Dygnet runt

Guide: 70 saker som gör det kreativa Malmö unikt

Malmö är i världens blickfång i dessa dagar och varför då inte passa på att lyfta fram vad det är som gör det kreativa Malmö så speciellt. Här är 70 goda anledningar att vara nyfiken på Malmö.

OBS: Listan är i slumpmässig ordning och eftersom Dygnet Runt bevakar Malmös kultur-, nöjes- och stadsliv så är det enbart det vi har med på listan. Read an English version of the list here.

1. Skejtboardscenen

Brighton Zeuner från USA tävlade under skejtboard-VM i Kroksbäck i somras.Bild: AVDO BILKANOVIC
Malmö har världens enda renodlade skejtboardgymnasium: Bryggeriet. Malmö har världens första kommunalt anställda skejtboardsamordnare: Gustav Svanborg Edén. Malmö har den världskända skejtboardbowlen Stapelbäddsparken som byggts av Malmö stad tillsammans med stadens skejtare. Och sedan förra året finns även Kroksbäck skatepark som skojätten Vans byggde inför skejtboard-VM i Malmö i augusti. I år återvänder Vans Pro Skate Park Series med deltävlingar. Dessutom blir det Skate Malmö Street under Malmöfestivalen då man åker mer i gatumiljö, men det blir också säsongsstartstävling vid skejtramperna i Folkets park i vår.

2. Sommarscen Malmö

Publikhav i Pildammsparkens amfiteater under Sommarscen Malmö-kväll.Bild: Patrick Persson
Om generositet är ett av Malmös ledord så är Sommarscen ett praktexempel på det. Hela somrarna bjuder Malmö stad på gratis kulturarrangemang utspridda i hela staden. Förra året arrangerades 170 arrangemang på 40 olika scener med allt från konserter med internationella artister till barnteater och galna performanceexperiment.

3. Titti Qvarnström

Bild: Emmalisa Pauly
För två år sedan blev Titti Qvarnström den första svenska kvinnliga kocken med en Michelinstjärna. Hennes arbete på Bloom in the Park i Pildammsparken har lett till att hon syns i Nobelprissändningar och nu även ska ge ut boken ”Malmö cooking” om stadens boomande matscen.

4. Malmö Arab Film Festival

Röda mattan-premiär utanför Biograf Spegeln under Malmö Arab Film Festival.Bild: Håkan Röjder
Den största arabiska filmfestivalen i Europa arrangeras årligen i Malmö. Den startade 2011 och fokuserar enbart på filmer av arabiska filmskapare. Driver nu även Arab Women Film Festival med filmer om arabiska kvinnor. Men detta är bara en del av alla filmfestivaler som arrangeras i Malmö. Här finns även barn- och ungdomsfilmfestivalen Buff, dokumentärfilmsfestivalen Nordisk Panorama och kvinnofilmsfestivalen Ifema.

5. Tv-serien ”Bron”

Sofia Helin, som spelar Saga Norén, mitt i mediernas fokus.Bild: Emma Larsson
Om det är något som många i världen förknippar med Malmö så är det kriminalserien ”Bron” som sänts i tre säsonger. Just nu pågår inspelningarna av den fjärde säsongen och ännu en gång flyttar filmarbetet in i många Malmöbors vardag med inspelningar mitt i stadsmiljön. Och Sofia Helin, skådespelerskan bakom polisen Saga Norén, har i dagarna förklarat för internationell press att Malmö inte alls är en farlig stad. Läs vad hon sade till brittiska Evening Standard här.

6. Bella Malekian

Bild: Jenny Leyman
Hon började ge danslektioner som tonåring och startade eget som 15-åring. Idag driver Bella Malekian Skånes största dansskola Malmö dansakademi och blev förra året första person att vinna två priser vid Malmö näringslivsgala då hon både vann pris för Årets näringslivsrookie, men också Malmö stads näringslivspris för etnisk mångfald. Nu siktar hon på att starta fler dansakademier runtom i Skåne.

7. Massive Entertainment

Scen ur Massives spel "The Division".Bild: Massive
Förra året släpptes den stora spelsatsningen ”Tom Clancy’s The Division” från Malmös speljätte Massive Entertainment och succén var ett faktum. I höstas presenterades statistik som visade att spelet var det mest sålda i hela världen under 2016. Samtidigt kom nyheter om att Hollywoodstjärnorna Jake Gyllenhaal, Jessica Chastain och Oscarsvinnande regissören Stephen Gaghan ska göra film av det Malmöskapade spelet. Dessutom deklarerade Massive att de lämnar kontoret på Drottninggatan för att flytta till ett helt eget kvarter som de köpt på Bergsgatan vid Möllevången.

8. Yalla Trappan

Bild: Linda Axelsson
Kvinnokooperativet i Rosengård arbetar för att integrera utlandsfödda kvinnor på arbetsmarknaden och fungerar idag som ett kafé, catering, syateljé och mycket annat. Sedan starten 2010 har de haft samarbeten med Ikea, givit ut boken ”Resan till Yalla” och drivs idag utan kommunala bidrag och bär sina egna kostnader. Dessutom har folk från hela världen besökt Yalla Trappan för att lära sig av deras framgång.

9. Rickard Söderberg

Bild: Tom Wall
Förra året vann operasångaren från Malmö Nobelpriset i kärlek. Det var åtminstone vad Rickard Söderberg själv kallade det när han vann priset ”Årets homo” på QX-galan. Ena sekunden leder han radioprogrammet Operahuset om operans magiska värld och nästan sekund dansar han i ’Let’s Dance”. Sen leder han arbetet i tv-programmet ”Gatans kör” samtidigt som han planerar för operetten ”Teaterhotellet” i Ystad i sommar. Men framför allt är han en symbol för tolerans och kärlek i Malmö.

10. Sherlocked

Baren Apotheque är det nyaste inslaget på Sherlocked.Bild: Peter Frennesson
I de gamla kvarteren kring S:t Gertrud har ett gäng escape room-entusiaster byggt sitt lilla imperium och tagit över mer och mer av kvarteret. I escape room-världen har de fått ett riktigt gott rykte. Här blir man inlåst i ett rum och ska sen hitta ledtrådar för att ta sig ut. Moriarty’s rum, Hattmakarens rum, Houdini, Jack The Ripper, Holmes vs Watson och Anna’s house är några av rummen som nu kompletterats med den tidsenliga speakeasy-cocktailbaren Apotheque som öppnade i höstas.

11. Möllevångstorget

Bild: Pontus Tideman
En av de främsta symbolerna för Malmö som mångkulturell stad. På torget samlas på dagarna frukt- och grönsaksförsäljarna för att på kvällen lämna över uppmärksamheten till områdets alla restauranger. Men glöm inte alla butikerna runt torget som erbjuder mat från alla världens hörn såväl som Möllans ost som står för stadens största ostutbud. Ett bra sätt att få koll på butikerna är att gå Matkaravans guidade tur där man får smaka sig igenom delikatesser från Möllans specialbutiker. Vid torget finns även Kaffebaren på Möllan som fungerat som en mötesplats för såväl Malmös unga kreativa som folk från andra kulturer.

12. Moomsteatern

Pierre Björkman i "Hamlätt" på Moomsteatern.Bild: Henrik Hedenius
En av världens få teatrar med inriktning på professionella skådespelare med intellektuella funktionsnedsättningar. Sedan starten 1987 har Moomsteatern satsat på att vara världsledande inom denna teaternisch och har turnerat runtom i Europa. I april har de premiär för föreställningen ”Makt – Make Malmö Great Again”.

13. Matinnovatörerna

Zeenath Hassan från Rude Food serverar mat.Bild: Hanna F.Ellborg
I Malmö finns Sveriges första cateringföretag som lagar mat på råvaror som annars hade slängts. Rude Food samlar in mat som var på väg att gå till spillo, men skapar istället maträtter av dem för folk att äta. Zeenath Hassan bakom Rude Food vann 2015 Region Skånes miljöpris. I Malmö finns även företaget Wunderchef som kopplar samman hemmakockar med hungriga Malmöbor genom en app. Konceptet som levererar maten hem till beställarna ska under året spridas till fler städer i Sverige. I Malmö finns också Sveriges första förpackningsfria butik som öppnade i Malmö saluhall i höstas: Gram. Rowan Drury skapade butiken där man kan köpa bland annat pasta, ris, kryddor och annat i lösvikt. Men här finns även den prisade mattidskriften Fool Magazine och deras galleri med konst om mat. Här startar snart matinkubatorn Gro’Up på Spånehusvägen. Och här drog ”Sveriges mästerkock”-vinnaren Sandra Mastio igång Malmös första pop-up-hemmapizzeria i sin egen trädgård. Här driver Linda Nilsson det White Guide-hyllade kaféet Raw Food House och Jenny Neikell mjölksyrar alla möjliga grönsaker under namnet Surtantens syrade.

14. Kulturbolaget

Bild: Lars Brundin
Malmös klassiska rockklubb kallades i höstas för ”Sveriges främsta rockklubb” av Aftonbladet. På scenen på Bergsgatan har flera av världens allra största rock- och poplegendarer stått. I år fyller rockklubben 35 år och förärades i höstas en hyllningsbok med titeln ”KB – artisterna, profilerna, historierna”. Och tröttnar man på KB har man klubbarna Inkonst, Babel, Grand Öl & Mat, Moriskan, Reto och Far i Hatten bara ett stenkast bort.

15. Sommarlov

Alexander Hermansson, Malin Olsson och Angelika Prick ledde förra årets "Sommarlov".Bild: Karin Hartley
Sommaren i Malmö innebär att Sveriges Television flyttar sin morgon-tv-satsning till Malmös havslinje. Sedan 2010 har SVT sänt ”Sommarlov” vid vattnet och bjudit en livepublik och tv-tittare på upptåg, artistuppträdanden och olika tv-serier. Programledarna Malin Olsson och Alex Hermansson har bland barnen blivit två av stadens superstjärnor.

16. Falafelställena

Bild: Sara Johari
De friterade kikärtsbollarna från Mellanöstern har blivit lite av Malmös kännetecken de senaste åren. Det är nu tre år sedan Sydsvenskan startade Falafelbloggen för att utse Malmös godaste falafel och vinnaren blev Orient House of Falafel no 1 på Österportsgatan som dock tvingades stänga i somras. Men det finns fortfarande mängder av god falafel att äta i stan och häromdagen meddelade hiphopstjärnan Jason ”Timbuktu” Diakité från Lund/Malmö att han och några vänner ska starta falafelbaren Malmø i Stockholm eftersom han saknar Malmöfalafeln där.

17. Historiskan

Eva Bonde, grundare av tidningen Historiskan.Bild: Julia Lindemalm
För två år sedan startade Eva Bonde och Jennie Lindholm det unika historiemagasinet Historiskan som enbart handlar om kvinnor i historien. Grundarduon såg hur manligt orienterad historieskrivningen var och ville bredda kunskapen om kvinnor som marginaliserats i historieböckerna. Om några veckor kommer tidningens sjätte nummer ut.

18. Lilith Performance Studio

Ur verket "WATA don PASS; Looking West" på Lilith Performance Studio.Bild: Emma Larsson
På Bragegatan i Malmö finns världens första renodlade produktionsstudio och arena för performance. Där har barn drivit konstmuseum, men framför allt har det spelats upp udda och tankeväckande produktioner av världsklass. I år fyller Lilith Performance Studio tio år och kommer att fira det med sex väldigt annorlunda middagsbjudningar.

19. Musrestaurangen Il Topolino

Bild: Lars Brundin
Ingen har väl missat hur någon en dag byggt upp musrestaurangen Il Topolino och den lilla nötbutiken Noix de Vie på Bergsgatan? I december vallfärdade folk till den lilla inrättningen utanför Kebab House och bidrog även med egna inslag. Samtidigt rapporterade BBC, Huffington Post och medier från hela världen om det söta inslaget i gatumiljön. Även talkshowstjärnan James Corden byggde ett inslag på Il Topolino. Men i slutet av december vandaliserades restaurangen och skaparna plockade bort bygget för att istället jobba på en uppföljare.

20. Filmarna

Malmöregissören Goran Kapetanovic tog emot pris som bästa regissör vid Guldbaggegalan i år.Bild: Claudio Bresciani/TT
Regissörerna Jan Troell och Bo Widerberg har Oscarsnominerats för sina filmer. Regissören Lukas Moodysson har hyllats internationellt för ”Fucking Åmål” och dess efterföljare. Häromveckan prisades Malmöregissören Goran Kapetanovic på Guldbaggegalan i Stockholm där han vann pris som bästa regissör för filmen ”Min faster i Sarajevo”. På söndag kan Limhamnsbosatte regissören Hannes Holm vinna en Oscar för ”En man som heter Ove”. Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten har fått stort internationellt genomslag med filmerna ”Bananas”, ”Bikes vs Cars” och ”Den unge Zlatan”. Den senare gjorde han med brodern Magnus Gertten som även han rönt uppmärksamhet med sina filmer. Lägg till det ett helt pärlband av filmregissörer i form av Emelie Lindblom, Manal Masri, Malin Andersson, Manuel Concha, Stefan Berg, Jessica Nettelbladt, Joachim Hedén, Drazen Kuljanin och många många fler.

21. Den syriska krogvågen

Shamiat.Bild: Emma Larsson
När den syriska flyktingvågen drog in över Malmö så påverkade det också stadens matliv. En efter en poppade de upp. Mest omtalad blev restaurangen Shamiat vid Möllevången som snabbt blev populär bland helt olika grupper i stan, men som brandhärjades i somras. Sen blev det Damaskus vid Södervärn som tog över allt mer av uppmärksamheten. Dessutom har Tanoor, Jasmin Alsham och Ayam Dimashq öppnat. För några veckor sedan öppnade Shamiat sin nya snabbmatsrestaurang i väntan på att de ska öppna igen i ny lokal på Södra Förstadsgatan.

22. Julie Chikane

Bild: Mårten Svemark
Tillsammans med sin syster Janet har Rosengårdstjejen startat dansgruppen Bow Down och även dansskolan Bow Down Dance Academy. Men hon har även uppträtt på Grammisgalan och på de flesta av landets stora scener tillsammans med olika musikartister. På Bow Down Dance Academy lär hon idag ut streetdance till hundratals Malmöungdomar.

23. På Styret

Olle Enqvist och Fredric Öslöf ligger bakom "På styret".Bild: Lars Brundin
När andra arrangerar vanliga quizkvällar, då styr Fredric Öslöf och Olle Enqvist upp en cykelversion av frågesportsprogrammet ”På spåret” från tv. Genom att fästa en kamera på cykelstyret och cykla runt i staden ska man gissa vart man är på väg med hjälp av ordvitsmästaren David Perssons ledtrådar. Succén har varit total och ”På styret”-kvällarna arrangeras även i Lund.

24. Gallerinatten

Bild: Patrick Persson
I september är det tjugo år sedan Gallerinatten startade i Malmö. Under en lördagskväll i september öppnar hela Malmös konstliv sina dörrar. Såväl smågallerier som de största konstinstitutionerna är med och upp till 40 000 besök görs på stadens utställningsrum, vilket gör det till Sveriges största gallerinatt.

25. The Conference

Caroline McCarthy på Google talade på The Conference 2012.Bild: Jenny Leyman
I augusti varje år har några av världens mest kunniga personer inom digital utveckling besökt Malmö för att tala på Media Evolutions hyllade konferens The Conference på Slagthuset och flera av de internationella gästerna har blivit så förtjusta i konferensen och staden att de återvänder och vissa även pratar om att flytta hit. I år flyttar The Conference till Malmö Opera och får en ännu tydligare inriktning åt kulturhållet.

26. Michelinkrogarna

Karim Khouani från Restaurang Sture tillsammans med bröderna Mats och Ebbe Vollmer.Bild: Jessica Gow/TT
I veckan blev restaurangen Vollmers på Tegelgårdsgatan i Malmö en av tre svenska krogar som har två stjärnor i Michelinguiden. Det är första gången som en Malmörestaurang får två stjärnor. Två andra Michelinrestauranger finns också i stan: Bloom in the Park och Sture. Dessutom har Malmökrogarna Bastard, Namu och Cirkus at More Bistro varsin Bib Gourmand i guiden. För att ytterligare befästa Malmö som Michelinstad så bor Daniel Berlin, som ligger bakom Daniel Berlin Krog i Skånes Tranås med en stjärna i guiden, i Malmö. Vill man ha bra överblick över Malmös bästa krogar rekommenderar vi Dygnet Runts omröstning med samma namn.

27. Blå båten

Bild: Henrik Rosenqvist
Partybåten Prins Bernhard vid Skeppskajen har precis öppnat igen, men det är båtarna på andra sidan vattnet som det talas mer om i kreativa sammanhang. Kafébåten Tintin satsar på grötfrukostar och annorlunda kurser och på Blå båten uppträder välkända komiker och artister som vill testa en mindre och mer intim scen för sina föreställningar. Bägge flyttade förra året till ny plats utanför Orkanen. Under Malmöfestivalen har Blå båten de senaste åren förvandlats till en av landets främsta humorscener.

28. Biograf Spegeln

Salong Bar Deco.Bild: ANNA WAHLGREN
Det händer en hel del i den gamla biograflokalen på Stortorget i dessa dagar. Förutom den vanliga biorepertoaren kan man numera gå till Spegeln och sjunga allsång till musikfilmer, tävla i filmquiz, lyssna på podcasts tillsammans på Malmö radiobiograf, se livesända operaföreställningar från New York och gå på konstutställningar via bioduken. Dessutom kan man se filmer i den specialdesignade biosalongen Salong Bar Deco som är inredd i 20-talsstil och serverar mat och dryck i en bemannad bar under föreställningen. Och vid Möllevången hittar man stans andra arthousebiograf, Panora, som rymmer barnsatsningen Juniora som kallas för Sveriges första barnbiograf.

29. Serietecknarna

Sara Granér.Bild: Ingemar D Kristiansen
Malmö är de tecknade seriernas huvudstad i Sverige och är omtalat även på världsnivå. I Malmö finns Serieskolan som som varje år utbildar nya serietecknare och bidrar till återväxten bland stadens seriestjärnor. Men här finns även serieutbildningar på barnnivå, gymnasienivå och högskolenivå. I Malmö finns riksorganisationen Seriefrämjandet, seriearkivet Svenskt seriearkiv, gallerierna Rum för serier och Hybriden, seriefestivaler, serieförlag samt serieskapare som Liv Strömquist, Sara Granér, Coco Moodysson, Kim W Andersson, Lisa Ewald och många fler. Flera av Malmös kvinnliga serietecknare ingår i seriekollektivet Dotterbolaget.

30. Kyndelsmarknad i Lykttändargränd

Bild: Peter Frennesson
I december arrangerades för första gången det som i folkmun gick under namnet ”Harry Potter-marknaden”, men som egentligen var en magisk julmarknad skapad av lajvare. I gränden Holmgången vid gågatan i Malmö såldes det trollstavar, torkade grodor och olika elixir. 6000 besökare kom till arrangemanget och det köade folk längs gågatan hela dagen.

31. Spelskaparna

Ur "Little Nightmares".Bild: Tarsier Studios
Förutom Malmös stora spelföretag Massive Entertainment så kryllar det av flera mindre spelskapare också. Nivån under Massive ligger King (som skapat spelet ”Pet Rescue Saga” i Malmö) och Tarsier (som snart lanserar hajpade ”Little Nightmares”). Men här finns även omtalade The Midnight Hub som startats av folk från spelföretagen Paradox och Mojang och som nu skapar första spelet ”Lake Ridden”. Här finns The Sleeping Machine som skapar spelgrafik i lera, kartong, broccoli och fläskkotletter. Det sista kapitlet i deras ”The Dream Machine” ska stå klart i år. I Malmö hittar vi även uppmärksammade Simogo som vunnit priser på International Mobile Game Awards, Apple Design Awards och Global Mobile Awards för sina spel ”Year Walk” och ”Device 6”. Nu jobbar de på ett nytt spel med arbetsnamnet "Project Night Road". Fram tills nyligen fanns även bolaget Mediocre i stan som haft gigantiska hits med sina spel ”Smash Hit” och ”PinOut”, men nu har delat på sig för att jobba på varsitt håll. Lägg till det spelskapare som Divine Robot, Ozma, Illusion Labs, Planeto, spelkonferensen Nordic Game, spelinkubatorn Minc Game och mycket mer så får du en av Europas mest livfulla spelstäder.

32. Malmö saluhall

Bild: Hussein El-alawi
I höstas slogs dörrarna upp till syskonen Karyds drömprojekt: en ny saluhall i Malmö med kvalitetsråvaror och innovativa restauranger. VId lunchtid och på helger fylls saluhallen av hungriga Malmöbor och bland försäljarna finns ramenrestaurangen Pink Head Project, pizzerian Hedvigsdal, fiskrestaurangen Malmstens fisk, italienska Papi, lösviktsbutiken Gram och mycket mer.

33. Doc Lounge

Bild: Sandra Henningsson
2006 startade dokumentärfilmaren Fredrik Gertten och musikprofilen Gudrun Hauksdottir en ny dokumentärfilmklubb i Malmö som nu tio år senare har vuxit och finns över hela Norden. Huvudklubben finns idag på Babel i Malmö och visar varje vecka en ny dokumentärfilm ofta ackompanjerad av diskussion, musik och specialgäster. Malmös lokala dokumentärfilmer får ofta premiär på Doc Lounge och nu livesänds vissa av filmkvällarna även till mindre orter runtom i Sverige.

34. Saiko

Pontus Johansson på Saiko.Bild: Albin Brönmark
I en liten lokal vid S:t Knuts torg har Pontus Johansson skapat sushirestaurangen Saiko som för några år sedan vann World Sushi Cup i Tokyo. Framgångsreceptet är innovativ sushi blandat med japas (japanska tapas) och snart öppnar Pontus Johansson även Saiko Express i Slottsstaden.

35. Norra Grängesbergsgatan

Gatufesten NGBG på Norra Grängesbergsgatan.Bild: Tom wall
En av Malmös mest omdiskuterade gator eftersom gatan har haft svåra problem med kriminalitet och andra problem. Men det är bara ena sidan av berättelsen. Gatan är också Malmös kulturtätaste med mängder av replokaler, kulturföreningar, bryggerier och lokaler för allehanda konstnärer. Här finns även medlemsrockklubben Plan B som har ett musikprogram med mängder av internationella akter. I somras samlades gatans kreativa krafter till festivalen NGBG som under en kväll lockade 5000 personer.

36. Dreamhack Masters

Ninjas in Pyjamas jublar efter segern i Dreamhack Masters 2016.Bild: Abraham Engelmark
Förra året arrangerades för första gången den största internationella arenaturneringen i e-sport i Sverige i Malmö. Ett fullsatt Malmö Arena tog del av finalen där Skånebaserade Ninjas in Pyjamas vann över konkurrenterna från världseliten. Nu är det klart att Dreamhack Masters återvänder till Malmö i höst och med dem kommer e-sportsvärlden att rikta blickarna mot Malmö igen.

37. Tambourine Studios

Nina Persson i Tambourine-studion 1994.Bild: Tomas Nyberg
Medlemmarna i Malmöbandet Eggstone startade inspelningsstudion Tambourine Studios 1991 och där har hela den svenska artisteliten idag spelat in musik. The Cardigans skapade sina första plattor där, men här har även Thåström, Bob Hund, Weeping Willows, Titiyo och hundratals andra band spelat in. Även internationellt kända akter som Tom Jones och Saint Etienne. Snart startades även sidostudion Gula studion som idag lever sitt eget liv. Där har Franz Ferdinand, Suede, Timbuktu och Martha Wainwright spelat in.

38. Davidshalls modekvarter

Jakob Malmström och Robin Jarfjäll startar snart Nuages Lourds på Holmgatan.Bild: Patrik Renmark
Modebutiken Très Bien på Fersens väg har utsetts till en av världens bästa webbshoppar och grundarna Björn Lindén, Jakob Törnberg samt Simon och Hannes Hogeman har hyllats av modepressen. De senaste åren har flera omtalade mindre modebutiker dragit igång i kvarteren runt Davidshallstorg. Här finns Meadow, Sage, Liebling, Aplace, Nudie, Popolino, Ljunggren, Meloa, Gry och snart även Nuages Lourds och Hatthyllan.

39. Teaterns Dag

Rundvandring på Malmöoperan under Teaterns dag 2005.Bild: Bonny Håkansson
En dag om året samlas hela Malmös teatervärld till Teaterns Dag. Då kan man för 50 kronor köpa en entréknapp som ger en tillgång till alla stadens scener den dagen och kan då se föreställningar på allt från Malmö stadsteater till den minsta kvartersteatern. Kvällen avslutas med Teaterns natt som är en avslutande fest. I år arrangeras Teaterns Dag den 25 mars.

40. Fasadmålningarna

Bild: Lars Brundin
Gatukonstfestivalen Artscape 2014 satte färg på Malmös väggar då internationella och lokala konstnärer bjöds in för att skapa konst på utvalda fasader. Idag finns flera av de spektakulära konstverken kvar och har kompletterats med flera nya. Se flera av väggmålningarna här.

41. Feministisk Festival

Bild: Peter Frennesson
2014 samlades tusentals personer i Malmö för att medverka vid den stora kvinnokonferensen Nordiskt Forum, men i Malmö är feministiska festivaler inte något man gör bara en gång. Sedan 2014 driver Malmös feministiska nätverk arrangemanget Feministisk Festival med seminarier, workshops, filmvisningar och uppträdanden. Nu pågår planerna för årets festival.

42. Victoriateatern

Bild: Patrick Persson
En av Malmös mest klassiska scener är en historia i sig. Sedan öppnandet 1912 har Victoriateatern varit en mötesplats för Malmös kulturliv. Från början var Victoria en biograf, sen blev det en revyteater, sen biograf igen. I mitten av 70-talet var Victoria rivningshotat och ockuperades av Malmös kulturliv, vilket slutade i att beslutsfattarna ändrade sig och istället renoverade teatern. Sedan över 35 år tillbaka drivs Victoria som en bred scen med konserter och andra scenföreställningar. Victoria har fått en stor stampublik som går på de så kallade picknickföreställningarna (gästerna får ta med sin egen mat och dryck) där artister från hela världen uppträder. I vår kan man uppleva allt från nigeriansk flöjtfusion till amerikansk blues till argentinsk tango till Malmöpop.

43. Big Slap, Backyard Sessions och Intonal

Big SlapBild: Sandra Henningsson
Duon Ali Eftekhari och Eric Ebbing har tillsammans skapat en av Skandinaviens största housefestivaler i Pildammsparken: Big Slap. På den runda gräsytan Tallriken samlas i sommar för femte året tusentals personer som är intresserade av den elektroniska dansmusiken. I och med 5-årsjubileet blir det en tvådagarsfestival i sommar. I praktiken var det även förra året ett evenemang i två dagar eftersom de dagen innan Big Slap arrangerade Aviciis avskedskonsert i Norden. Om Big Slap står för den breda och kommersiella elektroniska dansmusiken, så står de två musikfestivalerna Backyard Sessions och Intonal för lite smalare program. Intonal arrangeras i april för tredje året och kommer att ha flera internationella akter utspridda på scener runtom i staden. Backyard Sessions startade som en söndagsklubb i Folkets park, men kommer i sommar att bli en tvådagarsfestival i augusti med helt jämställt artistprogram.

44. Museiplanerna

Så här är Magasin M1 i Malmö tänkt att se ut.Bild: Erik Giudice Architects
I Malmö finns redan Malmö konstmuseum, Moderna museet, Malmö museer, Teatermuseet, Chokladmuseet, Idrottsmuseet och mycket mer, men mer planeras. Just nu pågår projekterandet för ett nytt statligt demokrati- och migrationsmuseum någonstans i staden. Malmös kulturliv har intensifierat diskussionerna om ett nytt konstmuseum. I hamnen planeras det för fotografimuseet M1. På Malmö museer funderar man på att skapa ett spelmuseum med tanke på Malmös boomande spelscen. Och på andra sidan staden diskuterar Spelens hus att starta världens första e-sportsmuseum med inriktning på tävlingarna inom datorspelsvärlden.

45. Dessertmästarna

Marie Skogström.Bild: Emma Larsson
En av Sveriges sanna nestorer inom konditorskonsten är Jan Hedh som fått de flesta utmärkelser som går att ta emot. Otaliga kokböcker, tävlingsmeriter och grundandet av ett av Sveriges främsta kaféer, Olof Viktors i Glemmingebro, gör Malmökonditorn Jan Hedh till en sann legendar i den söta världen. Värdiga efterträdare finns i Marie Skogström och Joel Lindqvist som bägge vunnit tv-tävlingen ”Dessertmästarna” och som nu skapar söta mästerverk på Slottsparken Mat & Vin samt Mat- och chokladstudion på Amiralsgatan.

46. Komikerna

Petrina Solange på klubben Under Jord.Bild: Emma Larsson
När komikern Lena Frisk startade Malmö Comedy Klubb i februari 2000 så anade hon nog inte att klubben förkortad Mack skulle leva kvar även 2017. Idag håller de hus i Moriskan, men har också fått konkurrens av flera andra klubbar i stan. Marcus Johansson och Fritte Fritzson drog 2006 igång den mer alternativa humorscenen Oslipat i Malmö. Nu har den spridit sig till fler städer runtom i Sverige. Samtidigt har en ännu mer alternativ scen dykt upp. Under Jord startade i Tangopalatsets källare, men har nu flyttat till Nöjesteatern och klubben arrangeras av fyra av Malmös mest omtalade komiker: Petrina Solange, Simon Svensson, K Svensson och Johannes Finnlaugsson. Lägg till detta klubbarna Bit Ihop på Rex och Humorbaren på Sir Tobys samt humorstjärnor som Robin Paulsson, Sissela Benn, Ola Söderholm, Nanna Johansson, Anders ”Ankan” Johansson, Ellinor Svensson, Almushi, Kalle Lind, Moa Lundqvist, Jonatan Unge, Arga Skånska Män och Stallet.

47. Swopshop

Jane Olsson i klädbytarbutiken Swopshop.Bild: Jenny Leyman
I Jane Olssons butik på Själbodgatan kan man lämna in sina gamla kläder till värdering, få betalt i gröna hjärtan som man sen kan använda för att köpa vintagekläder i butiken. 2015 mottog hon tidningen Råd och Röns pris Blåslampan för sitt ”nyskapande sätt att slå vakt om konsumenternas och miljöns intressen”.

48. Mitt Möllan

Bild: Hussein El-Alawi
Det som tidigare var handelsgallerian Leonard är idag det alternativa köpcentret Mitt Möllan med småbutiker, seriegalleri, datorspelslokal och en annorlunda foodcourt. Bland de sex matställena på foodcourten finns den hyllade smörgåsrestaurancen Scandwich, vietnamesiska Lilla Vietnam, indiska Masala Box, surdegspizzerian Pizza Dal Sud och den innovativa glassbutiken Köld som satsar på smaker som ingen testat tidigare. I dagarna öppnar även Malmös första pokérestaurang LoCali på Mitt Möllans foodcourt. Dessutom finns mikrobryggeriet Roots of Malmö bakom kulisserna där de brygger sitt fermenterade te kombucha som finns på restauranger i Malmö och Köpenhamn.

49. Kulturstråket

Malmö museer ligger längs Kulturstråket.Bild: Johan Pihlemark
Flera av Malmö stads kulturinstitutioner binds numera samman av ett 4,5 kilometer långt kulturstråk från Malmö Centralstation till Folkets park. Längs den vägen passerar man konserthuset Malmö Live, Malmö konstmuseum, Stadsbiblioteket, Malmö opera, Malmö konsthall, Kulturhuset Mazetti, Stadsarkivet, Kulturbolaget, biografen Panora och avslutas i Folkets park.

50. Ljusfestivalerna

Gigantomat projicerar ansikten på en fasad i Östra Sorgenfri under Stadens ljus i februari.Bild: Peter Frennesson
När det gäller ljus i stadsmiljö är Malmö i framkant. Ljusfestivalerna ”by: light” har hållits på Möllevången, Slottsparken och Drottningtorget och lämnat efter sig flera permanenta ljusinstallationer. Nyligen hölls ”Stadens Ljus: Sorgenfri” i Östra Sorgenfri och även där kommer flera av ljusinstallationerna att bli permanenta. Nästa år väntar ett ännu större projekt: Metropolis By Light. Där ska man presentera de ljusexperiment som just nu pågår i projektet Lightning Metropolis som ska göra Öresundsregionen världsledande inom modernt ljus.

51. Nordic Street Food

Bild: Sonny Thoresen
2015 drog Pernilla Elmquist och Jens Almgren igång Malmös första foodtruck och har missionerat för att få ut fler mobila restauranger på Malmös gator. Förra året utsågs duons Nordic Street Food till Sveriges bästa foodtruck då deras sparrisklämma vann foodtruck-SM. I höstas drog de igång en restaurang på Malmö centralstation och i vår kommer de att medverka när Malmös första foodtruck-torg startar i Folkets park.

52. Good Malmö

David Polfeldt, vd för Massive Entertainment och initiativtagare till Good Malmö.Bild: Jenny Leyman
Massive-vd:n David Polfeldt startade häromåret nätverket Good Malmö där delar av Malmös näringsliv går samman för att skapa nya arbetstillfällen för personer som står helt utanför arbetsmarknaden. Varje företag erbjuder en person anställning i ett år. Målet är att hitta helt andra kompetenser och bryta dåliga mönster vid rekrytering.

53. Malmöfestivalen

Bild: Albin Brönmark
Den över 30 år gamla stadsfestivalen har de senare åren genomgått en förändring där mer fokus lagt på jämställdhet, miljö, vegetarisk mat och konst. Samtidigt finns den årliga kräftskivan på Stortorget, dansbanan och de många försäljningsstånden kvar. Samt såklart det digra artistutbudet på flera olika scener runtom i centrala Malmö. Matutbudet på Gustav Adolfs torg brukar räknas som en av festivalens höjdpunkter.

54. Feeling of Going

Bild: Ingemar D Kristiansen
När den isländske Sigur Rós-sångaren Jonsi släppte sitt album ”Go” 2010 så anade han knappast att han skulle vara med och skapa danshistoria i Malmö. Skånes dansteaters biträdande konstnärliga ledare Ben Wright tog musiken och skapade dansföreställningen ”Feeling of Going” 2013 med sångerskan Edda Magnason som vokalist och ett sagolandskap som påminner om ”I vildingarnas land”. Föreställningen blev Malmös största danssuccé hittills med utsålda hus och har redan gått i repris 2015, men i höst väntar ännu en runda på Malmö operas stora scen. Denna gång med Moto Boy som solist.

55. Folkets park

Id al-fitr-firande i Folkets park i somras.Bild: Emmalisa Pauly
Lekplatserna, Moriskan, minigolfbanan i Malmöutformning, Nöjesteatern, skejtboardramperna, högtidsfiranden, Far i Hatten, terrariet med allehanda djur, Barnens scen, Reto med cykelverkstad och gräsplättarna där Malmös unga samlas på vårkanten. Folkets park är verkligen folkets park och senare i år väntar ett nytt parktorg, foodtrucktorg, cykelbana och boulebanor.

56. Saltimporten Canteen

Sebastian Persson på Saltimporten Canteen.Bild: Albin Brönmark
Till Grimsbykajen i Malmö vallfärdar folk för att äta Malmös mest omtalade lunch. Sebastian Persson och Ola Rudin drev tidigare Malmös då mest hyllade restaurang, Trio, men tänkte om ville jobba mer småskaligt. Det blev enkel lunch i hamnen och varje vardag fylls matsalen med matnyfikna.

57. Malmö konsthögskola

Bild: Peter Frennesson
När ryktet gick i somras att Malmö konsthögskola var hotad, så samlades konstnärer från hela världen i en protest. Men alla var egentligen överens. Ingen vill lägga ner en av Europas främsta konsthögskolor som årligen skapar nya stjärnor till stadens konstscen. Flera av dem bidrar också till Malmös gallerivärld där det nu byggs upp en gallerigata på Båstadsgatan där gallerierna CC, Johan Berggren Gallery och Molekyl gallery nu finns och förmodligen kommer att få sällskap av ytterligare ett. Kortsiktigt ska nu Konsthögskolan in i nya lokaler i Båghallarna och på Bergsgatan, men långsiktigt ska skolan samordnas med Teaterhögskolan och Musikhögskolan i nybyggda lokaler någonstans i Malmö.

58. Crime City Rollers

Bild: Peter Frennesson
Roller derby-laget har utsetts av Nöjesguiden till årets nöjesförbättrare för sina livfulla arrangemang kring matcherna. Idag rankas Crime City Rollers som trettonde lag i världen och i höst ska de arrangera Europas första internationella roller derby. Den 8–10 september samlas tolv av de 36 bästa lagen i världen i Baltiska hallen.

59. ”Way to go”

Git Gays skor i utformning av Åsa Maria Bengtsson.Bild: Emma Thörnkvist
Går man längs gågatan från Gustav Adolfs torg till Triangeln så passerar man Davidshallsbron vid Södertull där flera av Malmös största nöjeslegendarer hyllas genom Åsa Maria Bengtssons konstverk ”Way to go”. Bronsavbildningar av artisternas skor står längs Davidshallsbron och pekar mot de platser där de var aktiva. Bland artisterna finns Bo Widerberg, Git Gay, Östen Warnebring, Eva Remaeus, Nils Poppe, Sixten Ehrling och Edvard Persson.

60. Potato Potato

Potato Potato satte upp "Den andra tiden" i Pildammsparken som en del av Sommarscen Malmö.Bild: Albin Brönmark
Det feministiska scenkollektivet har turnerat i Norden, vunnit pris på Scenkonstgalan och har nu ett helt eget teaterhus på Rolfsgatan. När Kronprinsessan Victoria gifte sig med Daniel Westling arrangerade Potato Potato föreställningen ”Det lite billigare lite sämre bröllopet” där tjugo främlingar gifte sig med varandra för att sen direkt skilja sig. I Malmö finns även de omtalade teatergrupperna Teatr Weimar, Teater Insite, Teaterrepubliken och fram tills nyligen även Teater Foratt.

61. Puckelbollplanen

Världens enda puckelbollplan finns i Kroksbäcksparken. Konstnären Johan Ferner Ström kom med idén om en fotbollsplan bestående av kullar, pucklar, krokiga linjer och snurriga mål. Planen invigdes 2009.

62. Malmö dockteater

Bild: Malmö dockteater
På Hasselgatan i Malmö finns Sveriges enda dockteater för vuxna och bakom Malmö dockteater står regissören Erik Holmström. Föreställningarna ”Funktionell dumhet” och ”Skvalpet” har fått stor uppmärksamhet och nu väntar samarbete med Orionteatern i Stockholm. Dessutom ska ”Funktionell dumhet” omvandlas till film.

63. Kallbadhuset

Bild: Nelly Herzberg
Sveriges största kallbadhus finns vid Ribersborg i Malmö och har precis fått en ny entreprenör som ska driva stället: Reduced Holding med Mehrdad Mahdjoubi i spetsen. Nu siktar de på att öka öppettiderna.

64. Skivbutikerna

Kenneth Ovesson på Folk å Rock.Bild: Pontus Tideman
I Malmö finns det många profilstarka skivbutiker. Lennart Perssons och Peter Thulins skötebarn Musik & Konst på Spångatan tuffar fortfarande på 45 efter starten. I år fyller Folk å Rock 40 år och Kenneth Ovesson utvecklar hela tiden konceptet och driver idag en av Sveriges främsta klubbar för americana där det tidigare såldes skivor. Vid Möllevången har Dennis Lood gjort om en gammal svartklubbslokal till skivbutiken Rundgång som nu har fått en liten filial i Shock-butiken på gågatan och en större sådan i Växjö.

65. Form/Design Center

Form/Design CenterBild: Lars Brundin
Sveriges enda designcenter ligger mittemot nyss nämnda Folk å Rock vid Lilla torg. Form/Design Center har blivit ett regionalt forum för design, form och arkitektur med nya utställningar och månadens formgivare.

66. The Cardigans

The Cardigans gjorde en överraskningsspelning när restaurangen Tempo stängde innan årsskiftet.Bild: Patrick Persson
Efter framgångsåren på 90- och 00-talet har medlemmarna i The Cardigans varit Malmö trogna. Efter flera år i New York så valde häromåret sångerskan Nina Persson att flytta hem igen och bli en del av det lokala musiklivet. Det finns flera likheter med ett annat popband från Malmö som också flyttat hit från en annan svensk stad, slagit stort i USA och har en karismatisk sångerska uppbackad av manliga musiker. Nämligen The Sounds som också finns kvar i Malmö. I Malmö verkar även bland andra Wilmer X, This is Head, Eggstone, Jakob Hellman, Håkan Hardenberger, delar av Bob Hund, Alice Boman, Malmö symfoniorkester, Tingsek, Rebstar och såklart Mikael Wiehe.

67. Björn Ranelid

Bild: Bengt Arvidson
Nej, givetvis bor han inte kvar i Malmö längre. Men Björn Ranelid är född på Ellstorp i Malmö, har spelat i Malmö FF och har skrivit böcker om Malmö. Men det finns absolut författare som är mer förknippade med att skriva om Malmö: Torbjörn Flygt, Fredrik Ekelund, Mary Andersson, Max Lundgren, Marjaneh Bakhtiari, Kristian Lundberg, Jacques Werup, Hjalmar Gullberg och många fler.

68. Quality Runners

Bild: Emil Langvad
Sveriges största parkouranläggning finns sedan några veckor tillbaka på Kopparbergsgatan i Malmö. Där har de hinderhoppande utövarna i föreningen Quality Runners skapat en specialdesignad hall efter fyra och ett halvt års arbete.

69. P3 Din Gata

Angelika Luxander, Hamza Ftouni och Juan Havana är några av radioprofilerna som Din Gata skapat.Bild: Emma Larsson
2006 startades den nya radiokanalen P3 Din gata av Sveriges radio och sedan dess har de skapat nya profiler till Malmös nöjesliv. Hiphop, r&b och framför allt skånska hörs ur taxibilarnas högtalare i Malmö. När kanalen vann pris vid Radiogalan 2007 var det med motiveringen ”Med ung och kaxig Malmöattityd passar Din Gata perfekt på FM-bandet i Sveriges yngsta och mest internationella storstad”. En modern arvtagare till Malmös andra stora radioprofiler i hiphop-världen: Timbuktu och DJ Amato (som sände P3 Hiphop i tio år) och såklart Mats Nileskär (P3 Soul och Soul Corner).

70. Zlatan

Zlatans leende av konstnären Björn Carnemalm.Bild: Johan Pihlemark
Malmös allra största stjärna genom tiderna har tagit sig form även utanför fotbollsplanen. I Rosengård finns fotbollsplanen Zlatan Court, i en cykeltunnel vid Bennets väg hittar man konstverket Zlatans leende och på hotellet Clarion Malmö Live hittar man Zlatan-sviten. Dessutom finns otaliga konstverk, låtar, filmer och musikvideos skapade i stan som älskar att hylla Zlatan. När han kom hem till Malmö för att med sitt PSG möta MFF så arrangerades det en hel Zlatan-afton på stadens största torg.
*****
Vad har vi glömt? Massor! Listan skulle kunna göras dubbelt så lång och kanske kommer vi att bygga ut den så småningom.
Håll koll på Malmös kultur- och nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: #framåtmalmö
Gå till toppen