Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Störst behov av arbetskraft i Skåne

Ekonomi
Toppdelad
Skåne går mot en ljus höst och väntas bli motorn på den svenska arbetsmarknaden. Samtidigt tror något fler arbetsgivare än tidigare på ökande sysselsättning. Det visar bemanningsföretaget Manpowers arbetsmarknadsbarometer som genomförs varje kvartal.
STOCKHOLM. Av 754 tillfrågade företag i Sverige svarar 18 procent att sysselsättningen i det egna företaget kommer att öka under tredje kvartalet i år, medan sju procent räknar med att den kommer att minska. Oförändrad sysselsättning väntas av 74 procent. I jämförelse med förra kvartalet tror något fler arbetsgivare på en positiv utveckling. Men jämfört med samma period för ett år sedan planerar något färre arbetsgivare att nyanställa.

Den största regionala skillnaden återfinns i Skåne. Där ser företagen nu betydligt ljusare på framtiden än för bara tre månader sedan. Hela 22 procentenheter fler företagare räknar med att öka antalet anställda jämfört med dem som planerar för att minska personalstyrkan.
- Vi ser resultatet av en ökad integration med Köpenhamnsregionen där resandet ökar åt båda hållen. Det växer upp stora köpcenter och detaljhandeln ökar kraftigt i Malmö, säger Lars Wahlström, vd för Manpower Sverige.

Optimismen är stor också bland arbetsgivarna i östra Götaland. Samtliga regioners företag förväntar sig en positiv sysselsättningstrend, men på en lägre nivå än Skåne. I Stockholm/Uppsala-området är det bara fem procentenheter fler företag som förväntar sig fler anställda än tvärtom.

För andra kvartalet i rad tror arbetsgivarna i samtliga tio branscher på ett ökat antal anställda. Mest positiva tongångar återfinns hos hotell- och restaurangföretagen och gruvindustrin, medan företagen i transport- och kommunikationsbranschen knappt tror på någon sysselsättningsökning alls.
Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Ekonomi
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post