Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

”Möjligt att vi kan överklaga”

Malmö
Toppdelad
Så länge Haddile är placerad i familjehemmet i Broby är hon Lunds kommuns ansvar. Socialnämndens ordförande Göran Wallén (M) tycker att situationen är beklämmande och kommer att ta upp ärendet på måndag.
”Möjligt att vi kan överklaga”
BILD: Foto: Bosse Nilsson/Kristianstadsbladet

– Vi har ansvar så länge hon är familjehemsplacerad enligt lagen om vård av unga, sedan är det Migrationsverket som fattar beslut i utvisningsärendet. Men det är klart att man måste kunna ifrågasätta det rent mänskligt, säger han.
Haddile, som nu är två år, har bott i familjehemmet sedan hon var fyra månader. En gång i halvåret prövas familjehemsplaceringen och efter tre år tillåter lagen att prova om vårdnaden ska övergå till familjehemmet. Det kan göras av olika anledningar, som att den biologiska familjen inte finns.
Socialtjänsten i Lund utreder inte var Haddile hamnar om hon måste lämna Sverige.
Göran Wallén har aldrig varit med om en liknande situation under sin tid som ordförande i socialnämnden och säger att den är beklämmande.
– Man kommer ut på lite djupt vatten i en sådan här situation. Det är möjligt att vi kan överklaga Migrationsverkets beslut men jag är lite osäker på hur vi ska göra formellt sett, det måste jag undersöka först.
På måndag träffar han socialnämndens arbetsutskott för att väcka frågan om vad de kan, och bör, göra för Haddile.
– Jag tycker generellt att man bör ta mer hänsyn till de psykologiska faktorerna än de biologiska. Speciellt när det gäller små barn, säger han.

Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Liv Akne Andersson
Relaterat
Kritik mot utvisning växer

Kritik mot utvisning växer

Haddile kvar hos familjen

Haddile kvar hos familjen

Annons:
Annons:
Fler artiklar från Sverige
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post