Dygnet runt

Klart vilken gymnasieskola Sisters Academy ska ta över

Performanceprojektet Sisters Academy gjorde tidigare i höstas om hela Inkonst i Malmö till en internatskola. Nu ska de ta över gymnasieskolan Nova Academy i Simrishamn under två veckor och förvandla den till en öververklig plats. 
Det danska performanceprojektet Sisters Academy rönte stor uppmärksamhet i september när de förvandlade kulturhuset Inkonst till en internatskola med fokus på sinnligt lärande. Redan då var det klart att nästa steg var att ta över en riktig gymnasieskola under två veckor för att testa sina metoder i verkligheten.
Flera skolor har varit intresserade och med i diskussionen, men nu är det klart att skolan som får förtroendet är den nystartade Nova Academy i Simrishamn.
– Största anledningen till att det blev Nova Academy är att de har velat det så otroligt mycket och har varit så peppade. De var här på Inkonst och tog del av internatskolan och från Simrishamns kommun är de också intresserade, säger Ann Wallberg på Inkonst.
Tanken var från början att de skulle genomföra projektet ”The Takeover” på en Malmöskola, men när Nova Academy själva tog kontakt med Sisters Academy så tänkte man om.
– Det känns roligt att göra det på en liten ort där en hel bygd kan bli involverad, säger Ann Wallberg.
Sisters Academy tar över den centralt belägna kommunala skolan Nova Academy under sportlovet för att göra om miljöerna och sen öppnar skolan på riktigt den 29 februari.
– Vi kommer att göra om hela skolan med scenografi, ljus och ljud. Sen startas en process där lärarna kommer att bli preppade med workshops för att kunna undervisa på ett mer sinnligt och poetiskt sätt. Dessutom kommer ju danska Sisters Hope dit med sina tjugo skådespelare som också kommer att ha viss undervisning, berättar Ann Wallberg.
Gry Worre Hallberg i danska Sisters Hope som ligger bakom Sisters Academy.Bild: Albin Brönmark
Tanken är att undervisningsplanen ska ligga fast, men att Sisters Academy ska påverka hur denna undervisning ska gå till.
– Vi vill vara en skola som ligger i framkant och vågar testa nya saker. Det här gör att vi lärare tvingas vända upp och ner på våra lektioner och vi tvingar tänka utanför lådan, säger Anna Kesar som är dans- och musikallärare på Nova Academy.
Nova Academy i centrala Simrishamn.
Nova Academy är en kommunal gymnasieskola som startade 2014 och idag har runt 200 elever som går på fyra olika program: Performing Arts, Digital Design, Sports och Science. Nästa år startar även en beteendevetenskapinriktning.
– Vi är så glada att vi blev valda. Vi vill skapa världens bästa skola och vi har alla lärarna med oss i detta, berättar Anna Kesar.
Vilka har varit de största betänkligheterna?
– Det är klart att det finns en rädsla att det inte ska bli så bra som man tänker sig eller att elever tycker att det är jättejobbigt, läskigt eller ovant. Men det är ju något som vi lärare måste ta ansvar för. Vi ska ju vara tryggheten för dem. Samtidigt handlar det om att vi inte vill vara rädda för att testa nya saker. Det är ju ett problem i världen att folk är så bakåtsträvande och det är kanske inte hela världen om det inte blir som vi tänkt oss. Det är bara två veckor och det är en chans som aldrig kommer tillbaka, säger Anna Kesar.
Gå till toppen