Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Kriget runt knuten

Bok
Toppdelad
Hemvärnet är en motståndsrörelse i vardande. Anders Ehnmark har läst Lars Brinks bok om folkhemsförsvararna.

Hemvärnet är en flexibel, nästan filosofisk del av försvaret. Det har en mobiliseringstid på två timmar och tar itu med vilka frågor som helst. Någon annan brukar inte finnas tillgänglig. En omfattande erfarenhet av allt möjligt ryms i dess led. Många begåvningar landar där.

Förr kom hemvärnet cyklande. Cyklarna förvarades i lador. Det ligger något förtroendeingivande i säckiga herrar trampande genom skogen med ett gevär på ryggen. Ibland höll man i ett rep som drogs av en traktor.

Vår nuvarande försvarsledning har velat avskaffa hemvärnet som allt annat, eftersom den haft ett intryck av att den eviga freden nalkas. Händelserna i Georgien fick den att ändra mening. Det verkar just nu som om faran är över.

I själva verket är hemvärnet en mycket praktisk grundorganisation, eftersom den inte är beredd på något särskilt, utan på allt.

En studie i det moderna hemvärnets födelse är Lars Brinks ”När hoten var starka”. Själva ordet dyker upp 1939, men företeelsen är ju gammal. Landstorm hette det en gång. I Finland sa man skyddskårer och i Sverige talade man ibland om partisankrig. Det fanns rent av en handbok om det.

Hemvärnet förbereder sig inte på anfall utan på försvar. Man lär sig hur fienden kommer dinglande i fallskärm och att man inte ska skjuta förrän han landat. En motståndsrörelse i vardande.

Lars Brink följer hur krigshändelserna ger form åt detta böljande hemortsförsvar. Finska vinterkriget utlöser något av en militär folkrörelse. En kvarts miljon skyttar sluter upp i den frivilliga skytterörelsen år 1940. En hemvärnskurs i radio samlar 75_000 deltagare. Partisanerna övar vid Vällinge slott i Salem. Hemvärnsgården har vapen i källaren och folkbibliotek en trappa upp.

Raoul Wallenberg, sergeant i hemvärnet, finslipar sina båda specialiteter, strid i bebyggelse och ilmarsch. När han i slutskedet beger sig till Ungern på sitt livs uppdrag packar han ned pistol och kängor. Kungen är tillfrågad.

Det är en rolig och givande studie där man får inblickar i hur ett gammalt politiskt arbetssätt, folkrörelsen, tar över en aktuell fråga, folkförsvar i krigstid. Allt är nytt men ekona långa. I varje nytt läge finns en gömd insikt om hur man gör, eller rättare sagt alltid gjort.

Det är nästan som med EU-debatten. Många säger att federalism är främmande för Sverige. Det beror bara på att de inte ser några gömda strukturer. I själva verket är det en specialitet i det öde landet. Subsidiaritetsprincipen, att beslut ska fattas så långt ner som möjligt, var självklar på den tiden det snabbaste en befallning kunde färdas var i galopp, 10 km i timmen. Då fick häradsting och sockenstämmor sköta det löpande, och var det något de inte kunde gick man till kungs, som uttrycket löd.

Lars Brink hjälper oss se de gömda strukturerna. Jag har haft glädje av boken. Den är skriven på en halv-akademisk prosa men förmedlar viktiga insikter på ett område där det filosofiska underskottet just nu är stort, försvarspolitiken.

Anders Ehnmark, journalist och författare

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kulturkritik
  • Kultur & Nöjen
  • Bok
  • Bok
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post