Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

”Fader Fouras” har avlidit

Kultur & Nöjen
Toppdelad

Regissören, dramatikern och skådespelaren Stig Ossian Ericson, 88 år, Nacka, har avlidit.

”Fader Fouras” har avlidit
BILD: Arkivfoto: Lisbeth Westerlund

Han hade en lång karriär inom film, teater och tv och blev ett känt ansikte för den stora tv-publiken när han som Fader Fouras tog plats i tornet i tv-programmet "Fångarna på fortet" på 1990-talet.

Stig Ossian Ericson föddes i Härnösand och utbildade sig till lärare i matte, kemi och fysik. Teaterintresset tog dock över och på 1940-talet fick han chansen att bistå Ingmar Bergman som regiassistent vid inspelningen av filmen "Hamnstad".

Annons:

På 1960-talet bytte han bana helt och började skriva manus och regissera och medverkade sedan i en rad produktioner.

Stig Ossian Ericson regisserade filmer som "Festivitetssalongen" och "Adamsson i Sverige" samt skrev manus och regisserade tv-serien "Mysinge Motell" med Carl-Gustaf Lindstedt.

I mitten på 1970-talet debuterade han som dramatiker med komedin "Gud bevare omgivningen när en människa får en idé" som även gavs på Malmö stadsteater. När pjäsen sedan sattes upp av Riksteatern fick han själv spela huvudrollen.

Som skådespelare har han medverkat i filmer som "Mannen som slutade röka", "Fimpen" och "Göta kanal bland annat och i tv-serier som "Babels hus", "Ärliga blå ögon", "Sinkadus", "Rederiet" och "Svensson Svensson.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post