Dygnet runt

Malmö får VM-final i skejt – ny permanent skejtpark byggs

Malmö får i sommar arrangera en VM-final i skejtboard. Dessutom bygger arrangörerna en helt ny permanent skejtpark som de sen donerar till Malmö stad.
Malmö har etablerat sig som en världsstad för skejtboard. Med tävlingar, anpassning av gatuutrymmen och en känd gör-det-själv-kultur har det kommunicerats ut till världen att Malmö är en skejtstad i världsklass. Nu får Malmö det största skejtevemenang som staden har sett.
Skoföretaget Vans lanserar nu sin nya världscupserie Vans Park Series som ska avslutas med en stor VM-final. Från början var det tänkt att Malmö skulle få arrangera en av kvalificeringstävlingarna, men när man från Malmös håll tryckte på att man också ville arrangera en damtävling och bygga upp en permanent skejtpark, så ändrade sig Vans och valde att lägga den stora VM-finalen i Malmö.
Så i april startar Vans Park Series i Melbourne och sen blir det uttagningstävlingar även i Florianapolis, Brasilien den 11 juni, Vancouver i Kanada den 9 juli och Huntington Beach i USA den 30 juli. Den 20 augusti är det dags för den stora VM-finalen i Malmö i en helt nybyggd skejtpark.
– Normalt brukar man arrangera något sådant här i en arena där man bygger upp en temporär yta och sen river den. Men i Malmö vill vi jobba långsiktigt, så vi kommer nu att bygga upp en helt ny permanent park, berättar Gustav Svanborg Edén som arbetar heltid på Malmö stad med skejtsamordning.
I planerna för badhusparken i Hyllie fanns det redan planer för aktiviteter som parkour och bollsport. Nu bygger man in även en skejtpark som Vans kommer att bekosta och sen donera till Malmö stad.
– Det är en fantastisk investering. Vans donerar världens första VM-specifika park. Här kan vi skapa en arena i världsklass som också passar för nybörjare. Dessutom etablerar vi ett världsmästerskap så att man kommer att kunna se världseliten tävla i sitt kvarter, säger Gustav Svanborg Edén.
Skejtparken kommer att vara på ungefär 750 kvadratmeter åkbar yta som lagom till tävlingarna kommer att kompletteras med temporära läktare. Parkåkning innebär att man åker i ett varierande böjlandskap där åkarna utmanas både tekniskt och kreativt. 
Världens femton bästa skejtare inom så kallad parkåkning är nu utvalda och ska tävla i Malmöfinalen. Ytterligare fem skejtare ska tas ut i kvalificeringstävlingarna, så det kommer att vara tjugo tävlande sammanlagt i Malmö.
– Det här är helt grymt. Malmö har i grunden inte speciellt bra förutsättningar för skejtboard. Det är inget vidare väder och vi hade tidigare inte haft mycket skejtvänlig arkitektur. Men idag är Malmö en världsstad inom skejtkulturen för att Malmö stad har fattat att om man stöttar dem som vill något så får man något tillbaka. Detta har vuxit och vuxit och nu kommer det en VM-final till Malmö, säger Gustav Svanborg Edén.
– Och inte bara det – dessutom har vi möjlighet att påverka tävlingen. Vi ville ha en damtävling och vi vill arbeta långsiktigt och bygga en park som lever kvar på en plats där det behövs som mest precis i området mellan Holma, Kroksbäck och Hyllie. Nu blir det så och det är helt otroligt, säger Gustav Svanborg Edén.
Skejttävlingen Ultra Bowl som arrangerats i Malmö i nio år utgår nu i sommar på grund av detta evenemang.
– Vi kommer att arrangera många kringarrangemang på de andra skejtplatserna i staden den här veckan för alla som kommer hit för tävlingen. Tävlingen kommer dessutom att äga rum samtidigt som Malmöfestivalen så det kommer att vara mycket liv i stan för de som kommer hit för Vans Park Series, berättar Gustav Svanborg Edén.
Följ Dygnet Runt på Facebook och Twitter för att få senaste nytt.
Gå till toppen