Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ingen vila för Alfons skapare

Födelsedag
Toppdelad
Historierna om Alfons Åberg är inte slut, trots att det är 35 år sedan första boken kom ut. Alfons skapare, Gunilla Bergström, fyller 65 år i dag och har inga planer på att ta det lugnt.

– Jag har mycket mer att göra än folk tror. Jag trodde det skulle bli lugnt när jag blev äldre men böckerna drar med sig mycket. Det är bland annat teatermanus och översättningar som ska granskas, säger hon.

Förra året kom den senaste Alfonsboken, ”Alfons och soldatpappan”. Den kom direkt på sju språk vilket inte har hänt förut för en svensk barnbok. Med boken följde också fyra månaders resor i bland annat Sverige, Norge, Finland, Turkiet och Italien då Gunilla Bergström gjorde mer än sextio framträdanden och berättade bland annat om krig och nöjesvåld.

Annons:

– Jag var tänd på ämnesområdet och gav järnet, säger Gunilla Bergström.

Boken handlarar om Alfons Åbergs kompis Hamdi och hans pappa som varit med om krig. Alfons och Hamdi spelar fotboll och tycker om att leka krig och de är nyfikna på soldatpappans historia. En dag berättar han om sina upplevelser.

Hur hittade du historien?

– Det kommer från mitt åttaåriga äktenskap med min västafrikanske make. Genom honom mötte jag många levnadsöden. Det finns många människor i Sverige som varit med om oerhört mycket, allt från tortyr, våld och terror. Det är verklighet. Samtidigt finns det dataspel med nöjesvåld som handlar om att meja ner folk. Jag säger inte att det är fel men det kan finnas något annat också.

Var kommer inspirationen till dina böcker?

– En bok görs medan man går på gatan eller handlar mat. Sedan är det hantverk att göra boken och jag är mycket petig.

– Jag är också mycket intresserad av psykologi, och människor är något av det mest spännande finns. Vi är några konstiga varelser.

Gunilla Bergström kommer från Göteborg och flyttade 1966 till Stockholm. Hon började sin yrkesbana som journalist och har arbetat på Aftonbladet och Dagens Nyheter. Sedan i mitten av 1970-talet är hon verksam på heltid som barnboksförfattare.

I dag driver hon också företaget Bok-Makaren med tre och en halv tjänster som hanterar verksamheten runt bokfiguren. Det kan handla om teater, Alfonsdockor, pussel och dataspel.

– Det är inte fel att göra kommers på kända saker men vi är noga med till vem vi säljer licenserna.

Hur har Alfons utvecklats genom åren?

– Jag har satsat mycket på att utveckla bilderna så att hans minspel är mer nyanserat. Han kan vara lite glad, mer glad och aslycklig. Men annars är han sig lik, snäll och busig.

Gunilla Bergström

Yrke: Barnboksförfattare och illustratör.

Bor: I Stockholm och i Västafrika på vinterhalvåret.

Familj: ”Ja, jag ska bli farmor i höst.”

Bakgrund: Debuterade 1971 som författare och året därpå kom första Alfonsboken. Hittills har det blivit 25 böcker om Alfons Åberg och de är översatta till ett trettiotal språk och har sålts i åtta miljoner exemplar. Hon har också skrivit böcker om Milla och Bill och Bolla.

Intressen: Musik och idéhistoria.

Aktuell: Fyller 65 år den 3 juli.

Firar: Intimt med familjen.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post