Nord & Francke

Underbar men inte älskad av alla

Det spelar ingen roll att det redan har dött så många musikaliska giganter i år. Det gör ändå ont. Man blir inte immun. En del av dödsfallen är väntade men de kommer ändå som en chock. Andra helt oväntade – som George Michael nu. Han dog stillsamt i sitt hem, endast 53 år gammal.
Han har visserligen levt utanför det direkta strålkastarljuset en ganska lång tid men i mitt hjärta har han hela tiden bott i en liten vrå, sedan Wham! släppte sitt andra album Make it big 1984. Jag var arton och Careless whisper gick på repeat på MTV och jag satt uppe på nätterna och väntade på att videon skulle visas en gång till, bara en gång till, innan jag kunde gå och lägga mig. Den slicka produktionen, den ljusa olyckliga rösten, körerna som smekte den och saxofonsolot som var over the top på precis rätt sätt.
Wham!, George Michael och Andrew Ridgeley, på scen 1985.Bild: AP/TT.
Överhuvudtaget är Make it big en av 1980-talets bästa popplattor, där även låtar som Wake me up before you go-goEverything she wants, och min absoluta favorit Heartbeat finns med. Och även en låt med titeln Freedom. 1990 återkom titeln i Freedom 90 som var en massiv MTV-hit där supermodeller som Naomi Campbell, Christy Turlington och Linda Evangelista var med i videon.
Medan Whamkollegan Andrew Ridgeley föll i glömska blev George Michael en superstjärna för de stora arenorna. Han gjorde musik med stora gester och han kunde vara sexuellt explicit nästan på samma nivå som generationskamraten Madonna.
Jag vet inte hur många sena kvällar jag satt med min vän Anna i hennes lägenhet och lyssnade på albumet Listen without prejudice. Vi sjöng med i Waiting for that day, gång på gång på gång. Detta var 1990, vi var 24 och 27 år och hade hunnit uppleva tillräckligt mycket smärta i livet för att detta skulle skära rakt igenom våra kroppar:
It’s not as though we just broke up
It’s not as though it was yesterday
But something I just can’t explain
Something in me needs this pain
I’ll know I’ll never see your face again
Det där med att behöva smärtan, det tilltalade mig då, det tilltalar mig nu. Det var i den branschen han var, George Michael. Hjärta och smärta. Han var en provokatör, och en mästare på slicka studioproduktioner.
Så det behöver egentligen inte sägas, han var underbar men inte älskad av alla, även om han sålt över 100 miljoner skivor genom åren. Denna engelsman med grekcypriotiska rötter och ibland lite för tajta skinnbrallor var helt enkelt lite för mycket för en del. För andra, för mig, var han rätt och slätt en darling.
Under 1990-talet började hans karriär gå upp och ner och han drabbades av personliga problem, både i form av depressioner och av skivbolagstvister. När han kom ut som homosexuell var detta kanske popvärldens sämst bevarade hemlighet.
På senare tid har skandalerna dominerat över musiken. Denna en gång så briljante låtskrivare, sångare och artist hade tyvärr reducerats till en föredetting med missbruksproblem.
Det är en ödets ironi att George Michael lämnar oss just under julen. För i framtiden är det möjligt att det är Last Christmas, Whams julsingel från 1984, som är hans mesta klassiker.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Gå till toppen