Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Hasch kan säljas lagligt i Köpenhamn

Danmark
Toppdelad
Haschförsäljning i ett fyrtiotal statsägda butiker liknande de svenska Systembolagen. Så vill Köpenhamns kommun komma åt den illegala haschmarknaden, värderad till en miljard danska kronor. Förslaget har stöd av en politisk majoritet.

KÖPENHAMN. Köpenhamn har länge plågats av ett våldsamt krig mellan olika kriminella gäng kring haschförsäljningen.

I våras fick tjänstemän inom Köpenhamns kommun i uppdrag att ta fram en modell för hur gängens verksamhet ska kunna undermineras.

Annons:

Modellen innebär ett treårigt försök där den som vill ska kunna köpa hasch för femtio danska kronor per gram, ett pris som motsvarar priset på gatan.

Förhoppningen är att den lagliga försäljningen ska ta över två tredjedelar av marknaden och omsätta 700 miljoner danska kronor per år och ge en vinst på en halv miljard kronor.

Haschet ska komma från lagliga odlingar i Danmark eller utlandet.

Socialdemokraterna som styr i Köpenhamns rådhus, menar att endast invånare i Köpenhamn ska kunna handla i butikerna för att undvika haschturism.

I Holland är det tillåtet att sälja hasch i privatägda butiker. I Köpenhamn vill man alltså att butikerna ska vara statliga och att personalen ska kunna ge råd om riskerna med haschrökning och hjälpa den som vill få missbruksbehandling.

Innan jul ska partierna ha sagt ja eller nej till förslaget. Därefter ska det skickas vidare till justitiedepartementet eftersom det kräver en lagändring. I slutändan är det folketinget som avgör förslagets öde.

Nästan hälften av Danmarks invånare mellan 16 och 44 år har rökt hasch minst en gång.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Danmark
Relaterat

Upp till kamp mot drogliberaler

Varannan ung dansk testar hasch

Varannan ung dansk testar hasch

Toppolitiker sågar plan på fritt hasch

Toppolitiker sågar plan på fritt hasch

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post