Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ett hem med humor

Hemma
Toppdelad
Detaljer, färger och möbler byts hela tiden ut. Men diskbänken förblir hopplöst svajig år ut och år in.
Både Jenny Brandts och Jens Grönbergs vardag och jobb kretsar kring estetik. Det ska vara snyggt, roligt och finurligt. Inte färdigt, rejält och perfekt.
Jenny Brandt letar efter ett hårspänne...
Pysselprojekten tillsammans med...
Jens Grönbergs illustrationer och...
Hästsamlingen noggrant uppställd.
Huset ligger mitt i byn, snett över...

Skårby. Huset är ramen. Själva utgångspunkten. Innanför ytterdörren öppnar sig 120 kvadratmeter familjeliv och arbetsliv. För i samma rum som barnen kastar ut klossar och klär på dockor jobbar föräldrarna. Och en nylackerad lampskärm ovanför köksbordet kan hängas upp för att den är snygg, men lika gärna för att den ska plåtas professionellt.

– Det är här allt händer, konstaterar Jenny Brandt.

Annons:

Hon är fotograf till yrket och aktiv bloggare. Tillsammans med Isabelle McAllister, som just nu syns i SVT:s ”Fixa rummet”, driver hon inredningsbloggen Dos Family. Jens Grönberg är illustratör och har sitt arbetsrum på andra våningen.

– Själv är jag simmare, säger sex­åriga dottern Viola Brandt Grönberg.

Lillebror Frank Brandt Grönberg har inte valt yrke. Han är två år och har ännu inte börjat på förskolan, eftersom en förälder eller båda alltid är hemma.

– Vi köpte huset billigt för att inte dra på oss höga kostnader. Vi ville kunna klara oss på låga inkomster och i stället ha mer tid, säger Jenny Brandt.

I dag, fem år senare, konstaterar de att det har fungerat bra. Huset i den lilla byn mellan Skurup och Ystad är basen för hela familjens liv. Här finns plats för Jennys alla projekt: loppismöbler som målas och kläs om, väggar fyllda med Jens egna affischer och tapeter, pysselkompositioner och ombyggda lampor. Inredningsprojekt som är Jennys passion, men också leve­bröd.

– Jag plåtar det jag gör och lägger ut på bloggen. Den är mitt skyltfönster. Det är så jag får mina fotouppdrag. Responsen från läsare, vi har 3 000 om dagen, gör också att det är kul att fortsätta. Jag menar, vi har ju aldrig gäster nu när vi bor så här ute på landet, så utan bloggen hade ingen sett vad jag håller på med.

Hon hämtar en brun postlåda. En present från en schweizisk läsare, fylld med gamla Big Jim-dockor. Ännu vet hon inte var de ska hamna, men lite varstans i huset finns små installationer av favoritprylar, ofta av amerikanskt 50-tals- eller skräp­kulturstuk. Som de nya kryddhyllorna i köket, ommålade och invändigt tapetserade, fyllda med fler roliga små manicker och figurer än kryddburkar.

Köksskåpen är pastellrosa, skafferiet är ett gammalt verktygsskåp i plåt, invändigt sprejlackat i samma rosa ton.

– Men kolla den här, säger Jenny Brandt, och vickar på den virrvarrmönstrade köksbänken:

– Den är fortfarande lös och har varit det hur länge som helst. Det är sådant som gör mig så trött på mig själv. Jag kan hålla på hur mycket som helst med olika hemmaprojekt, men är hopplös på att göra saker sådär ordentligt.

Huset är från 1945 och när de flyttade in var ovanvåningen fortfarande en oisolerad vind. Numera ryms sovrum, arbetsrum, Violas rosaskimrande prylsamlarrum och en hall med leksaker.

– Jag hade aldrig ens skruvat i en skruv tidigare. Men nu är det alltid något som rör huset som ska fixas. Man lär sig, säger Jens Grönberg.

Inte mycket är köpt nytt. I princip allt är Blocket- och loppisfynd. Men även om möbler och inredning inte kostat i pengar har de kostat i tid. Jens konstaterar att de har hunnit byta soffa åtta gånger på fem år.

– Den vi har nu är stor och består av så många olika delar att jag fick åka till Lomma fem gånger för att få hem alla, säger han.

För Jenny Brandt är lekfull inredning, både den egna och i hemmen hon visar i bloggen, också ett sorts statement. Familjelivet måste inte omges av robusta diskbänkar i sprillans nya kök, nysvabbade golv och undanplockade tvätthögar.

– Det är nog lite av min revansch. I Abbekås där jag växte upp var det alltid ordning och reda i hemmen, men jag vill visa att man kan leva annorlunda. Vi kanske hellre bygger med lego än lagar mat på rätt tid.

Kan inte det estetiska pysslandet och projektandet också vara en status­faktor?

– Jag vill inte bidra till prestationsångest, det är absolut inte meningen, säger Jenny.

– När vi flyttade in såg faktiskt hemmet ut som en soptipp, säger Viola lika bestämt som självklart:

– Vi har faktiskt det galnaste hemmet jag sett. Supermario och ET-glas och sånt. Så ser det inte ut hos någon annan.

3 tips  för roligare inredning:

1. Lär känna en billackerare! Perfekt för att få möbler sprejade som nya.

2. Inred för stunden, inte för tio år fram i tiden.

3. Ta inte inredning på för stort allvar. Det blir så tråkigt om allt är genomtänkt och ”vuxet”

Fakta

Vem?
Jenny Brandt, 32, Jens Grönberg, 36, och barnen ­Viola och Frank Brandt Grönberg, 6 och 2 år.

Var?
Hus från 1945 i Skårby mellan Skurup och Ystad. Varför?
För att de hellre målar om och hittar på nya inredningsprojekt än skruvar fast golvlister.

Varför?
För att de hellre målar om och hittar på nya inredningsprojekt än skruvar golvlister.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Hemma
  • Hanna Welin
Annons:
Annons:

Himma

Himma har allt för den som vill bli inspirerad. Hus, hem, trädgård, arkitektur – vi tittar in i skånska hem!

Ladda ner Himma-appen för Iphone

Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post