Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Nygammal teknik i nytt tegelhus

Nybyggt
Toppdelad
När familjen Nelson byggde nytt hus blev det ett gediget tegelhus. Det var aldrig någon tvekan, det finns en murarmästare i släkten och familjen visste att de trivdes i tegelhus. De valde dubbla stenväggar med den ovanliga isoleringen Perlite.
Vi valde tegelhus för att det känns...
Även innerväggarna i huset är av tegel.
Sonen Elton i familjens nya tegelhus...
I området ligger flera svarta...

DALBY. Familjen Nelson hade stått i kö i flera år för att bygga eget hus när de fick en tomt på Påskagänget i Dalby. Det är ett helt nytt kvarter med många nya hus. Endast tio av tomterna är fribyggartomter och där varierar husens stil och byggkonstruktion. De andra husen i området byggs av husföretag som säljer husen färdiga.

– Vi ville själva planera vårt hus och välja byggmaterial. Vi valde tegelhus för att det känns sunt, det är viktigt när man har barn, säger Jessica Nelson.

Annons:

De flyttade från Skälderviken, där de bott i ett gammalt tegelhus.

– Vi trivs i tegelhus. Det blir svalt på sommaren och håller värmen på vintern, säger hon.

Vid en första anblick går det inte att se den stora skillnaden på familjen Nelsons tegelvilla och husen på andra sidan gatan. De har samma svarta fasadtegel. Tvåvåningshusen på andra sidan gatan har dock trästomme och är endast klätt med tegel. Familjens Nelsons hus har även stomme av tegel. För att kunna se vilket som är vilket får man gå nära och titta på fönsterkarmarna. I tegelhuset är väggarna tjocka, nästan en halv meter.

– Vi har fått härliga fönsternischer, säger Jessica Nelson.

Under byggtiden fick de en hel del frågor från vänner och bekanta om varför de valde att låta mura upp sitt hus.

– Det är inte så vanligt men vi var bestämda med att vi ville ha ett tegelhus, för boendekomforten. En annan fördel är att det är mer eller mindre underhållsfritt, säger Jessica Nelson.

De lät bygga ett enplanshus med stora sociala ytor. Familjen har tre barn, Elias, Elliot och babyn Elton, och delade därför upp huset så att barnen har fått en egen avdelning med ett lekrum vid sina sovrum.

– Vi vill kunna bo här när barnen växer, de ska ha gott om plats att vara på. Det är praktiskt, framför allt när man har gäster, säger Jessica Nelson.

Föräldrarnas sovrum ligger mitt i huset. Närmast entrén ett stort kök och vardagsrum.

Även inomhus syns det att detta är ett gediget tegelhus. Flera väggar är oputsade och visar stommens röda tegel.

– Vi gillar tegel, det är vackert, naturligt och har fin färg!

Till fasaden har de valt en svart sten som skimrar i brunt, den heter Black Beauty.

– Det var det absolut svåraste under husbygget: att välja fasadtegel!

Den yttre muren är alltså svart och den inre röd. Ju bredare isoleringskanal man bygger mellan, desto bättre energivärde får huset. Här har man valt att bygga ett lågenergihus där ytterväggen är 495 millimeter bred. Det ger en beräknad energianvändning på 72 kWh per kvadratmeter och år. Än har inte familjen Nelson hunnit testa hur bra huset klarar kyla och värme, de har bara bott här några veckor.

– Men det känns väldigt skönt att bo i, säger Jessica Nelson.

Vad är bäst med huset?
– Ljuset och rymden. Och så läget: nära naturen, nära Malmö och Lund och att allt finns i byn, säger Jessica.

Ett tegelbruk i Sverige

Tegelhus har blivit populärt. Trendigaste tegelfasaden är svart eller röd.

De allra flesta använder teglet endast som fasadbeklädnad. Då är husets stomme av trä.

Gedigna tegelhus har en lång tradition, inte minst i Skåne. År 1950 fanns hundra svenska tegelbruk. Många skånska orter hade sitt eget tegelbruk, men de lades ned ett efter ett. Nu finns inget tegelbruk alls i Skåne och endast ett tegelbruk i hela Sverige. Det tegel som säljs nu importeras framför allt från Danmark. Det finns cirka hundra tegelsorter att välja mellan. Det är olika färger och nyanser men även olika struktur och glans.

– Svart och olika mörkgråa nyanser är trendigt nu. Även de mer klassiska röda tegelfärgerna står sig, säger Martin Andersson på Tegelmäster.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Hemma
  • Maria Sehlin
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post