Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Sony Ericsson vägrade bygga Googletelefon

Ekonomi
Toppdelad
När Google skulle ta fram mobiltelefonen Nexus One bad man Sony Ericsson tillverka den. Men Lunda­bolaget nobbade jätten från Silicon Valley. Däremot riktar Sony Ericsson blickarna mot annan elektronik i hemmet.
Sony Ericsson vägrade bygga Googletelefon
BILD: Foto: Thomas Frostberg

De senaste dagarnas heta rykte på mobilmässan i Barcelona, att Google har uppvaktat Sony Ericsson inför lanseringen av Nexus One, bekräftas nu av koncernchefen Bert Nordberg.

Sony Ericsson har lång erfarenhet av att tillverka mobiltelefoner och egen fabrik i Kina, nödvändiga pusselbitar när Google skulle lansera sin första egna telefon.

Annons:

Men Google fick nobben. Varumärkesskäl vägde tyngre. Sony Ericsson ska bara tillverka telefoner under eget varumärke och inte bli underleverantör till andra.
– Det vore i och för sig en alternativ väg ut till marknaden, säger Bert Nordberg, men vi vill hellre av egen kraft ut på den viktiga USA-marknaden.

Däremot ser han andra intressanta tillväxtområden för bolaget.
– Ni kommer få se oss expandera in i andra konsumentprodukter när de växer samman, till exempel i hemmet. Sony har en enorm databas med innehåll som böcker, filmer, spel och annat som är värdefullt för våra kunder, säger han.

Sony Ericssons nätbutik Play Now har 45 miljoner kunder som borde få tillgång till dessa produkter.

Spel i mobiltelefonen bedöms vara nästa stora område för telefontillverkarna, efter kameror och musikspelare. Enligt utvecklingschefen Rikko Sakaguchi handlar det inte bara om att spelen flyttar in i mobilen, utan om att mobilvärlden och underhållningsindustrin närmar sig varandra.
– Vi kommer i grunden fortsätta vara en mobiltillverkare, men visionen är en sammansmältning av kommunikation och underhållning, säger Rikko Sakaguchi.

Trots att Sony Ericsson nobbade Google sägs relationerna vara fortsatt goda. Sony Ericsson satsar stort på Android, Googles operativsystem för mobiltelefoner, i sina kommande produkter.

Innan Bert Nordberg blev vd för Sony Ericsson i höstas var han chef för Ericssons verksamhet i Silicon Valley i Kalifornien.

Under tiden där lärde han känna många av de stora bolagens högsta chefer, som Googles Eric Schmidt.

Under mobilmässan i Barcelona har Nordberg bland annat träffat Microsofts vd Steve Ballmer och diskuterat det nya operativsystemet Windows Phone 7, som kommer att dyka upp i Sony Ericssons telefoner.
– Vi kommer aldrig att satsa på bara ett operativsystem, eftersom vi inte vet vart marknaden tar vägen, säger Bert Nordberg och öppnar även för Linux i framtida mobiler.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ekonomi
  • Thomas Frostberg
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post