Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Modets framtid kan heta Nicklas

Danmark
Toppdelad
Han är det unga, danska modeundret som fick bästa platserna ­under Köpenhamns modevecka. Nicklas Skovgaard har en dröm om att bli designer i Paris och ingen reservplan. I väntan på framtiden bloggar han om mode och syr sina egna kläder hemma på Fyn.
”Byxorna har jag gjort själv, jag...
”Den stickade tröjan hade jag på mig...
”En ny generation barn växer upp med...
”Också en tröja som jag har gjort...
”Det här är en Levi’s-jacka som jag...

På sin blogg poserar Nicklas Skovgaard i svarta byxor och svart tröja, fullkomligt översållade med vita svalor, handtryckta av honom själv och stulna rakt av från Miu Mius senaste kollektion.

På en annan bild har han en svart- och vitrutig skjorta under en svart- och vitrandig kavaj till svarta byxor och på en tredje en rökmelerad scarf till svart dubbelknäppt jacka. Svart och vitt, alltid svart och vitt.

Annons:

Han sydde nyligen upp en egen damkollektion för våren/sommaren 2011, helt i svartvitt, med mycket grafiska mönster, skarpa skärningar, udda material och raka linjer, rutor och ränder. De påminner om en färglös, könlös clown.

– Folk säger att det är trist med svart och vitt, men jag vill göra det intressant. Jag inspireras mycket av Ray Charles och gamla svartvita foton från 1950-talet, jag vill göra femtiotalsdesignen igen, fast på ett nytt vis. Till min nästa kollektion har jag inspirerats av naturen: himlen, regnmoln, fräschör. Jag vill arbeta med roliga tryck och genomskinliga tyger, chiffong, jersey och stretch, säger han.

Nicklas Skovgaard är femton år, har knivskarp pottfrisyr och tandställning och bor i ett helt vanligt villaområde på Fyn med föräldrar, en syster varannan vecka och två mustaschprydda fågelhundar. Ena halvan av huset ser ut som en typisk familjebostad med soffgrupp, kök och en smal trappa upp till ett trångt pojkrum, där garderoberna är större än sängen. Kläderna får inte plats, några har prislapparna kvar.

I husets andra halva hänger uppstoppade djurhuvuden på väggarna och i skåpen ovanför de båda symaskinerna i syateljén står döda fåglar i naturliga positioner innanför glasdörrarna. Det är pappan som jagar, den här dagen är han i Skåne och skjuter vildsvin. Bara Nicklas och hundarna är hemma.

Han berättar hur det gick till när han upptäckte modebranschen.

– Det började när jag var tio tolv år och såg Karl Lagerfeld för Chanel på internet. Jag gillar hur han uppdaterar modet som Coco Chanel skapade och gör det nytt. Chanel har betytt mycket för mitt modeintresse.

För ett och ett halvt år sedan startade han en modeblogg eftersom han saknade ett forum för manligt mode. Så började han sy sina egna kläder enligt diy-konceptet; först gjorde han om sina jeans, sedan sydde han skjortor och T-shirts.

– Det som är spännande med mode är att man får göra vad man har lust med och kan ändra sig när som helst. Jag tar på mig vad jag vill, men oftast svart-vitt eller svart-svart, på våren och sommaren har jag lite mer färg. På min skola ser alla likadana ut, har likadana jeans och skjortor, jag vill att man ska se på mig att jag tar på mig vad jag vill.

Det är viktigt för honom att människor vågar vara sig själva, vågar ha på sig de kläder de tycker om och slutar vara så ängsliga.

– Jag gillar Beth Ditto. Hon är sig själv och bryr sig inte om vad andra tycker.

Beth Ditto är frontfigur i amerikanska bandet Gossip och fick stor uppmärksamhet när hon poserade naken på tidningen Loves framsida förra året, precis som hon är, med valkar och hängmage.

– Det är inte bra med för smala modeller, folk ser inte ut som dem, men jag vet inte om kläderna skulle sälja annars. Det är svårt.

Nicklas vill bli designer, helst i Paris, han älskar Paris. Han vill sälja sina kläder i små, exklusiva butiker och stora modevaruhus, göra haute couture och extraordinära kreationer. I höst vill han läsa design och har tre olika jobb för att spara ihop pengar till skolan. Under tiden går han på sykurser och syr hemma fyra till fem timmar i veckan.

– Jag ser mig inte som behövd inom modevärlden just nu, jag har inte lika stor erfarenhet som alla andra. Men jag vill förändra det tråkiga danska modet, jag vill göra det intressant och varierande. Och jag vill ha ett eget märke, som skulle heta som jag.

Han har redan designat en logga, där s:en slingrar sig kring varandra.

– Nu när jag är femton vill jag göra roliga kläder med roliga tryck, sen när jag blir äldre kommer jag nog att designa i mer modern och klassisk stil. Det är synd att det inte finns så mycket bra kläder för män, det finns ju flera bra manliga designer, till exempel Rick Owens, men de får för lite uppmärksamhet. Mode är kvinnornas värld.

Att hans själv gjorde en damkollektion förklarar han med att det inte fanns några killar som ville ställa upp som modeller samt att flera av plaggen är unisex, som byxorna med alla säkerhetsnålarna.

– Jag använder inte bara kläder jag har gjort själv, jag handlar på Weekday och H&M, E-bay och i vintagebutiker också. Just nu letar jag efter ett par roliga byxor, om jag hittar dem så behöver jag inte så mycket annat.

Han gillar skor också, för tillfället mest tygsandaler och Dr Martens, men han är inte så förtjust i accessoarer och smycken. Det enda han använder är ett armband som han fått av sin mormor, och klockor ibland.

– Jag har den här frisyren, den är enkel men ändå kul. Om man har en sådan grej så behöver man inte så mycket detaljer. Ibland sätter jag på mig en hatt, löskrage eller fluga om jag ska gå på fest.

Det händer att han får beställningar på sina kläder, men han har inte tid att sy upp dem. I framtiden bor han i Paris, då kommer man att kunna köpa hans kläder.

Nicklas Skovgaard

Ålder: 15.

Bor: Fyn, Danmark.

Favoritplagg: Ett par gamla svarta, smala byxor från Cheap Monday.

Favoritfärg: Svart just nu, men det kan ändras snart. Även dammig bourdeauxröd.

Andra intressen: Vänner och musik, till exempel Gossip, Lykke-Li och Jimi Hendrix.

Bloggar på: http://magazine.trendsales.dk/blogs/my-clothing-blogg.aspx och har blivit lite av ett danskt underbarn inom modevärlden. Han har intervjuats av ett tjugotal olika danska tidningar och tv-program samt New York Times modeblogg.

5 sommarmodetips från Nicklas Skovgaard.

1. Sandaler, helst vintage.

2. Låga Dr Martens, inte kängorna.

3. Shorts, gärna svarta.

4. Rolig, mönstrad skjorta.

5. Hatt, typ plommonstop.

Fler manliga modebloggare

Benjamin Rask och Daniel Björk på rodeo.net.

Webbaserade modemagasinet manolo.se.

Daniel Lindström på cafe.se.

Umeåbon Martin Karlsson på justanotherfashionkid.blogg.se.

Ganska ny, men lovande: modetrumman.se/andreasweinas

”En modern gentlemans garderob”: mrsartorial.blogspot.com

Inte bara kläder: industribolaget.blogg.se/

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Danmark
  • Sara Berg
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post