Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Istället för papp? - Undvik billiga plåttak

Hemma
Toppdelad
Det finns många material att lägga på taket. Men alla passar inte på alla hus.

Pannplåt. Rekommenderas ofta i byggnadsvårdssammanhang. Den påminner lite om pappen och har en betydligt mjukare struktur än den trapetskorrugerade plåten som kan ge ett kantigt och sterilt intryck.

Falsat plåttak, eller slätplåt. Ett ganska dyrt alternativ jämfört med papp, som kräver fackmannamässig kompetens för att lägga. Passar inte alltid på de enklare hus som är vanliga i Skåne. Undvik billiga plåttak. Den moderna färdigbehandlade plåten kan verka billig, men är ofta tunn och känslig.

Annons:

Tegeltak. Har en tusenårig tradition i Sverige. Kan vara ett bättre alternativ än papp om huset har en tradition av takpannor. Gör inte huset mer primitivt än det varit tidigare!

Shingel. Glasfiberväv som impregnerats och täckts med oxiderad asfalt. Liknar skiffertak, finns i olika färger och mönster och är relativt enkel att lägga om man vill göra jobbet själv.

Vass- eller halmtak. Ett av våra äldsta takmaterial. Hög charmfaktor och god isoleringsförmåga. Har dock nackdelar: dyrt att lägga, kräver branta taklutning och effektiv vattenavrinning.

Sedum. Vackert, miljövänligt och med god isoleringsförmåga. Passar på hus med svag taklutning, vilka var vanligare norr om de gammaldanska landskapen. I Sverige finns en lång tradition av sedumtak. Traditionellt användes gräs och torv. På senare år har materialet, det vill säga valet av växter, utvecklats, vilket bland annat fått till följd att vikten reducerats.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Hemma
Relaterat
Renässans för tjära gamla tak

Renässans för tjära gamla tak

Annons:
Annons:

Himma

Himma har allt för den som vill bli inspirerad. Hus, hem, trädgård, arkitektur – vi tittar in i skånska hem!

Ladda ner Himma-appen för Iphone

Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post