Nyheter

Diamantkupp och guldgrafik

En av de största diamantkupperna genom tiderna genomfördes igår i Bryssel. Stenar för 300 miljoner kronor försvann.
Det är den här typen av material som sätter igång  nyhetsgrafikern i mig. Det hoppas jag det gör hos fler de närmaste dagarna.
Hur gick det till? Hur kunde en grupp beväpnade rånare komma in på flygplatsen? Osv.
Kanske har det redan gjorts en grafik som finns någonstans på nätet? tänker jag.
Nej, jag hittar ingen aktuell grafik över rånet. Men jag hittar den här!
Klicka för att se hela.
För ganska exakt en månad sedan lades grafiken ”Anatomy of a diamond heist” upp på ett antal sajter i världen. Den berättar om åtta sätt att sno diamanter.
Och då är ju frågan given: Finns det något samband?
Nej, det kan jag inte tänka mig. Det finns inget samband. Det här vara mest ett sätt för mig att få berätta om den sajt där man bland annat kan hitta diamantgrafiken: visual.ly.
Diamantgrafiken är inte min favorit. Den är färgglad och fångar ögat men jag har svårt att kalla något grafik som egentligen är ett antal illustrerade texter. Det som borde vara grafik (jämförelser mellan värden, tillvägagångsätt osv) har man istället berättat om i text.
Lite som att höra någon berätta om musik istället för att lyssna på den.
Sådan grafik finns det gott om på den här sajten. (Jag skrev om den vid lanseringen 2011 här.) Nu har dock också en hel del riktigt högklassig grafik hittat till visual.ly.
Sajten har inte blivit perfekt på något sätt. Bl a är det det svårt att hitta det man vill, men mängden material förlåter mycket.
Här finns i skrivande stund fler än 28 000 grafiker och visualiseringar på sajten. Av väldigt skiftande kvalitet ska sägas, men av någon anledning tycker jag bara att det gör det mer underhållande att snoka runt här en stund då och då.
Gå till toppen