Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Logistiken en föräldrafälla

Inpå Livet
Toppdelad
Familjeforskare ser samma mönster som trendspanarna. Det är boom för bröllop, bebisar och nya familjebildningar. Samtidigt är människors förväntningar på vad de själva ska kunna fortsätta göra höga.

– Det är ett resultat av en ny livsstil där vi lever som singlar under en längre period, säger Margareta Bäck-Wiklund, professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet. Det är ett starkt krav i dag att vi som individer ska ha ett eget utrymme. De ökade möjligheterna gör också att vi har en föreställning om att vi kan skapa vår egen tillvaro.

Men barn har en tendens att sätta käppar i hjulet för vuxnas planer, poängterar hon.

Annons:

Lars Plantin, docent vid Malmö högskola, talar om en ”hang over-identity”:

– Det här att gå ut med kompisar och hänga på restauranger förekommer främst bland dem som har barn under två år, säger han. Föräldrar i 30–32-årsåldern säger att det är jätteviktigt att barnen inte inskränker deras eget liv. Men när barnen blir lite äldre är de fullt upptagna med logistiken kring familjen och hinner inte med allt de tänkte att de skulle. Då minskar kraven och de är glada om de kan gå på bio.

Det är inget nytt att män och kvinnor umgås var för sig trots att de har familj, men förr fanns kvinnornas nätverk närmare hemmet. Forskarna tror det är bra för parrelationer att båda har en egen sfär. Att isolera sig och fastna i familjelogistik kan skapa frustration.

– Det är bra att männi­skor kan förverkliga sig, säger Margareta Bäck-Wiklund. De gamla idealen är inte positiva med kvinnor som tog hand om allting och blev vansinnigt bittra.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Inpå Livet
  • Maria Werner
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post