Dygnet runt

Moomsteatern turnerar med Strindberg i Europa

Nästa år tar Moomsteatern med sig Strindberg ut i Europa. Dessutom gör de en barnföreställning om Kaspar Hauser. Men ”Tårtan” får vänta ett tag till. 
1987 startades Moomsteatern som en teatergrupp för personer med intellektuella funktionshinder. Genom åren har verksamheten kunnat söka sig utanför Sveriges gränser vid flera tillfällen. Senast 2010 då de var i England med ”Compagnie of Strangers”. Det var ett samarbete med Pelle Öhlund och Nina Jemth från Varieté Barbès i Malmö. Nu väntar ett nytt samarbete med Ohlund/Jemth som ska leda ut i Europa.
I juni 2016 har de premiär på August Strindbergs ”Ett drömspel” och strax efter det ger de sig iväg till Wales.
– Vi åker omedelbart till en stor teaterfestival, Unity Festival i Cardiff i Wales. Sen håller vi på att snickra på en Europaturné. Vi är bland annat inbjudna till Frankrike i januari 2017, säger Moomsteaterns ledare Per Törnqvist.
Det internationella samarbetet håller på att växa för Moomsteatern. Idag är de inne i samarbetsprojektet ”Crossing the Line” med brittiska Mind the Gap och franske L’Oiseau-Mouche, men det är på väg att utökas.
– Det är tänkt att övergå i ett ännu större nätverksprojekt med kanske tio europeiska teatrar. Det stora projektet är tänkt att dra igång 2017 och det finns en ambition och en stor möjlighet att vi kan genomföra det, säger Per Törnqvist och berättar att det finns teatrar i Rumänien, Serbien, Polen och Litauen som är på väg in i projektet.
– Det är länder som inte är lika duktiga som Sverige, Frankrike och England på att jobba med funktionshindrade. Det stora projektet handlar om just det, att knyta kontakter med länder som inte är lika duktiga, säger Per Törnqvist.
Så varför åker ni ut i Europa med Strindbergs ”Ett drömspel”?
– Tanken är att ska vi ut i Europa så ska vi spela något som är genuint svenskt. ”Ett drömspel” har det här icke-realistiska och visuella. Sen plockar vi bort mycket text för att få den att fungera internationellt. Men att göra Strindberg och plocka bort text är ju svårt, nästan korkat. Tanken är att det ska bli poetiskt och visuellt, säger Per Törnqvist.
Nina Jemth och Pelle Öhlund.Bild: Lars Brundin.
”Ett drömspel” är dock inte enda föreställningen under våren 2016. För just nu sitter Per Törnqvist och skriver manus till barnföreställningen ”Mysteriet Kaspar” om Kaspar Hauser som ska ha premiär i mars 2016.
– Det utgick ett ”påbud” från våra producenter att vi behövde göra en föreställning för barn över 6 år och uppåt. Vi har ju länge planerat att göra ”Tårtan”, men vi får inte rättigheter till den så vi skjuter den på framtiden. Så istället gör vi en specialversion som utgår från myten om Kaspar Hauser. Vad händer när någon som inte är som alla andra dyker upp i ett sammanhang. Hur tillåts han vara den han är? Det ska bli inspirerande att berätta för barn så att de kan gå hem till de vuxna och förklara hur landet ligger, säger Per Törnqvist.
Sydsvenskan skrev för två år sedan att Moomsteatern ska sätta upp Carl Johan De Geers ”Tårtan”, men det har ännu inte blivit av. Problemet ligger nu i De Geers händer.
– Stockholms stadsteater har en option på att sätta upp den först. Så varje gång de släpper sitt säsongsprogram så håller vi utkik, för så fort de gjort den så kan vi också göra den. Carl Johan De Geer har nämligen fått i uppdrag att skriva en ny version av ”Tårtan” för Stockholms stadsteater och han vill att den ska komma ut först, innan Moomsteatern gör sin version, säger Per Törnqvist.
Men först ut på Moomsteatern i höst är Shakespeare’s ”Stormen” som har premiär den 10 oktober.
Gå till toppen