Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Mörk prognos: chokladbrist

Ekonomi
Toppdelad
Jordens resurser krymper. På lite sikt blir det brist på choklad.
Mörk prognos: chokladbrist
Choklad. Bara smaka på ordet.BILD: Arkivfoto: Sydsvenskan

Under sju år  blir chokladens framtid allt mörkare.

Chokladen blir däremot ljusare, eftersom tillsatsen av socker, nötter och smakämnen ökar, när andelen choklad minskar.

Annons:

Redan nu har tillverkarna av det bruna godiset träffats i London för att spåna kring vad som kan göras.  Men någon lösning har man inte hittat. Chokladen kan vara slut i oktober år 2020.

Experter har räknat ut att det skulle behöva 2,3 jordklot för att tillgodose människans längtan efter kakaoprodukter, säger chokladprovaren Angus Kennedy till Daily Star.

Fler orsaker ligger bakom den dystra förändringen.

En del av den mark som tidigare använts till kakaoträd röjs nu och ersätts med gummiträd, som är lönsammare. De västafrikanska länder som sedan länge odlar kakao, har drabbats av svår torka. En tredje faktor är att de chokladsugna gottegrisarna blivit fler  och ätit mer.

Rimligen kan marknadspriset för kakaoprodukter pila uppåt. Och medan priset stiger, sjunker kakaohalten och kakorna krymper.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ekonomi
  • Mikael Anjou
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post