Lund

Grannar avgörande när svampodlingsbyggnad räddades

Det kunde ha gått mycket värre. Grannarnas rivningsinsatser, vindriktningen och den snabba upptäckten hade stor betydelse för utgången av storbranden hos Sveriges största svampodlare, Hällestad.

”Sorgligt”, säger Hans Persson, som startade Hällestad och lät bygga de byggnader som brann ner natten till fredagen.Bild: Ingemar D Kristiansen
David Persson och sambon Denice Schultz bor alldeles intill odlingslokalerna i Torna Hällestad. Hon halvslumrade, när han steg upp vid 02-tiden natten till fredag för att värma välling till deras baby. Det han då såg fick honom att larma brandkåren.
– Han kom springande in och sa: ”det brinner på logen”, berättar hon.
Denice Schultz tog sig över till sin svärfar, som också bor väldigt nära.
– Jag vaknade av att det knäppte och undrade vad det var och steg upp, berättar han.
Anders Tornblad, yttre brandbefäl, bekräftar att det nog var det brinnande eternittaket som väckte honom.
– Min bror ringde och sa: ”det brinner”, berättar företagets VD, Mathias Persson, som direkt satte sig i bilen för att köra från bostaden i Furulund.
Han möttes av en övertänd byggnad.
David Persson såg att det brann, när han skulle göra välling till sitt barn. Han bidrog till att räddningtjänsten kunde komma snabbt på plats.Bild: Ingemar D Kristiansen
Upp i rök gick kontoret och administrationen, men innehållet i datorerna räddades genom lagring i molnet och egen säkerhetskopiering.
Vid tiotiden på fredagsförmiddagen rullade räddningstjänsten in brandslangarna och släckenheten körde iväg, men lämnade kvar tankbilen. Då rök det fortfarande från brandplatsen.
Mitt i den svartbrända bråten och vridna metallställningar för champinjonodling stod vita containerliknande kylrum, fulla med rökskadad svamp.
Fem anställda svampplockare anlände till sitt arbete vid 06-tiden på morgonen utan att ha en aning om vad som hänt.
– De blev bestörta, säger Hans Persson.
En brandmur i den kvarvarande längan var viktig. Hans Persson arbetar fortfarande mer än heltid i företaget han startade. 2012 lämnade han över VD-posten till sonen Mathias Persson.Bild: Ingemar D Kristiansen
Klarade sig gjorde gårdsbutiken, personalutrymmen, kök och odling av exotisk svamp som shiitake, pioppino, nameko.
Om allt som gått till spillo säger Hans Persson, som en gång startade företaget:
– Det är sorgligt, men man får se framåt.
Vinden låg på mot norr.
­ – Det var nog tur, säger Mathias Persson.
– Det är vi tacksamma för, säger Denise Schultz.
– De sprutade väggarna, berättar Hans Persson om hur brandmännen försökte förhindra att de närliggande boningshusen skulle fatta eld.
Denise Schultz sprang ut till djuren och flyttade hästarna.
– De var lite stressade. De ställde sig längst bort i hagen.
VD:n Mathias Persson sa så här på fredagen:
– Det är fruktansvärt, men vi kommer att ha business as usual.
Han räknar med att vara igång igen med vanliga leveranser inom tre veckor genom att bygga upp odlingen tillfälligt på annat håll.
Polisen genomförde på fredagen en teknisk undersökning. Brandorsaken är ännu okänd.
”Grannarna gjorde ett fantastiskt jobb”, säger Anders Thornblad, yttre befäl inom räddningstjänsten. Längan till höger skonades genom tillgång till deras grävmaskiner.Bild: Ingemar D Kristiansen
Mathias Persson, VD för Hällestad, var fokuserad på att lösa praktiska frågor på fredagen. Han var beredd att ta hjälp av samarbetspartners. De finns i Skåne, Småland och Östergötland.Bild: Ingemar D Kristiansen
I stålställningar staplade på varann har champinjon och skogschampinjon odlats i byggnaden.Bild: Ingemar D Kristiansen
Läs mer:Svampodling i Hällestad gick upp i rök i natt
Läs mer:Ägaren: ”Det är en katastrof”
Läs mer:Hällestadsvamp hyllas som nyskapare
Läs alla artiklar om: Branden på svampodlingen
Gå till toppen