söndags träffade jag entusiasten Knut. Det är han och ytterligare en kompis som har spårat i Fogdaröd. Det är Ringsjö Orienteringsklubb som ansvarar för spåren. Kommunen har köpt in en skoter och står för bensinen. Men spårningen sker helt ideellt. Det tar ungefär fem timmar att spåra de dryga fyra kilometrarna. Jag tackar och bugar. Ni, eldsjälar gör ett fantastisk jobb. Knut såg fram emot den annalkande snöstormen och därmed ännu mer snö, då blir spåren riktigt bra.
På väg hem under söndagen möter oss snöstormen strax efter Lund. Då är jag glad att klockan ringde tidigt så jag hann med ett träningspass i skidspåren. Prognoserna visar mer snö och kyla i Skåne. Det blir definitivt mer skidåkning till helgen.
Gå till toppen