Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ryanair halverar sina avgångar från Sturup

Ekonomi
Toppdelad
Oklarheterna kring den planerade flygskatten får lågprisbolaget Ryanair att kraftigt skära ner sin verksamhet i Sverige. På linjen Sturup–London nästan halveras trafiken. Totalt berörs 21 avgångar i veckan.

STOCKHOLM. – Vi kan inte vänta längre. Vi måste lägga fast våra vintertidtabeller, sägerbolagets vice vd Michael Cawley.

Beslutet om en flygskatt på 94 kronor per biljett klubbades av Riksdagen redan i våras. Men innan skatten kan införas måste den godkännas av EU-kommissionen. Ett besked väntas först i september.

Annons:

Skulle skatten av någon anledning inte bli av, kan Ryanair tänka sig att ompröva sitt beslut. Det skulle i så fall slå igenom i tidtabellerna tidigast vid omläggningen till sommartrafik nästa vår.

Men Michael Cawley utgår från att skatten genomförs. Och det, säger han, betyder ekonomisk katastrof för lågprisbolag som Ryanair.

– Vår beläggning är helt beroende av priset. Med skatten skulle vi vara tvungna att höja våra priser med i genomsnitt 26 procent. Det vill våra passagerare inte betala. Då tror jag att vi kan tjäna mer pengar på annat håll.

Felaktig analys

Enligt Ryanair bygger skattebeslutet på en felaktig analys. Riksdagen betecknar den som en miljöskatt. Men det finns inte några vetenskapliga belägg för att flyget smutsar ner miljön mer än till exempel bilar och bussar, menar Cawley och raljerar över vad han kallar politikernas hyckleri.

– Om nu flyget är så miljöfarligt, borde kanske EU-politikerna åka båt till Strasbourg?

De annonserade nedskärningarna träder i kraft med den nya vintertidtabellen den 28 oktober.

Enligt Ryanairs beräkningar betyder de ett bortfall på 350 000 passagerare.

För Sturups del innebär paketet att tolv avgångar per vecka till London reduceras till sju. Den nyöppnade linjen till Dublin påverkas däremot inte.

På linjen Göteborg–Glasgow minskas avgångarna från fem till tre per vecka.

Och i Västerås, med två dagliga flygningar till London, avvecklar Ryanair helt och hållet.

Krympta marginaler

De avgångar som läggs ner är enligt bolagets Nordenchef Lotta Lindquist-Brosjö de som redan har drabbats särskilt hårt av den nya säkerhetsavgift som infördes för två år sedan.

– Beläggningen har inte minskat, men våra marginaler har krympt.

Om det inte hade varit för den planerade flygskatten, säger hon, hade bolaget i stället tänkt utöka sin verksamhet i Sverige med tio-tolv nya linjer, varav en från Malmö.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ekonomi
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post