Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ericsson anställer 500 ingenjörer

Ekonomi
Toppdelad
Ericssons stora omorganisation som presenterades på fredagen innebär att bolaget behöver anställa 500 ingenjörer. De flesta av de nya jobben hamnar i Sverige.

Ericsson omorganiserar verksamheten och skapar tre affärsområden. Bolaget nyanställer 500 ingenjörer, de flesta i Sverige, och satsar på att utveckla tjänster och service för nya kunder som Yahoo och E-bay.

"Vi är starkare än någonsin och det är rätt tid att öka takten i vår affärsutveckling. Vi vill ta en ledarposition på marknaden där kommunikation och media möts", skriver Carl-Henric Svanberg, vd och koncernchef för Ericsson, i en kommentar.

Annons:

"Samtidigt ska vi ha fokus på multimediaapplikationer och tjänster, ett område med uppenbara affärsmöjligheter och med en stark potential till att öka nätkapaciteten och operatörernas investeringar, skriver Svanberg."

Den nya organisationen kommer att påverka nuvarande affärsområden och huvudkontoret i Stockholm. Företaget kommer att ha tre affärsområden: Networks, Global Services och Multimedia.

För att ytterligare stärka Ericssons teknikledarskap kommer ytterligare 500 ingenjörer att rekryteras för att accelerera forskningen, särskilt inom områdena nästa generations IP-nät och multimedia. Den nya organisationen ska gälla från den 1 januari 2007.

- Merparten av de 500 nya ingenjörerna kommer att anställas i Sverige, säger Ericssons presschef Åse Lindskog till TT.

- Jag tror att de flesta av de nya ingenjörsjobben kommer att hamna inom multimedia. Omorganisationen visar på bolagets inriktning på helt nya kunder inom nya media, till exempel Yahoo och E-bay, säger telekomanalytikern Helena Nordman-Knutson vid Öhman Equities till TT.

Konkurrenterna Lucent och Alcatel har tidigare beslutat sig för ett sammangående och Nokia har inlett ett nära samarbete med Siemens.

Konkurrenternas utökade samarbete gör att Ericsson måste effektivisera sin egen organisation och ännu hårdare renodla framförallt sina tjänstebolag och siktar med Multimedia in sig på helt nya kundgrupper.

Rekryteringarna ska framför allt göras bland annat i det nya affärsområdet Multimedia, där Ericsson Mobile Platforms, med huvudkontor i Lund, kommer att ingå.


Hur påverkas Lund av omorganisationen?

– Det blir inga ändringar alls. Vår affärsområdeschef Robert Puskaric blir kvar men får en ny chef, säger Ulrika Näsholm, pressansvarig på EMP.

Kommer några av de nya 500 jobben att hamna i Lund?

– Det är alldeles för tidigt att svara på, säger Ulrika Näsholm.

Idag arbetar 900 fast anställda och 300 konsulter på EMP i Lund. Den nya chefen för affärsområdet Multimedia, där EMP ska ingå, kommer att annonseras inom kort.

Ericssons omorganisation

Affärsområdet Networks kommer att inkludera radioaccess, kärnnät, transport- och fasta nät. Networks kommer också att inkludera Ericsson Power Modules och Cables. Affärsområdet Multimedia kommer att inkludera Multimedia systems och affärsområdena Ericsson Mobile Platforms och Enterprise. Affärsområdet Global services förblir oförändrat. Den nya organisationen gäller från och med 1 januari 2007.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ekonomi
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post