Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Varnar för sarsliknande virus

Stockholm
Toppdelad
Världshälsoorganet WHO varnar för ett nytt virus som liknar det bakom den mycket smittsamma lungsjukdomen sars. I Sverige uppmanar ansvariga myndigheter nu sjukvården till extra vaksamhet.

En man från Qatar ligger svårt sjuk i London efter att ha smittats. Han intensivvårdades först i Doha för en akut infektion i andningsorganen samt för njursvikt men flögs senare till London för specialistvård.

Tidigare i år dog en saudier av samma virus. Saudiska hälsovårdsmyndigheter utreder om fler har dött av smittan.

Annons:

Det nya viruset hör liksom sarsviruset till coronastammen men de två är inte identiska. Smittskyddsinstitutet följer rapporteringen mycket noga.

– Vi har via Socialstyrelsen gått ut till vården och informerat om att man ska vara extra uppmärksam om det kommer in patienter som har svåra luftvägssymtom och som har varit i Saudiarabien, säger överläkare Anders Wallensten till TT.

– Sedan följer vi vad som rapporteras från andra länder. Eftersom det är ett nytt virus anpassar vi så fort som möjligt våra metoder för att diagnosticera sådana prover.

Sarsepidemin bröt ut 2003 i Kina, då 600–700 människor dog, 300 av dem i Hongkong. Epidemin pågick in i 2004. Sjukdomen dödade omkring 900 av 8 400 smittade i hela världen.

TT

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Världen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post