Mat & Dryck16 januari 2016 04:00

Vin för det magra nuet– och en smakrik framtid

Att hålla igen efter helgernas excesser behöver inte betyda en glanslös januari – det finns vinfynd till rimligt pris. Och så finns det godis på fredag för den som har en slant över.

Januari är årets magraste månad. Granen började tappa sin dräkt redan på juldagen och var som ett skelett till nyår. Och plånboken var tunn som ett silkespapper redan före jul.
Desto mera av ister då på kroppen. Som efterhängset sitter kvar.
Dags att börja ett nytt liv, ett liv utan charkuterier, öl och brännvin! Ett liv som nu ska vitaliseras med bättre och billigare vanor. I alla fall till dess att vi hinner ikapp oss själva.
Fullständig avhållsamhet är dock något som undertecknad är totalt främmande inför. Därför ges nedan i all välmening några tips om hur man, utan att tvingas pantsätta familjesilvret, med hjälp av odyrt men anständigt vin kan ge viss glans åt vinterns glåmighet.
Men eftersom Systemet har lite nytt och trevligt på G i mera välsorterade butiker på fredag i nästa vecka, så ska även de som har lite sekiner över få sig en smula till livs och glädje.
Boxvin? Tja, det kan väl gå bra.
Det finns boxar som är anständiga och det är lätt att förstå att den mängdrabatt som ett boxköp innebär, ibland motsvarande en flaska eller mera, kan vara lockande.
Men ack så glanslöst!
Och vad i herrans namn ska man med en halvtom box till? En öppnad box är en dagslända. Innehållet snabboxideras och bli stumt och tråkigt, ibland redan efter en vecka.
Boxvågen har också börjat plana ut. Vin tappat på pappkartong eller plastpåse lagd i låda säljer inte riktigt lika mycket längre samtidigt som flaskförsäljningen håller ställningarna och ökar.
Fördelarna med flaskvin är många.
Lagringsbarheten är den första och viktigaste; en box måste konsumeras inom några månader efter tappning medan bevarandetiden för en flaska (även enkelt) vin kan räknas i år.
Svavelmängden är också mindre i flaska – plast är inte lika syretätt som glas och kräver därför mera av det konserverande svavlet; boxvin bör slås på karaff så att det illaluktande svavlet förångas.
En flaska är mera estetiskt tilltalande än en box, som på ett dukat bord ser föga mer inspirerande ut än en chipspåse.
Slutligen och inte minst: Man vet hur mycket man druckit när en flaska vin är tömd. Med en box är det lätt att tappa räkningen och man riskerar att gå ned för densamma. No good.
*****

Av budgetviner här nedan – ett urval av några av de bästa just nu – har jag valt att begränsa antalet boxar och i stället fokusera på flaskor vars maxpris är en hundring.
Tips utanför detta är sydafrikanska Helderberg vars viner som kostat 100 kronor plus – och var rekommendabla eller prisvärda då – nu reas på beställningssortimentet för 49 kronor flaskan – men måste beställas i kolli om tolv flaskor. 2012 The Odyssey (2166, 49 kr) gillade jag mest men 2013 Bushwine Shiraz (2043, 49 kr) och 2012 Merlot (12035, 49 kr) är också klockrena fynd.
Av de tillfälliga vinerna i de mest välsorterade systembutikerna på fredag har jag tagit med några av de bästa som beställts i hyfsat stort antal.
Men för alla vänner av riktigt spännande resultat av naturens nycker och skickliga odlar- och vinmakarhänder måste jag nämna ytterligare några exempel här.
Den som starkt gillar ostar av gruyèretyp, gärna en beaufort, eller ostar från Savoie, exempelvis abon-dance, och – oaktat vad det kostar – vill ha det perfekta vinet till dem, ska inte tveka att lägga rabarber på en eller ett par flaskor 2014 Chignin Bergeron Savoie (Jean Perrier et Fils, 99453, 205 kr, 360 flaskor, kval 4-). Ungt friskt och livligt och mycket välgjort – den blommiga tonen (mitt i det grönfriska) kommer av inblandningen av roussanne i vinet.
Önskar man en perfekt chablis och är beredd att vänta på den i kanske fem år kan rekommenderas 2014 Chablis Premier Cru Fourchaume (Dom Séguinot-Bordet, 95247, 269 kr, 360 flaskor, kvalitet 4) och om man tror sig vara vid liv ännu om tio år så kommer den sanne oxidationsnörden att fröjda sig åt en av de blott 72 tillgängliga flaskorna av 2013 Clos de la Coulée de Serrant från Nicolas Joly (95047, 599 kr, kval 4+) – ett Loirevin från Savennières av högsta klass.
Är man beredd att banta plånboken för röda läckerheters skull så kan den storståtliga, torra, mineraliska men ack så unga chateauneufen 2012 Château De Beaucastel (95012, 659 kr, 480 flaskor, kval 5-) anbefallas liksom det nordligare rhônevinet 2013 Cornas Pierre Gaillard (99104, 329 kr, 360 flaskor, kval 4) med såar av nyskuret eneträ, chokladtoffee och diskreta örter över en silkig struktur.
Bara ett fel har chokladtäta, dovt koncentrerade och superlånga kultvinet 2013 Porseleinberg från sydafrikanska Swartland (90535, 699 kr, 120 flaskor, kval 4+): priset. Samma sak med Saint-Estèphe-vinet 2013 Château Phélan-Segur (99413, 319 kr, 360 flaskor, kval 4-): Höga förväntningar men tyvärr för högt pris.
Med detta sagt känner jag på mig att läsarnas kroppar, själar samt plånböcker kommer att må bra. Låt oss med gott mod uthärda januari och glädja oss åt de doftande ljusglimtar vi kan skapa oss!

Budgetviner

Tillfälliga viner

Tillgängliga från fredag 22 januari i välsorterade Systembutiker:

2008 Hervé Dubois Blanc de Blancs Grand Cru Millésime, 289 kr
95317, Champagne, Frankrike, 540 flaskor, kvalitet 4
Mousserande. Otroligt för under tre hundringar! Visserligen bara en 08-a, men ändå. Oförstörd spänst, lätt mognad, lätt kritighet och små aprikosinslag. Nam-nam!
 
2014 Curtefranca Bianco Ca' del Bosco, 159 kr
95222, Franciacorta, Italien, 1 440 flaskor, kvalitet 3++
Vitt. Ytterst torrt och högsyrat. Tämligen gles frukt med ett något kartigt inslag. Det är lätt att förstå att traktens vita druvor är basen till Italiens kanske bästa spumante.
 
2013 Château Doisy Védrines, 37,5 cl, 198 kr
92139, Sauternes, Frankrike, 240 flaskor, kvalitet 4-4+
Sött vitt. Ung och perfekt med härlig botrytis. Mycket söt men med bra balanserande syra och massor av mandel integrerad i den honungsljuva sötman.
 
2013 Guímaro Finca Meixeman, 219 kr
92295, Ribeira Sacra, Spanien, 360 flaskor, kvalitet 4+
Rött. Aromatiskt floral doft med mörka skogsbär, blommor, choklad och cigarrlåda. Koncentrerat och ändå finstämt. Ungt och ytterst lovande! Hoppas att det blir ett par flaskor över till mig!
 
2013 JT Château de Nages, ekoodlat, 189 kr
90186, Costières de Nîmes, Frankrike, 720 flaskor, kvalitet 4-
Rött. Varmt och något eldigt med eneträ och mörka skogshallon och en god struktur med balans. Härligt sydfranskt!
 
2014 Dolcetto d'Alba Pira, 127 kr
90050, Dolcetto d'Alba, Italien, 1 500 flaskor, kvalitet 3+
Rött. Härlig dolcettodoft med hallon och örter och en vag vink från en fjärran gödselstack. Friskt och livande med lätt uppstramande syror. Stor charm!
 
2012 Barbaresco Ronchi, 399 kr
90367, Barbaresco, Italien, 360 flaskor, kvalitet 4+
Rött. Strålande god – och tillgänglig! – med blåbär och en tesked blåbärskompott och en floral air över glaskanten. Modern och ytterst tilltalande men kanske väl dyr…
 
2011 Barolo Conterno Diego, 279 kr
90108, Barolo, Italien, 480 flaskor, kvalitet 4
Rött. Kraftpaket med blåbärsfokus och redan lätt avrundade tanniner. Nästan solsöt frukt och härlig längd.
 
2011 Alfa Crux Malbec, 299 kr
95189, Mendoza, Argentina, 480 flaskor, kvalitet 4
Rött. Häftig, chokladig, avgrundsmörk och mycket välgjord med utsökt balans. Inte ett gram till kan man få in i detta fullpackade vin från O Fournier, en av Mendozas bästa producenter.
 
Poire Williams des Monts de la Côte d'Or, 545 kr
40473, Frankrike, 240 flaskor, kvalitet 5
Fruktdestillat. Utsökt oekat pärondestillat, ett av de bästa jag provat. Man riktigt känner skalets strävhet och fruktens rika arom blommar. Så ärligt, så gott. 49%.
 
Hibiki Harmony Suntory Whisky, 639 kr
40433, Japan, 630 flaskor, kvalitet 5-
Whisky. Harmony, ja, det stämmer. Följsam i munnen, lätta chokladnoter, en smula harts, ett kryddmått honung. En japansk kvalitetswhisky med stor personlighet! 43%.
Gå till toppen