Malmö

Rådhusets fasadkonst repareras sten för sten

Snart är de drygt 950 konststenarna till Rådhusets fasad färdiggjutna. Just nu är det omfattning till klockan som står i fokus för gjutarna på Stucco maestro som fått uppdraget att ersätta delar av Rådhusets fasad.

En av stenarna som ska sitta runt Rådhusets stora klocka lossas försiktigt från silikonformen. Henrik Samuelsson och Pavel Zoltowski ska gjuta tjugotvå likadana stenar.Bild: Peter Frennesson
I en av av de stora lokalerna på Mölledalsskolan pågår arbetet med att skapa exakta kopior av de skadade konststenarna på Rådhusets fasad. Den pampiga byggnaden på Stortorget i Malmö har varit klädd med byggnadsställningar och väderskydd i drygt ett år. Under skyddet, som visar Rådhusets fasad, har ett intensivt renoveringsarbete pågått.
– Rådhuset är inte ett byggnadsminne, men det ska behandlas som ett sådant, säger Jenny Icosti-Pålsson, fastighetsförvaltare på Stadsfastigheter som ägs av Malmö stad.
I februari i fjor påbörjades arbetet bakom det rådhuslika väderskyddet.Bild: Peter Frennesson
När beslutet tog att renovera fasaden som inte fått någon större omvårdnad på 147 år trodde man att det främst skulle handla om renoveringar på plats och finputsningar av detaljer.
Rådhuset byggdes 1546. Runt 1812 ersattes den medeltida fasaden av en nyklassicistisk. Fasaden har ändrats ännu en gång och den som syns idag är från 1860-talet.
Läs mer:Efter 147 år - nu ska Rådhuset snyggas till
– Men vid den senaste renoveringen valde arkitekten Helgo Zettervall att lägga en ny fasad utanpå den gamla. Armeringsjärnen från den har rostat och blivit större. Det har orsakat sprickor i fasadens konststen som vi inte kunde se från början, Jenny Icosti-Pålsson.
Ulrike Haase reparerar gipsmodellen till ett av mansansiktena som sitter mitt på Rådhusfasaden. När hon är klar penslas modellen med silikon. Silikonet blir sedan formen som den nya stenen gjuts i.Bild: Peter Frennesson
Ursprungligen räknade Stadsfastigheter med att renoveringen skulle kosta cirka 20 miljoner kronor. Men ganska snart stod det klart att arbetet blev betydligt mer omfattande och dyrare. I januari kunde Sydsvenskan avslöja att notan landar på 41,5 miljoner kronor.
– Den summan gäller än, säger Jenny Icosti-Pålsson.
Cirka 950 stenar har tagits ut ur fasaden. De flesta har det gjutits kopior av, men några har varit i så pass gott skick att de bara renoverats. På ett av de stora arbetsborden ligger de några stycken tydligt märkta med siffror.
– Varje sten har fått ett nummer så att vi ska veta exakt var den ska stoppas tillbaka, säger Jenny Icosti-Pålsson.
Alla detaljer måste vara exakt likadana som originalet från 1860-talet. Ulrike Haase fyller i bitarna som skadats.Bild: Peter Frennesson
Kopiorna gjuts i naturcement i silikonformar. Den första härdningen i formen går fort, men sen ska stenarna ligga i plast och härda i tre veckor.
Läs mer:Rådhusets renovering åtta gånger dyrare än väntat
Johan Hellström arbetsleder det stora renoveringsarbetet för Stucco maestro. Han berätta att de tillverkat fler än hundra unika silikonformar till de nästan tusen stenarna som sa ersättas på fasaden.
– Pigmentet tillsätts från början så det enda efterarbetet vi gör är att fylla i eventuella luftbubblor, säger han.
Det är en tyst och koncentrerad stämning i verkstadslokalen. Det enda som bryter av är ljudet från tryckluftspistolen som blåser in luft mellan silikonet och den nya stenen. Den röda formen lossas försiktigt som när man bakat en sockerkaka.
Nästan hela Rådhusfasaden beräknas vara klar till Malmöfestivalen. Kvar är då delarna runt balkongen.
– Vi räknar med att allt ska vara klart till månadsskiftet november-december. Sen ska vi inte behöva göra något liknande på minst hundra år, men efter tjugofem kan det behövas visst underhåll, säger Jenny Icosti-Pålsson.
Gå till toppen