Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Han vill ta Öresund närmare Silicon Valley

Ekonomi
Toppdelad
Tiden som utbytesstudent frälste honom. Nu drar han igång nätverket Silicon Vikings avdelning för Öresundsregionen. På tisdagskvällen hölls första mötet i Köpenhamn.
Navid Ostadian-Binai finner...
Navid Ostadian-Binai

KÖPENHAMN. Som utbytesstudent på Berkeley utanför San Francisco hade Navid Ostadian-Binai nära till Silicon Valley.

– Jag kunde riktigt känna entreprenörskapet när jag var där. Jag visste direkt att det inte skulle vara sista gången jag var i området.

Annons:

Silicon Vikings är en nätverksorganisation för alla som har ett intresse både av Silicon Valley och verksamheterna där, och av Skandinavien. Navid Ostadian-­Binai har tagit initiativet till en avdelning för Öresundsregionen och är dess ordförande.

– Det finns ju en avdelning i Stockholm och då borde vi ju ha en här också, säger Navid Ostadian-Binai och ler.

En av de saker han tycker skiljer affärskulturen i Silicon Valley från den skandinaviska är synen på just nätverkande. Han säger att han upplevde en starkare kultur för nätverkande under avslappnade former under sin tid i USA.

– Här i Skandinavien går de flesta direkt hem efter jobbet. Där borta är det mer vanligt att man till exempel tar en drink efter jobbet, och många viktiga relationer skapas så.

Men nätverkandet är på frammarsch också här. Navid Ostadian-Binai menar att ett verktyg som ­Linkedin har haft betydelse, men ser också andra anledningar.

– En del är att vi importerar den här kulturen från USA, men också att tiderna med hög arbetslöshet gör behovet större. Man måste ofta nätverka för att hitta ett arbete.

En annan drivkraft är den rent personliga utvecklingen.

– Man träffar andra typer av människor än man annars träffar på jobbet ­varje dag. Det kan till exempel hjälpa någon som i grunden är tekniker att umgås också med riskkapitalister eller andra.

– Personligen ser jag att jag kan skaffa mig erfarenhet av ledarskap.

Han tycker att det finns så mycket entreprenörskap i Öresundsregionen att det är bra med en länk till just Silicon Valley.

– Vi vill ju också hjälpa till att attrahera etablerade amerikanska företag till vår region. Vi vill ta hit de stora pojkarna.

Navid Ostadian-Binai nämner att kontakter redan tagits med ett stort amerikanskt IT-bolag, vilket ännu så länge är hemligt eftersom allt inte är helt klart. Och han har stora mål för Silicon Vikings i Öresundsregionen.

– Jag vill att vi ska vara den naturliga kontaktytan för den som vill resa till eller ha kontakt med Silicon Valley.

På längre sikt tror han att det kan finnas tillräckligt intresse för att starta en egen avdelning i Malmö. Intresset från den skånska sidan av Sundet har redan varit stort, säger han.

– Vi kunde ha gemensamma events, det är ju lätt att bara ta sig över bron. Vi kanske kunde arrangera något på Sony Ericsson i Lund?

Fakta

Navid Ostadian-Binai Nätverk med centrum i  San Francisco

Gör: Teknisk projektledare på IPtronics. Ordförande för den nya Öresundsavdelningen av nätverket Silicon Vikings.

Ålder: 28 år.

Bor: Lägenhet i Charlottenlund, strax norr om Köpenhamn.

Familj: Gift, inga barn.

Personliga mål: ”Att framöver syssla med ledarskap. Och att flytta tillbaka till Silicon Valley någon gång.”

Silicon Vikings är en nätverks­organisation för personer och företag med intressen både i Silicon Valley och i Skandinavien.

Organisationen startades 1997 och har mer än 1 400 medlemmar från över 600 olika företag. 80 procent av medlemmarna återfinns i området kring San Francisco.

Sedan tidigare finns en underavdelning i Stockholm.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ekonomi
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post