Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Här nagelfars varje detalj

Hemma
Toppdelad
Nålsögat för alla Ikeaprylar är testlaboratoriet i Älmhult. Materialen och produkten måste få godkänt här för att hamna i produktion.
Här lyser det ständigt. Testchefen...
Kemisten Martin Jönsson och hans...
Den markerade golvytan ska föreställa...
Håller sofftyget verkligen för...
Ikeas testlabb har utvecklat flera...
200 000 gånger ska dörren till...
En ny leverantör av frottéhandukar...

Det är inte alldeles lätt att få tillträde till den stora men ganska oansenliga lagerbyggnaden i Ikeabyn i Älmhult som rymmer möbeljättens centrala testlaboratorium. Vid ingången finns tydliga förbudsskyltar om att fotografering inte är tillåten.

Efter klartecken från Ikeas pressavdelning släpps vi in, men får samtidigt klara direktiv om att vi inte får fotografera allt vi ser, vi måste fråga först.

Annons:

Den stora testhallen för soffor och sängar är exempelvis förbjudet fotoområde denna dag när man är mitt i tester av nya produkter för den amerikanska marknaden.

– En del saker vill vi hålla för oss själva innan vi är klara över att det blir något, ler Mattias Andersson, chef för testlabbet och den som guidar oss runt.

Och långt ifrån allt som kommer in till labbet får godkänt. Testerna är rigorösa och det är inte bara hållbarhet och konstruktion som synas, material och färger utsätts också för hårda prov för att försäkra sig om att det inte uppstår oväntade kemikaliska reaktioner vid exempelvis extremt hög luftfuktighet.

– Det här är grunden till starten för alla produkter, förklarar Mattias Andersson. Om det inte får godkänt här så blir det inget. Och det kan gälla befintliga produkter också, om vi exempelvis byter leverantör eller om leverantören byter underleverantör så måste produkten genomgå alla tester igen.

Ett 30-tal kemister och tekniker jobbar med testerna som i många fall pågår dygnet runt, och under flera veckor eller månader. Men trots att man till synes har gott om plats så planerar man att bygga ut ytterligare.

– Nya produkter och inte minst alla nya material som kommer kräver nya testmetoder, och i många fall nya testrobotar som vi ofta utvecklar själva, och sånt tar plats, säger Mattias Andersson.

Här lyser det ständigt. Testchefen Mattias Andersson där man kollar att livslängden verkligen stämmer med vad man utlovar. Säger man att en lampa ska hålla i 25 000 timmar så ska den också lysa så länge i labbet, det vill säga i nästan tre år!

6 500

tester om året räknar testlabbet i Älmhult att man hinner med.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Hemma
Relaterat
Designer väntar in grönt ljus från labbet

Designer väntar in grönt ljus från labbet

Annons:
Annons:

Himma

Himma har allt för den som vill bli inspirerad. Hus, hem, trädgård, arkitektur – vi tittar in i skånska hem!

Ladda ner Himma-appen för Iphone

Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post