Bil & Trafik

Polisen kollar cyklister

Idag fick jag ett trevligt mail från en polisinspektör i Malmö. Han informerade om att polisen i Malmö denna vecka (vecka 8) fokuserar sitt trafiksäkerhetsarbete på cyklar. De saker polisen kommer att kontrollera runt om i staden är bl.a. att lampor finns på cykeln och att de är godkända och att man beter sig som man ska, d.v.s. att man stannar vid stoppskylt och vid rött ljus. De kommer också ha ögonen öppna efter cyklar som har anmälts stulna.
Jag måste säga att detta ändå gläder mig ganska mycket. Är det någon sak som det alltid blir okonstruktiv pajkastning kring är det huruvida fotgängare, cyklister eller bilister är de största idioterna som inte kan trafikreglerna. Ska jag vara helt ärlig tror jag alla är lika bra eller dåliga på det, något som polisen också sa för något år sedan när man undersökte saken.
 Anledningarna till att cyklister bryter mot regler kan ju så klart vara många. Det kan bero på total ignorans, det kan bero på att man cyklar samma sträcka varje dag året om och att det aldrig kommer någon annan trafikant vid det där rödljuset som man måste trycka på knappen för att få grönt.  Det kan ju så klart också bero på att man helt enkelt inte kan trafikreglerna, som t.ex. att cyklister ska lämna företräde för andra fordon när man korsar en vägbana eller kör ut på en vägbana. Många gånger tror jag också att det beror på att man helt sonika skiter i reglerna.
Hur som helst så tycker jag det är bra att polisen fokuserar lite på cyklisterna. Dels för att alla regleröverträdelser drar ner alla cyklister som sköter sig i skiten och dels för att det faktiskt också visar att cyklar är fordon i trafiken som har regler att förhålla sig till. Med ökade rättigheter, som vi så gärna talar om, kommer också ökade skyldigheter, eller vad är det man säger, är man stor måste man vara snäll. Resultatet av fokusveckan hoppas jag kunna ta del av i nästa vecka.
Cykla aktivt.
Gå till toppen