Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Appen sätter p för böter

Ekonomi
Toppdelad

Efter tre p-böter på en månad fick han nog och bestämde sig för att göra något åt saken. I dag, sex år senare, har Henrik Hallgrens parkeringsapp börjat väcka stort intresse bland p-bolag landet runt.

Sex års arbete. ”Under hela den tid...
Parksters parkeringsapp finns för både...

– Jag beslutade mig tidigt för att göra något gediget och genomarbetat, inte bara som en app som nästan vem som helst själva kan skapa. Men det var nog tur att jag inte visste hur lång tid det skulle ta att få fram en färdig produkt, säger Henrik Hallgren, vd och delägare i Lundabolaget Parkster som också är namnet på appen.

Utgångspunkten var enkel och tydlig. Henrik Hallgren ville via modern teknik skapa ett smidigt betalsystem för parkeringsavgifter. Den som parkerar ska enbart betala för den tid som parkeringen används och elektronisk incheckning vid ankomsten gör att ingen riskerar böter för att p-tiden gått ut eller för att p-lappen är för svårläst.

Annons:

När han satte igång sitt utvecklingsarbete var det ingen som hade hört talats om appar. Ursprungsidén byggde på en uppkopplad ”puck” i bilen som lyste när parkeringen var betald.

– Men jag insåg ganska snart att det systemet liksom många andra som idag finns på marknaden var för krångligt, avancerat och dyrt, berättar Henrik Hallgren.

Det var via en klasskamrat på utbildningen vid Lunds tekniska högskola som han leddes rätt.

– Han var tidig med att skaffa en avancerad mobil som hade både gps, datauppkoppling och ett bra gränssnitt. Då förstod jag att en mobil kunde innehålla allt som behövdes för att utveckla en komplett tjänst.

Henrik Hallgren är trettio år och har jobbat som anställd lite här och var efter examen.

– Men hela tiden har jag längtat efter att skapa något på egen hand, att göra större impact. Det är nog det som gett mig rätt uthållighet samtidigt som jag inspirerats av min yngre bror som startade egen verksamhet redan på gymnasiet, berättar han.

Steg för steg har parkeringstjänsten vuxit fram.

– Jag var med i en entreprenörscirkel tillsammans med min bror och några kompisar där vi diskuterade hur idéer kan bli affärsverksamhet. Där såg vi gemensamt att min idé var fruktsam och värd att arbeta vidare med.

Ihop med en grupp kompisar ur sitt studietidsnätverk skapade han en prototyp som var tillräckligt utvecklad för att visa olika p-bolag.

– Vi började uppvakta dem och fick så positiv respons att det var värt att gå hem och arbeta vidare på projektet.

Till en början fick han kommentarer från p-bolag om att tjänsten låg före sin tid. Fast det var före massintresset för smarta mobiler.

Förra våren gjorde gruppen en affärsplan och kom till final i den regionala delen av Venture Cup. Vid årsskiftet blev Parkster en del av Ideon Innovation och fick strax därpå ett pilotavtal med Lunds kommuns parkeringsbolag.

– Snart är det dags även i Norrköping.

Genombrottet för Parkster kom i samband med den mässa som landets p-bolag hade i våras.

– Det var då det började rulla igång på allvar.

Eftersom systemet bygger på att Parkster tar betalt av p-bolagen för sin tjänst och inte av bilisterna är det helt nödvändigt att p-bolagen gillar produkten.

– P-automater och underhåll av dem kostar pengar. Där kan p-bolagen göra besparingar genom att ta in vår tjänst. Deras p-vakter verkar också uppskatta systemet.

Parkster finansieras av delägarna själva. Än så länge har det inte varit fråga om att försöka få kapital utifrån.

– Så länge vi klarar oss på egna sparmedel är vi nöjda: Det ser vi som en bra investering, säger Henrik Hallgren.

P-automaten blir överflödig

Det är p-bolaget och inte bilisten som är kund hos Parkster. Den som parkerar checkar in och checkar ut via appen i mobilen som står i kontakt med p-vakternas handdatorer. Kostnaderna för tjänsten betalas av p-bolaget. Bilisten betalar enbart p-kostnaden.

Den som använder parkerings-appen behöver inte ha någon p-lapp i bilen och behöver enbart betala för den tid som parkeringen används eftersom betalningen sker vid samma tid som parkeringen är avslutad. P-automaten behöver inte användas.

Appen vet på vilken parkering användaren befinner sig och vilka avgifter som gäller. Det finns en tidsspärr inbyggd i systemet om den som parkerar glömmer att checka ut eller om mobilen går sönder.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ekonomi
  • Niklas Holm
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post