Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Bo i andra hand närmast en folkrörelse

Hemma
Toppdelad
De är 140 000 personer. De bor med osäkra and­rahandskontrakt och är bostadsbristens förlorare. I Skåne har andrahandsuthyrningen av lägenheter exploderat. När det är ont om lägenheter vill många göra sig en hacka på att hyra ut sin hyres- eller bostadsrätt – ibland till ren ockerhyra.
Bo i andra hand närmast en folkrörelse

Att bo i andra hand har blivit något av en folkrörelse. Bristen på hyresrätter och billiga bostadsrätter har fått utbudet av andrahandslägenheter att svälla.

Bostäderna läggs ut på Blocket och olika förmedlingssajter. Redan av annonserna framgår det att det är vanligt med överhyror.

Annons:

Det finns bestämda regler för and­ra­­handsuthyrning. En hyresvärd eller en bostadsrättsförening kan inte neka en uthyrning om lägenhetsinnehavaren ska studera eller jobba på annan ort, vistas utomlands eller prova samboskap.

I takt med att svenskarna blivit allt mer lättrörliga ger värdarna allt fler tillstånd.

– När marknaden är som den är så ökar förfrågningarna. Som hyresgäst släpper man inte sin lägenhet om man inte måste. Dessutom är folk rörligare och rör sig oftare över gränserna – utan att för den sakens skull vilja släppa sin bostad, säger Eva Wiberg-Sunzel, chef för MKB:s lägenhetsuthyrning.

Den omfattande andrahandsuthyrning som länge funnits i Stockholm har spritt sig till Malmö och Lund. I MKB:s bestånd hyrs just nu 320 av 22 000 lägenheter ut i andra hand. Det motsvarar 1,5 procent av den totala hyresstocken.

I Lund har LKF gett tillstånd till andrahandsuthyrning av 125 av 8 000 lägenheter. Också det utgör 1,5 procent av beståndet.

Men den verkliga siffran ligger hög­re. Många hyresgäster hyr ut bakom ryggen på hyresvärden. Enligt Statistiska centralbyråns siffror bor i dag 2,2 procent av de svenska hushållen med andrahandskontrakt. Det motsvarar 140 000 personer.

Regeringen uppmuntrar uthyrningen av inackorderingsrum och andrahandslägenheter och har infört generösare skatteregler. Det är positivt att bostäder som tillfälligtvis står tomma får en tillfällig hyresgäst, men systemet utnyttjas även för lägenheter som saknar permanent hyresgäst.

Det finns många skäl till att den som inte behöver sin hyresrätt ändå håller fast vid sitt hyreskontrakt.

– Bostadsbristen gör att hyresgäster oftare försöker hyra ut sin lägenhet för att ha en reträttplats om man eventuellt behöver flytta tillbaka. Dessutom gör ombildningen från hyres- till bostadsrätter att många hyresgäster håller fast vid sitt förstahandskontrakt länge efter att de flyttat ut, säger Lars Westeman, jurist på Fastighetsägarna Syd.

Ett hyreskontrakt på en lägenhet som du för länge sedan lämnat kan vara en möjlighet till ditt livs klipp. Lars Westeman säger sig ha sett flera fall där hyresvärden avslöjat otillåtna andrahandsuthyrningar som enbart berott på att en avflyttad förs­tahandshyresgäst vill vara med i en ombildning.

Det finns också andra skäl till att andrahandsuthyrningen ökar. En är att tillämpningen för provboende vidgats. Vissa värdar tillåter att en hyresgäst som köpt bostadsrätt eller villa får hyra ut sin hyresrätt för att pröva samboskap. Här skiljer sig dock åsikterna mellan värdarna.

Lars Westeman:

– Sådana uthyrningar säger jag nej till. Att köpa en villa är ju ett stort åtagande och en stor investering. Enligt min uppfattning innebär ett villa­köp att ett sambo­par bestämt sig.

Andrahandsuthyrning har också blivit affärsverksamhet. Det finns personer som köper bostadsrätter på ren spekulation. I väntan på att priset ska gå upp hyrs de ut i andra hand. Detta har varit vanligt bland nybyggda bostadsrätter i centrala Lund samt i Dockan och Västra hamnen i Malmö.

Bland köparna har det funnits danskar, stockholmare och norrlänningar som aldrig någonsin funderat på att bosätta sig i Skåne. Ett familjeföretag i Östersund har köpt på sig bostadsrätter i Uppsala och Malmö för ”att bedriva handel med att hyra ut och förvalta bostadsrättslägenheter, aktier och andra värdepapper samt samlarviner och ädelmetaller”.

Sådan verksamhet skapar problem för bostadsrättsföreningarna. Mind­re föreningar blir så avfolkade på medlemmar att för få blir kvar för trappstädning, gårdsdagar, vindsröjning och mer handfast styrelsearbete.

Ola Lundgren är ordförande i Bostadsrättsföreningen Falco på Scania­platsen i Malmö. När huset var nytt såldes hälften av alla lägenheter vidare inom ett år. En fjärdedel hyrdes ut i andra hand. Nu är föreningen mer restriktiv med andrahandsuthyrning.

– Vi hade nyligen fem av 32 lägenheter uthyrda i andra hand. Det är för mycket. Dessutom har uthyrningarna gjorts på felaktiga grunder. Två syskon och deras pappa drev uthyrningsverksamhet i aktiebolagsform för att tjäna pengar. Det ställer vi inte upp på, säger Ola Lundgren.

Störst förlorare är dock de som hyr i andra hand. De som flyttar runt i and­ra hand bor så osäkert att de drar sig för att ändra sin folkbokföring. De lever på en grå marknad där den som hyr saknar besittningsskydd. Den boende är utlämnad till godtycke och får ibland inte ge sig till känna för grannar och hyresvärd. Man bor i korta intervaller i någon månad och kan bli utslängd när som helst.

Enligt Vanda Kehr, ordförande för nätverket Jagvillhabostad.nu, ligger and­rahandshyran ofta 50 procent hög­re än grundhyran – trots att lagen säger att den ska ligga i nivå med vad en hyresrätt i allmännyttan kostar.

– Många tjänar stora pengar på att hyra ut olagligt. De som drabbas är unga, säger Vanda Kehr.

– De måste flytta från bostad till bostad och vänta med att köpa möbler, flytta ihop med sin partner, skaffa barn. De måste hela tiden vara beredda att bo på en soffa hemma hos en kompis. De har dessutom problem med en osäker arbetsmarknad med timvikariat, korta jobb och projektanställningar.

Jan Roslund ansvarar för Bopoolen Lund, en nätbaserad lägenhetsförmedling för studenter. Han ser överhyror som ett växande problem.

– På vår hemsida anger de som vill hyra ut rimliga hyror. Men vi vet aldrig vad de kräver i slutändan. Det händer att vi stoppar annonser med allt för hög hyra, till exempel 5 000 kronor per månad för ett enda rum. Och det finns hyresvärdar som hyr ut undermåliga smålägenheter till höga priser – trots att de kanske saknar varmvatten och uppvärmning.

Christer Lindau är hyresråd vid Hyresnämnden i Malmö. Han har hand om allt fler mål där andrahandshyresgäster återkräver – och får tillbaka – det senaste årets överhyra.

– De här ärendena tilltar. Det beror på att det skrivs mycket om detta, men också på att fler hyr ut sina bostäder i andra hand. I de allra flesta fall förlikar vi parterna. Det innebär att hyresgästen vinner och får tillbaka en del av sin hyra.

till dig som hyr

1. Kontrollera att uthyraren verkligen har besittningsrätt till lägenheten.

2. Se till att uthyraren har hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd att hyra ut i andra hand.

3. Se till att du har hyresavtal med rimlig uppsägningstid.

4. Teckna hemförsäkring. Annars kan skador stå dig dyrt.

5. Betala inte för mycket. Jämför din hyra med vad en liknande hyresrätt kostar i närområdet.

6. Återkräv eventuell överhyra ett år tillbaka i tiden från det att du gör en anmälan till Hyresnämnden.

… och till dig som hyr ut

1. Ansök om tillstånd att hyra ut i andra hand.

2. Granska din hyresgäst genom att ta referenser och genom att kontrollera eventuella betalningsanmärkningar hos kronofogden.

3. Skriv hyresavtal och inventarielista.

4. Avtala bort besittningsrätten om du hyr ut längre än två år.

5. Läs av elmätaren i förväg så du vet vad din hyresgäst förbrukat.

6. Ta upp hyresinkomsten i deklarationen.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Hemma
  • Erik Magnusson
Relaterat
Viktor i Lund fick tillbaka pengar på hyran

Viktor i Lund fick tillbaka pengar på hyran

Uthyrarna hålls alltid ansvariga

Uthyrarna hålls alltid ansvariga

Annons:
Annons:

Himma

Himma har allt för den som vill bli inspirerad. Hus, hem, trädgård, arkitektur – vi tittar in i skånska hem!

Ladda ner Himma-appen för Iphone

Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post