Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Sterling storsatsar på Sturup

Ekonomi
Toppdelad
Lågprisflygbolaget Sterling storsatsar på Sturup – fem nya utrikeslinjer i mars nästa år. Men det lovas mer: fler destinationer och Sturup som testarena för nya produktkoncept.

MALMÖ. – Till exempel att sälja flygplansmaten innan man går på planet, säger vice vd Michael T Hansen.

För ett halvår sedan gjorde danska Sterling ett blixtintåg på Sturup. Samma dag som Fly Me meddelade konkurs utnyttjade bolaget marknadsläget genom att dra igång inrikesflyg till Stockholm.

Annons:


Nu kommer nästa steg: fem utrikeslinjer till London, Alicante, Nice, Barcelona och Florens. Plus att man utökar rutterna till Stockholm. Därmed räknar Sterling med att flyga 250000 passagerare om året via Malmö.

Ett skönt besked för Sturups flygplatschef Lennart Björk som haft ett tufft år. Först Fly Me-konkursen och sedan Ryanair som oväntat lämnar flygplatsen och sina fem utrikeslinjer om några veckor.

– Sterlingng är en mer säker etablering, tycker Lennart Björk.


Framförallt för att Sterling gör Sturup till en av sina sju skandinaviska baser. Tre plan får sin hemvist på flygplatsen med personal, teknisk service och annan kringverksamhet.


Samtidigt ska Region Skåne hjälpa till att fylla planen. Med siktet inställt på att få hit fler turister och deras pengar, pungar regionen ut med en kvarts miljon kronor per destination för att marknadsföra Skåne på plats.

– Vi tror starkt på lågprisflyget. Varje ny linje skapar konsumtion på 50 miljoner kronor och 40-45 arbetstillfällen lokalt, säger Douglas Almqvist på Region Skåne.

Sterlings planer är dock mer högtflygande än så. En liten flygplats som Sturup lämpar sig, enligt bolagets vice vd Michael T.Hansen väl för att testa nya produktkoncept i mindre skala. Som att ha en egen butik med försäljning av mat och mackor i lådor att ta med ombord. På så sätt kan man skippa den dyra hanteringen kring flygplansmaten. Eller nya incheckningssystem.

– Inomom en snar framtid kommer flygbiljetter att vara närapå gratis. Så vi måste tjäna pengar på annat, säger Michael T Hansen som till tidningen Börsen uttryckt vilja om att både ha kasino på planen och hyra ut husvagnar.


Klicka för att göra grafiken större


S amtidigt kan Sturup utgöra en bricka i spelet i förhandlingar med större och dyrare Kastrup, där Sterling har många linjer.

– Vi tjänar pengar när planen är i luften. Det tar 25 minuter att vända ett plan på Sturup. Då kan de också göra det i Köpenhamn där det idag tar 45 minuter, säger Michael T Hansen.


Sterling trafikerar redan samma linjer från Köpenhamn som snart öppnas från Sturup. Men Michael T Hansen ser snarare att de två flygplatserna kompletterar varandra än konkurerar. Planen är att även utöka på den danska sidan. För Sturups del är Sterlings mål en snar fördubbling av antalet plan ”för att få ekonomi i det” och fler linjer.

– Detet avgörande blir att vi får affärsresenärerna, säger Michael T Hansen.

Men Lennart Björk är på jakt efter mer för att nå upp till målet om 3,5 miljoner årliga passagerare 2010 och säger sig ha ”fler intressanta möjligheter på gång med andra bolag”. Ett lockbete är den rabatt på 70 procent av kostnaderna under fem år som gäller för alla flygbolag som etablerar nya linjer från Sturup.

– Vi ser det som att vi delar risken med flygbolagen under den här femårsperioden, säger Lennart Björk.

Hade 1,9 miljoner passagerare 2006

Sturup, med det officiella namnet Malmö City Airport, hade under 2006 1,9 miljoner passagerare.

Inrikes utgör 62 procent, utrikes reguljär 16 procent och charter 22 procent.

Flygplatsen har också omfattande fraktflyg. Förra året hanterades 38000 ton, sju gånger mer än år 2000.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ekonomi
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post