Nord & Francke

Den sangen, eller?

Egentligen är de helt upptagna med att kyssas. Deras förhållande är alldeles nytt och skört och de känner inte varandra så himla bra. De bara dras till varandra och kan inte stoppa det. Men det kommer något emellan.
För Isak är det bara ointressant radioskval, Even reagerar instinktivt och fysiskt påintrot och säger: Den sangen, eller?
Såhär ser han ut när han tar ett steg tillbaka och skruvar upp volymen på radion:
Foto: NRK.
Ögonen som tidigare lyste av kärlek till en man lyser nu även av kärlek till en hitlåt. Isak står iskall ochchockad några sekunder och fattar ingenting. Han och hans kompisgäng lyssnar definitivt på musik med mer cred än Gabrielle, en sångerska sprungen ur norska X Factor med några riktiga dängor på meritlistan.
Just denna heter 5 fine frøkner och är en effektiv danslåt av nästan hjärndött slag – enkel melodi, bra stick, text som på ett ytligtsätt låter cool. Den har ett par år på nacken och jag hade tidigare ingen koll alls på Gabriellemen efter att ha knarkat just den här fina kärleksscenen i Skam några gångerhar låten blivit till en efterhängsen öronmask.
JAG BLIR INTE AV MED DEN. Har sett den vackra scenen minst hundra gånger nu. Och lyssnar på låten precis hela tiden.
Jag vet att det kommer att gå över, det gör ju alltiddet. Och detta är ett sidospår för egentligen ärdet något helt annat jag tänker på.
För detär en så fin fas när man lär känna en annanmänniska. Har dusett den filmen? Vad tyckte du om den tv-serien? Har du läst den här författaren? Och en massa låtar som manhör eller vill spela för varandra. Förr blandband, nu spellistor – samma mekanism. Man mäter sig själv och den andra med hjälp av olikasorters kultur. Och fårinspiration att upptäcka nytt, av någon man tycker om.
Ibland får man ett deppigt facit: vi passar inte ihop. Eller också hittar man i själva verket sådant som binder ihop,skaparnyfikenhet, som görintresset av den andra ännu större.
Jag hadeför länge sedan en vän, Ola, som var MYCKET indie. Hela han kryllade ihop sigav obehag när han konfronterades med min musiksmak. Mycket av det jagälskade, det hatade han med hela sitt hjärta. Men han hade ett sätt att tackla det på.
Han sa: Jag hatar din musiksmak men jag älskar sättet du gillar musik på.
Det varförbannemigdet finaste jag hade hört sedan jag konfirmerades. Där kunde vi mötas, i kärleken till vad det nu var. Känslorna var exakt samma, och även hur viktig musikvar för oss.
Hur det går för Isak och Even vet vi inte. Klarar deras förhållande Gabriellegate?Det finns något komiskt och rörande med hur mycket det kan betyda vad man tycker. När Maken och jag träffades var det två mer änmedelintresserade musikkonsumenter som flätadesihop. Diskussionerna var ändlösa, det kan de fortfarande vara. Vid något tillfälle där i början påstodhan att alla tjejer vill vara Annifrid eller Agnetha. Löjligt tyckte jag. Det vill inte jag, jag vill vara Joan Jett. Då konstaterade han att jag nog var mer en kille än en tjej. Och på den vägen är det. Och tackoch lov är Maken inte bara Dylanman utan även en Lady Gagaman, annars hade det aldrig funkat.
Det finns en annan scen i Skam, i säsong två, när Noora är hemma hos William och greppar efter hans gitarr. Först spelar hon lite Love is all around me, sedan några takter på When you say nothing at all innan allt mynnar ut i en More than words som faktiskt lite chockar med sin intensitet, både William ochtittarna.
Skam harblivitmassivt hyllad och det även för sin musikläggning. Menhär är ytterligare ett tillfälle när en av rollfigurerna konfronterar en annan med underbartohippmusik.
Älskar det.
Nord & Franckepå Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här
Gå till toppen