Mat & Dryck

Unesco k-märker öl

Men det var väl på tiden: Unesco ger belgisk ölkultur status som världskultur-arv.
Ingenstans i hela världen finns så rika och fullständigt väsensskilda öltraditioner, djupt rotade och levande. Det är här som den spontan- eller vildjästa ölen levt vidare, i en uppsjö av lambic, även under decennier då folk utanför regionen enbart frynte på näsan åt dessa syrliga fast mångfacetterade drycker.
Men att sätta likhetstecken mellan belgiskt öl och suröl är förstås ohyggligt begränsande. Belgien är också hem för maltiga dessertöl och vinösa klosteröl (med eller utan trappistmärkning), witbier och saison. Och som om inte det räckte finns också högkvalitativa kraftigt humlade öl med anor.
Unesco ger inte bara ett diplom, utan förbinder sig också att upprätthålla det belgiska ölets traditioner och traditionernas status. Man kan bli konservativ i sinnet för mindre.
Läs mer här.
(Bilden är från Cantillion – bryggeri och museum i Bryssel.)
Gå till toppen