Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Inredare svarade på läsarnas frågor

Inredare svarade på läsarnas frågor
Inredaren och bloggaren Susann Larsson.BILD: Foto: Martin Lindeborg

Inredare svarade på läsarnas frågor

Hemma. Inredaren och bloggaren Susann Larsson svarade på frågor om de senaste trenderna inom heminredning, som hon i helgen spanat in på Formexmässan.

moderator: Hej! Välkomna till inredningschatt med inredaren och bloggaren Susann Larsson, som spanat in de senaste inredningstrenderna på Formexmässan. Chatten börjar nu.

Anna: Hej! Jag undrar vad som gäller i väggtrend? Målat? Tapetserat? Är fondvägg dött och begravet, eller återuppstår den i någon ny form? Vilka färger/nyanser kommer att vara inne på väggar framöver?
Susann Larsson: Hej Anna! Nej fondväggen lever kvar men nu ser man också att den går över ett hörn eller är på två väggar istället för bara en som tidigare. Både tapetserat och målat känns aktuellt. Det är just nu mycket pasteller som turkos, rosa, grönt och gult.

Rocky: Har mörkt golv och mörk säng samt vita väggar. Ska man satsa på ljus eller mörk taklampa?
Susann Larsson: Svårt att säga, men det låter som om det skulle kunna gå med vilket som. Känns rummet mörkt så satsa på en ljus och om det är väldigt ljust och det mörka känns som detaljer kan du ha en mörk lampa.

Jean-Pierre Reslow: Hej, hur ser de senaste trenderna ut för oss som gillar glada färger?
Susann Larsson: Hej, ja nu är det high time för er som gillar det färgglatt. Det är mycket färg som gäller (samtidigt som det inte är fel att köra det väldigt färglöst och bara neutraler.) Det är lite både ock. Färgerna är i år något mer dämpade och lite mer åt pastellhållet i vår. Framförallt är det de bleka 50-talsfärgerna turkos, rosa, grönt och gult som var lite 'inne' på mässan. Men trendanalytikerna spår att 80-talet är det nästa som kommer och då blir det även skarpare färger. Det ska vara personligt nu så kör på med de färger du gillar.

Anna: Vad är inne när det gäller barn och bebisrum?
Susann Larsson: Det är mycket nostalgi just nu. Barnrummen är väldigt gulliga och lite traditionella med ljusblått och rosa precis som förr. Det är prinsar och prinsessor och väldigt milda dekorationer. Även tapeterna är åt det ljuva hållet snarare än tuffa i vitt och pastellfärger. Ska man vara riktigt trendig så ta in något retro, något som mamma eller pappa haft i sina rum när de var små.

RW: En fråga om golv... Vi ska renovera köket och det ska gå i brun/svart....och vi ska ha klinker ska man ha stora eller små klinkers och vilken färg...ska man plock upp det mörka lite här o där eller ska man ha ljust för att ljusa upp köket lite?
Susann Larsson: Jag brukar alltid rekommendera samma golv i köket som i övriga hemmet om det är möjligt. Det blir enhetligt och snyggare. Trägolv tycker jag är att föredra eftersom det blir varmare intryck och är bättre för ryggen att stå på. Om du ska ha klinkers så beror det på vilken stil du har. (Modernt, lantligt, gammaldags..) Det har det varit rätt stora plattor den senaste tiden och kommer nog att vara ett tag till. Så kör det om du har den moderna stilen. Om köket ska vara brun/svart så tycker jag du ska försöka få in ett ljusare golv så det inte blir för mörkt. Är det i ett gammalt hus så kan man förstärka den känslan och ha ett svart vit rutigt golv.

Johan: Hej Susann! Vad har du för tips på bra inredningsaffärer här i regionen?
Susann Larsson: Hej Johan, det beror på vilken stil du har. Modernt eller shabby chic eller... Jag gillar själv de som ligger lite utanför stan som Vindåkra (nära Svågertorp), Cottage Rose (Höllviken), Nydahl (Skanör), 3 Magasin (Ystad). Även Helsingborg har bra inredningsbutiker. Ska du ha tag i designmöbler är Olsson&Gerthel och Miljögården säkra kort. När det gäller någon av kedjorna gillar jag Ilva, Ikea, Bolia, BoConcept m fl. Kika på min blogg där har jag långa listor över bra shopping: http://purplearea.blogspot.com

Fredrik Bogesson: Vad tycker du om att inreda efter Feng Shui-metoden? Är själv skeptisk.
Susann Larsson: Det är mycket inom Feng Shui som är vettigt och kan vara bra att tänka på. Det är i mångt och mycket sunt förnuft och väldigt intressant. Men samtidigt tycker jag inte att man ska låsa sig för mycket vid alltför många regler utan ta åt sig av det som man tycker känns bra och det som verkar konstigt kan man skippa.

Therese: Jag tänkte måla om mitt badrum (har idag vit vävtapet). Vill gärna ha en färg, men eftersom rummet saknar fönster är jag rädd att det blir för mörkt. Några tips?
Susann Larsson: Varför inte ta en riktigt ljus pastellfärg t ex turkos. Blir snyggt till vitt porslin.

Linda: Hej, jag letar grå satinlängder till sovrummet för en lounge-känsla, har hittat på H&M Home men skulle vilja ha lite längre varianter, har du sett några färdigsydda längder eller snyggt tyg någonstans?
Susann Larsson: Har du kikat på Stoff & Stil ute på Svågertorp. De har ju massor av tyger även satin, där borde du kunna hitta något. Men då får du förstås plocka fram symaskinen.

Vera: Hej! Min lägenhet är ganska liten, sett till kvadratmeter, dock är den rätt "grov" den har högt i tak, stora fönster och tjocka väggar. Hur kan man tänka när man inreder?
Susann Larsson: Inred med ljusa färger för att få den att kännas större. Använd inte alltför låga möbler för då känns taket ännu högre. Inred uppåt väggarna med hyllor och tavlor så kommer taket att kännas lägre. Men använd t ex inte mörka bokhyllor för då kan det kännas som om väggarna ramlar över dig. Ljusa färger och jobba uppåt! Om lägenheten känns grov försök att matcha med möbler som inte är alltför klena utan som är lite bastantare t ex soffbord i trä och soffa som känns rejäl.

moderator: Nu avslutar vi inredningschatten med Susann Larsson. Tack för alla frågor och svar!

Annons:
Annons:
Om Formexmässan

Formex är den största inredningsmässan för nordisk design. Mässan som anordnats två gånger per år sedan 1960 samlar agenter, grossister, importörer, formgivare, producenter och inköpare från hela den nordiska inrednings- och presentbranschen.

I år är temat "Glourius mix". Det förklaras så här på mässans hemsida. "Det mixade, matchade och återbrukade där gammalt och nött blivit nytt igen har fått ett starkt fäste här i Norden. Men nu händer det saker! Vi har börjat längta efter design, konst och skinande blanka ytor igen."

Till mässans hemsida.

Annons:
Annons:
toppnyheterna just nu