Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Reinfeldt driver inte eurofrågan

Inför folkomröstningen om EMU 2003 drev moderaterna stenhårt linjen att Sverige skulle byta kronan mot euron.

Så skulle landet stå starkare i internationella kriser.

Annons:

Nu när det blåser snålt på världens börser, ekonomin rasar, arbetslösheten stiger och kronan faller i värde säger Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt att frågan inte är aktuell.

Varför?

Till och med ledande företrädare för centern – som stod på nej-sidan 2003 – vill gå med i det tredje steget av EMU.

”Jag tror inte att Europa hade klarat finanskrisen lika bra om det funnits en mängd olika småvalutor”, framhöll centerpartiets skattepolitiske talesman Jörgen Johansson i går.

Carl Bildt stod i talarstolen på moderaternas Europadagar i Sollentuna och sade ungefär samma sak. Men till skillnad från Johansson drog utrikesministern slutsatsen att krisen inte är skäl nog för en ny folkomröstning i Sverige.

På EU-toppmötet i Bryssel i veckan – där den finansiella härdsmältan stod högst på dagordningen – träffade statsminister Fredrik Reinfeldt sin danske kollega Anders Fogh Rasmussen. Denne förklarade i ett tal att den ekonomiska turbulensen fått honom att bestämma sig för att utlysa folkomröstning om euron redan under mandatperioden, det vill säga före 2011.

Varför lovar inte den svenska regeringen samma sak?

På en pressträff fick Reinfeldt och Borg frågan.

Finansministern slog fast att det alls inte varit någon nackdel för Sverige att stå utanför eurosamarbetet de senaste veckorna. Han pekade på att Tyskland, Italien och Frankrike tillhör de länder som drabbats hårdast och vars regeringar tvingats drämma i med störst räddningspaket för sina banker.

”Och detta är länder som utgör eurons kärntrupp”, sade Borg.

Fredrik Reinfeldt förklarade att han respekterar resultatet av folkomröstningen 2003. Svenska folket har sagt nej till EMU.

Betyder beskedet från Reinfeldt och Borg att moderaterna har ändrat sig?

Inte alls. Partiet är fortfarande anhängare av euron.

Men just nu anser sig moderatledningen ha all anledning att ligga lågt i ämnet.

Opinionsmätningarna visar att svenska folket fortfarande inte vill byta bort kronan. Men det är inte främsta skälet.

Det viktiga för Reinfeldt och Borg nu när krisen härjar är att inte göra något som kan hota enigheten inom alliansen. De flesta centerpartister är fortfarande EMU-motståndare. Kristdemokraterna är splittrade.

När världsekonomin skakar är det mer avgörande än någonsin för en regering att visa att den står enad. En intern, uppslitande eurodebatt vore förödande. Därför vill Fredrik Reinfeldt inte höra talas om någon ny folkomröstning på den här sidan valet 2010.

Vad som händer därefter är en helt annan sak.

Om inte allt för många år har kanske inte bara Danmark, utan också Polen och de baltiska staterna bytt till euron.

Då, antydde Fredrik Reinfeldt, kan det också vara dags för Sverige: ”Vi tror att när euron blir en Östersjövaluta så kan det påverka våra känslor för den.”

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Olle Lönnaeus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Olle Lönnaeus
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post