Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Historia po himmaplan

Dygnet Runt
Toppdelad
Det allsvenska guldet är himma igen. När glädjeyran har lagt sig kan det vara läge att nostalgiskt blicka tillbaka på gamla himmelsblå bravader. Så gör en pilgrimsresa till kända och okända MFF-helgedomar!
1. Restaurang Palladium/Södergatan 15
Här hölls förhören med MFF efter att IFK Malmö så nesligt hade anmält klubben till SvFF för utbetalande av segerpremier. Årtalet är 1934 och MFF tvångsnedflyttas från allsvenskan för brott mot amatörbestämmelserna. Eric Perssons livslånga hat mot allt gult tar här sin början.

2. Östra Kyrkogården
Här ligger MFF:s hövding Eric Persson begravd.

3. Stortorget/Kramers hörna
Mycket populärt ställe för de lite ungdomligare fotbollsspelarna. MFF:arna hade frikort här. Niclas Nylén var exempelvis en mycket ofta sedd gäst under 80- och 90-talet. När kvällen blev till natt fortsatte de flesta till antingen Etage eller Privé.

4. Nordlinds väg 103
Det hemvändande proffset Dan Corneliusson blev snabbt en av de mesta festprissarna när han kom till Malmö FF. Det stående skämtet var att Danne hade hakat av ytterdörren på villan och hängt upp draperiet istället. Alla kunde komma dit när de ville.

5. KB/Bergsgatan 18
Den 11 juli 1999. Victoria Williams och Dr John på KB. Samma kväll som Niclas Kindvall hade skruvat in en fantastisk frispark mot Djurgården (2-0 blev det, en av få segrar det dystra året) sen åkte han i ilfart i taxi till KB för konserten.

6. S:t Johannesgatan 2
På 40-talet brukade Eric Persson ta med laget till restaurang Pilgården på tisdagskvällarna efter träningen. Om de hade skött sig på söndagen, det vill säga, och tagit två poäng. Då fick de en sup och en macka. En mycket uppskattad tradition.

7. Stortorget 13
Malmös första fotbollsklubb bildades den 16 oktober 1890, fyra dagar efter den danska uppvisningsmatchen på Rörsjömarken. Då sammanträdde Malmö Velocipedklubbs styrelse med grosshandlare Erk Schroeder i spetsen i Frimurarkällaren, ett enklare utskänkningsställe under Frimurarehotellet. Huset rymmer idag Skånes Provinsbank. Under paragraf 1 i det historiska protokollet står det: "Velocipedklubben ska inom sig upptaga en fotbollsklubb, hvilken skulle kallas MVK:s bollspelsafdelning."

8. Rondellen i Rosengård
Yksels vansinnesfärd. Det var i augusti 1998 som dåvarande Italienproffset Yksel Osmanovski totalkvaddade sin pappas Mercedes i rondellen vid Rosengård. Han höll drygt 130 kilometer i timmen längs Amiralsgatan och när rondellen vid motorvägen kom fortsatte Yksel rakt fram och stannade i gräset. Osmanovski klarade sig utan skador och spelade U21-landskamp några dagar senare.

9. Tipsbutiken/Västra Kattarpstorget
Här hade Bo Thern (Jonas far) affär i flera år under 90-talet. Tröjor från Jonas karriär prydde väggarna. Och Jonas var ofta sedd gäst när han var hemma. Kanske närheten till Jägersro som drog? Affären finns fortfarande kvar, nu med annan ägare.

10. Stora Nygatan 53
Att Jan-Olov Kindvall bodde i grannhuset kan väl ha varit en anledning till att just han gjorde Golden Days till sitt stamställe i början på 80-talet. Med honom följde flera av den generationens unga spelare - till exempel Anders Palmér, Paul McKinnon, Anders Olsson och Robert Prytz. Det sägs att "Robban" här lade grunden till sin brittiska faiblesse.

11. Sir Tobys/Davidshallsgatan 21
Klassiskt vattenhål för många MFF-spelare. Bland annat stamlokus för finske backen Erkka Pettäjä i början av nittiotalet. Här var han mer ordinarie än på plan.

12. Hipp/Kalendegatan 12
Här klev Jonas Wirmola, MFF:s burduse mittback som följaktligen är föreningens mest utvisade spelare (fyra gånger) genom tiderna, ur en limousin rakt ner i en marschall och förstörde sina byxor när han skulle på premiärfest för "Blådårar" 1999.

13. Slagthuset/Jörgen Kocksgatan 7A
Här har många MFF:are setts roa sig genom åren. Mest känt är kanske exemplet Mattias Thylander - det var här som Thylle bytte artistnamn från Samba- till Fylle-.

14. Stortorget
Under EM-slutspelet 1992 i Sverige fick kommunalpolitikerna i Malmö den geniala idén att servera öl till slagsmålsugna engelsmän i ett stort tält mitt på Stortorget. Ja, det blev kravaller. Ja, den svenska polisen visade sig vara precis den sortens klåpare man hela tiden anat. Vi som var där fick fly hals över huvud. Från såväl brittiska huliganer som polisens hundar.

15. Spångatan 38
I november 2003 släppte Peter Ijeh sin singel "Clap your hands". I samma veva skulle han uppträda på klubben Soul Train på Jeriko. Eftersom han precis innan hade skrivit på för IFK Göteborg hade han hamnat i onåd hos många MFF-supportrar. Vid promotionkonserten på Jeriko mötte man upp med burop och en påse med trettio silverpenningar.

16. Malmborgsgatan 7
Herbert Schwarz (Stefans far) var ansvarig för restaurangdelen i Walterströms nöjesimperium i Malmö. När Restaurang Elysée öppnade under Herberts överinseende passade han på att införa fonduen i Sverige. Om ni gillar att fritera kött i småbitar i en liten gryta vid bordet ska ni alltså skänka Stefan Schwarz far en tanke.

17. Södra Förstadsgatan 74 B
Här låg Blå Hallen. Länge ett centrum för MFF-aktiviteter: bingohall, biljettförsäljning, souvenirer. MFF blev till och med polisanmält för att man inte hade speltillstånd. Då tog man dit en dragspelare och kallade det "underhållning". Man kan faktiskt fortfarande se spår av namnet på fönsterrutan om man tittar ordentligt.

18. Kungsan/Amiralsgatan 13
Det var utanför denna videobutik som MFF-anfallaren Martin Dahlin spottade en parkeringsvakt i ansiktet någon gång på sensommaren 1989. Martin dömdes för detta till 30 dagsböter, det vill säga 3 750 kronor.

19. Casa Mia/Södergatan 12
Här hade Afonso sina första dejter med sin svenska flickvän Anna. Närvarande var också hela tiden en portugisisk vän som hjälpte till att tolka.

20. Torpgatan 12
Här föddes Carl Eric Henning Persson den 19 april 1898. Pappa Nils var målare och tog tidigt med sonen på fackliga möten, där han lärde sig sjunga både Arbetets söner och Internationalen.

21. Pildammsvägen
När BK Idrott år 1909 sögs upp av IFK Malmös nybildade fotbollssektion fick de nitton unga männen i BK Idrott nog. De kände sig inte hemma i den nya miljön. Under ett upphetsat möte i restaurangen på Malmö idrottsplats, den 24 februari 1910, begärde de därför, med omedelbar verkan, utträde ur IFK Malmö och bildade istället en egen förening som fick namnet Malmö Fotbollförening.

22. Regementsgatan 4
Under 1910- och 20-talen samlades MFF-spelarna ofta efter matcherna på Café Margherita, som drevs av Stina Landgren, hustru till MFF-ordföranden och bagaren Fritz Landgren. Om adressen låter bekant så är det inte konstigt - många år senare döptes samma lokal om till Fredmans.

23. Bergsgatan 30
Janne Johansson, ordförande i MFF en period på 20-talet, var frisör i det civila. I annonserna till hans frisersalong kunde man läsa: "Den medlem som icke får klippt sitt hår i Janne Johanssons frisersalong, blir aldrig renhårig MFF-are".

24. Erikslustvägen 56
1947 tog MFF:s och HSB:s styrelser det gemensamma beslutet att förvärva Tennisstadion vid Erikslust, som snabbt döptes om till MFF-stadion. Eric Persson anställdes som direktör och klubben hade med detta förvärv säkrat en inomhushall. Under 60-talet höll MFF många fester i Kullakällaren i samma fastighet. Idag heter MFF-stadion Fair Play Stadion.

25. Österhus/Södra Bulltoftavägen
Ett av Backarnas mest beryktade bostadshus i sällskap med Östergård, "Gula faran" och Vattentornet. Här växte Egon "Todde" Jönsson upp tillsammans med åtta syskon i en enrumslägenhet med dass på gården. "Todde" och hans kompisar virade gummiband runt tygstycken och fick på det viset sina första bollar.

26. Idaborgsgatan 57
MFF:s meste Backapåg, tror många. Men Krister Kristensson är både född och uppväxt - på Ellstorp. Samtidigt, i granntrappan, växte en annan inte helt okänd MFF-profil upp, nämligen Björn Ranelid.

27. Limhamnsfältet
Förutom storklubbarna MFF, IFK och MBI spelades all pojklagsfotboll på Limhamnsfältet en bra bit in på 1960-talet. Där avgjordes också skollagsturneringarna, en för folkskolorna och en för realskolorna. Det var där MFF gjorde en del av sina fynd. Bland annat hittade man en viss Bo-Göran Larsson, som spelade för Kirsebergs inbyggda realskola 1958 och var turneringens bäste spelare.

28. Sallerupsvägen 28
Det var ingen tillfällighet att han kallades för "Brottaren". För ända fram till han var 19 så var Krister Kristensson med i brottarklubben Sparta. Han tränade under OS-mästaren Gustav Freij och hann under sina år tävla i samtliga viktklasser. Samtidigt spelade han fotboll i Sorgenfriklubben Kick och det var först när Eric Persson, våren 1962, lockade över Krister till MFF, som han till slut lämnade Sparta.

29. Solgatan 27
I hjärtat av Kirseberg är MFF:s meste backapåg, Roy Andersson, född och uppvuxen. Här tog han bollen med sig, gick ner till planket på Dalhems ip och övade skott. Ibland lekte han och de andra grabbarna "träffa planket", som gick ut på att man skulle få träff på planket från så knepig vinkel som möjligt - så att näste man skulle få svårt att träffa. Det här var på 50- och 60-talen, långt före både videons och dataspelens tid.

30. Pildammsvägen
1957 spelade MFF den sista allsvenska matchen på Gamla ip. Det var här, i en match på 50-talet mot arvfienden Helsingborg, som den mest klassiska MFF-repliken - förevigad av Jacques Werup i "Hemstaden" - yttrades. Den kom från en man i 40-årsåldern, som reaktion på den Helsingborgsyngling som hade mage att jubla när domaren blåste frispark för HIF. Mannen granskade pojken med yttersta förakt och sa helt kort: "Adu, gå po match i en sån rockajävel."

31. Stadion 1
När Malmö stadion invigdes, den 28 maj 1958, höll statsrådet och Svenska Fotbollförbundets ordförande Gunnar Lange tal: "Malmö stadion blir med sina 31 000 åskådarplatser den ojämförligt största arenan och också den vackraste i denna del av landet". Under storhetsåren på 60- och 70-talen kom den väldiga betongkolossen att bli en symbol för MFF:s fysiska fotbollsmodell. Kalmar FF:s Benno Magnusson berättade en gång om hur det kändes att stå i Ryttargången, före en match på Malmö stadion: "Så såg man Puskas ansikte, sen Krister, sen Bosse Larsson. Det kändes helt hopplöst, som om man redan låg under med 1-0."

32. Stadion 2
Publikrekordet på Stadion är än i dag från den första officiella matchen som spelades där. Den 8 juni 1958 inledde Västtyskland och Argentina sitt VM-spel inför 31 156 åskådare. Publiksiffran har senare reviderats till 30 953. Det är under alla omständigheter den enda gång som det varit över 30 000 åskådare på Stadion. Märkligast ändå var kanske Argentinas matchdräkt i premiären. Man hade helt enkelt glömt att de argentinska tröjorna var alldeles för lika Västtysklands. Argentina tvingades byta, men hade inga reservtröjor med sig. Då blev goda råd dyra. IFK Malmös materialförvaltare råkade befinna sig på Stadion. Det var därför som Argentina spelade den första VM-matchen iklädda IFK Malmös kanariegula tröjor - med klubbmärke och allt.

33. Kalendegatan 12
På vägen hem från tåget, när bortamatcherna var på nära håll, brukade spelarna på 60-talet stanna till för några pilsner på Hipp. Tilltaget accepterades med viss tvekan av den puritanske tränaren, spanjoren Antonio Duran. Han drack bara alkohol vid ett enda tillfälle på året - i samband med den årliga MFF-resan med fruarna till Kanarieöarna i november. Duran hade sin föräldrar på Teneriffa och därnere kunde han frångå sina bestämda regler och rentav dricka grogg vid poolen tillsammans med spelarna. Idag drivs restaurang Hipp av före detta målvakten Jonnie Fedel.

34. Tornfalksgatan 10 A
Vid 7-tiden på morgonen inför en bortamatch brukade lagkaptenen Rolf "Tejpen" Björklund plocka upp tränaren Antonio Duran utanför hans bostad på Söderkulla. Här bodde Duran med sin svenska hustru Ulla, som han träffade i Madrid när Ulla var barnflicka hemma hos dåvarande Atletico Madrid-proffset "Garvis" Carlsson. På Centralstationen, innan tåget gick, brukade Duran skoja med spelarna och peka ut en väska på måfå, som han lyfte upp i luften - och släppte i golvet. Spelarna brukade i sin tur skoja genom att säga: "Du, det finns faktiskt plastflaskor" eller "Det finns innerfickor".

35. Kockums
Som mest hade Kockums över 6 000 anställda. Man talade om att var tionde Malmöbo var beroende av Kockums. Givetvis var det många av MFF:arna under framför allt 1940- och 50-talen som hade sin utkomst från Kockums. Då cyklades spelarna direkt från jobbet på Kockums till kvällsträningen på Idrottsplatsen.

36. Pildammsparken
Innan Bob Houghton kom till MFF och revolutionerade fotbollen, var det likadant varje år. I januari fick spelarna inte röra en boll. Det var löpning i Pildammarna och inget annat. Rusher, grodhopp, kompisen på ryggen - blodsmak i munnen. Under Antonio Durans tid - många bedömer honom som den förste professionelle tränaren i klubben - var denna löpträning kanske som allra hårdast. I alla fall för spelarna. Vid Chez Olgas restaurang, när spelarna fortsatte ner för att runda Gamla ip, vek nämligen Duran av och sneddade bort mot hörnet av Roskildevägen. När spelarna småningom kom dit, satte Duran full fart igen och drog stenhårt i täten.

37. Köpenhamnsbåtarna
Under Eric Perssons tid som ordförande hölls ofta styrelsemötena till havs, på de gamla färjorna mellan Malmö och Köpenhamn. På något sätt påbjöd den "internationella" miljön och, sannolikt, de drycker som stod till buds, att stämningen blev hög. I synnerhet mellan Eric och kassören och trätobrodern Bertil Persson. Vid ett möte på båten blev Eric så förbaskad på Bertil att han reste sig upp och skrek: "Nä, nu har jag fått nog. Nu går jag hem". Och så klampade han ut genom dörren och påmindes snart om var han befann sig. Skratten bakom honom ekade långt ut över Öresund.

38. Dalhemsgatan 13
I MFF-mytologin kallas klassiska klubben Kirseberg för Cherry Hill University. Det talas ofta om hur många stora MFF-spelare som fostrats i klubben med hemmaplan på Dalhems IP. Detta är förvisso en lätt överdrift. Bosse spelade till exempel aldrig här och Krister började i Kick. De två tyngsta namnen i himmelsblå klädsel från Kirseberg är istället Roy Andersson och Robert Prytz. Men även i dagens MFF finns stänk från Cherry Hill. Glenn Holgersson har, liksom sin bror Tony - för att inte tala om pappa Jörn - fostrats i klubben från Backarna.

39. Länsmansvägen 13, Bjärred
Det var här Roy Andersson bodde när ståplatspubliken skanderade "Roy, Roy, Roy" inför varje frispark som tilldelades MFF. Det var också här som både Patrik och Daniel Andersson föddes. Klassisk MFF-mark.

40. Centralstationen
Fredagen 14 december 1973 steg Bob och Nerise Houghton av flygbussen. Bob viftade snabbt till sig en taxi. "To Savoy Hotel, please". Chauffören kunde inte låta bli att le och pekade med hela handen tvärs över kanalen. Då log Bob Houghton också.

41. Södra Förstadsgatan 2
Dagen efter Bob Houghton kom till Malmö hade han sitt första möte med Eric Persson uppe på kansliet. Eric förklarade för Bob att här i Malmö FF så var det på det viset att ordföranden, lagledaren och tränaren gemensamt tog ut laget. Bob beklagade då att det här jobbet inte var något för honom. Eric Persson funderade kort och sa sen: "Jaha, det är så du vill ha det. Men då gör vi så!"

42. Stadiongatan 61
Efter att ha bott några veckor på Hotel Arkaden flyttade Bob och Nerise Houghton in här i början av 1974. En av de första kvällarna tog de en kvällspromenad. Det var första gången som Nerise Houghton såg snö.

43. Stortorget 7
Efter VM 1974 var de svenska spelarna högvilt för proffsmarknaden. Tyska VfB Stuttgart, som hade goda erfarenheter av Bosse Larsson, var intresserade av Staffan Tappers tjänster och mötte därför Tapper, Hans Cavalli-Björkman och promotorn Börje Lantz på Hotell Kramer. När Stuttgart presenterade sitt pris skrattade Lantz och informerade tyskarna om att MFF ville ha en betydligt högre summa. Stuttgart tackade då för sig och reste hem. Lantz försäkrade för Tapper att de skulle komma tillbaka - med större plånbok. Men så skedde aldrig.

44. Stora Nygatan 55
Bertil Ravald kom från Finland under kriget och började som massör för MFF redan 1963. Under 70-talet var detta en klockren adress för autografjägare att parkera vid, i synnerhet i höjd med Europacupäventyret 78-79, som slet hårt på laget. Mot slutet av 70-talet tog Bertils son Roine över uppgiften som MFF:s massör. När Ravalds Massage 1981 flyttade till Friisgatan 45 tog Jan-Olov Kindvall över lägenheten.

45. Stora Nygatan 35
Måndagen den 11 september 1978 checkade Furst Rainier III och hans dotter Stephanie in på Hotel S:t Jörgen i Malmö. På onsdagen skulle furstens AS Monaco möta MFF i första omgången av Europacupen. På eftermiddagen bjöds de monegaskiska kungligheterna på rundtur i Rådhuset. Kommunfullmäktiges ordförande Arne Lundberg guidade fursten i Bernadotteska galleriet medan MFF-ordföranden Hans Cavalli-Björkman tog en rundtur bland konsten med den unga prinsessan. När de kom fram till tavlan av Karl XII sa Cavalli-Björkman: "Det var ingen vidare kung det där, vi förlorade i Poltava." Prinsessan frågade förvånat: "Hur mycket då med?"

46. Idunsgatan 40
Tommy Hansson lånade Thomas Sjöbergs hus på Sofielund medan Sjöberg var i Saudiarabien på proffssejour. Tommy fick inte så mycket speltid i MFF. Han och hustrun Ann hade precis fått barn - och snart skulle Sjöberg dessutom flytta hem igen. Det var alltså dags att röra på sig, och Lunds BK hade visat intresse. Då fick Tommy chansen att hoppa in i bortamatchen mot Wisla Kraków. MFF förlorade med 1-2 och Tommy gjorde det viktiga målet. Och den klassiska nicken hemma mot Austria Wien, en dryg månad senare, har ingen sann MFF:are glömt. Thomas Sjöberg bor fortfarande kvar i huset, men det är en annan historia.

47. Hästhagens ip
Hit gick Roy Hodgson ofta under andra hälften av åttiotalet och spelade tennis med sin son Christopher. Alltid med samma läraktighet i fokus: sonen skulle utbildas. Roy bokade tiderna per telefon och hade jämna pengar med sig.

48. Carl Gustafs väg 26
En sen försommarkväll i mitten av 70-talet, efter ett styrelsemöte med avec, skjutsade sekreteraren Einar Malmborg hem Eric Persson tills dennes bostad. Klockan var framåt två, fåglarna hade börjat kvittra. Morgonen efter, på kansliet, kallade Persson in Malmborg. "Det var ju jävelen vad du hade brått igår". Malmborg förstod inte riktigt. "Men jag hade ju för fan ingen nyckel", fräste Persson. Malmborg föreslog att Persson väl kunde ha knackat på dörren. Persson spände då ögonen i Malmborg: "Du känner min själ inte Lotten!" Eric Persson hade istället gått in i Pildammsparken och pratat med änderna fram till tidningsbäraren kom. Därefter satt han två timmar i trapphuset och läste Sydsvenskan. Först klockan sju vågade Hövdingen knacka på dörren till sin bostad, varpå hustru Lotten släppte in honom.

49. Lorensborgsgatan 13 D
I Anders Palmérs tvåa var det standard med Tipsextra varje lördag 1983-84. Det var "Palle", Lasse Larsson och Mats "Masse" Magnusson. Ibland dök trelleborgaren Jonas Brorsson upp. På kvällen fortsatte de ofta ner till Backstage på Kronprinsen. Anders Palmér fastnade särskilt för kasinot, där han träffade Maria, som fortfarande är hans hustru.

50. Lyckåsgatan
Det påstås ofta att stockholmaren Micke Rönnberg hade svårt att smälta in i den malmöitiska miljön. Själv var han uppenbarligen av en annan uppfattning. Många år senare skröt han nämligen hejvilt om hur han hade "jordens villa" i Malmö. För den som ville lyssna försäkrade han att "när man gick ut på altanen kunde man se hela Köpenhamn". Mickes gamla lagkompisar skrattade länge åt detta, för de visste ju att det man möjligen kunde se från altanen ute på Kulladal - var Micke Rönnbergs päronträd.

51. Kråkvägen 22, Bunkeflostrand
Malmö FF:s damavdelning bildades den 7 september 1970. Kvinnliga tränare var det dock ont om på den tiden, man fick rekrytera inom de egna leden. De första tränarna blev Ulla Rosén, maka till den legendariske spelaren Kjell Rosén, och Ulla Grewin, då gift med spelaren och ledaren Åke Grewin. På Ulla Roséns köksbord i Bunkeflostrand la de upp träningsprogrammen runt 1970 och framåt.

52. Drottninggatan 1
Under 80-talet kunde det kännas lite långt mellan träningspassen för de nyblivna ungdomsproffsen. Då blev det ofta bowling på VM-hallen. Den som förlorade fick betala fikan efteråt. Oftast drog målvakten Tony Ström det kortaste stråt. Något som sved hårt hos denne smålänning.

53. Tegelgårdsgatan 8
Den som för några år sedan besökte klubben Sophie's på Biblioteksgatan i Stockholm blev ofta mött i dörren av Jean-Paul von Der Burg, som med en van hand fick gästen att känna sig både speciell och välkommen. Sannolikt lade han grundträningen till denna syssla under sin tid i Malmö FF. Då var den tuffe mittbackens etagelägenhet på Gamla Väster den populäraste mötesplatsen för spelare i laget som Martin Dahlin, Håkan Lindman och Per Ågren. "Champa" var en av lagets få ungkarlar och hur många försitsar och efterfester som hölls här orkade inte ens grannarna hålla koll på.

54. Rudbecksgatan 18 A
På 80-talet köpte MFF detta hus i Limhamn som snabbt kom att kallas "tränarvillan". Bob Houghton bodde där under sin andra sejour i klubben och före honom var det Roy Hodgsons bostad. Roy, som gjorde sig populär bland spelarna bland annat genom sina svengelska felsägningar. I en match bad han Lasse Larsson värma upp en kvart före slut. Men det blev aldrig aktuellt med inhopp. Roy hade den trivsamma vanan att alltid vara först ner i omklädningsrummet efter matchen där han mötte spelarna i dörren, klappade om dem och sa, typ: "Well done, excellent". När Lasse Larsson kom ner den här gången log Roy och sa: "Well, Lasse, jag tänkte faktiskt sätta på dig när det var en kvart kvar".

55. Norra Vallgatan 62
En kväll 1987 insisterade promotorn Börje Lantz på att få äta en bit mat med "Masse" Magnusson på Savoy. Det var förvisso inte den första middag som någon med MFF-anknytning åt på denna klassiska krog. Redan klubbens första årsmöte, efter säsongen 1910, hölls på Savoy. Just den här kvällen berättade Lantz för "Masse" att Benfica var intresserat av att skriva kontrakt med honom. "Masse" blev glad, men också bekymrad. För hemma i lägenheten på Engelbrektsgatan satt ju hustrun Mie med magen i vädret och väntade på att föda dottern Nathalie vilken dag som helst.

56. Östergatan 39
Högst upp i huset med SEB:s huvudkontor ligger matsalen där MFF:s årsfester hölls under alla de år som Hans Cavalli-Björkman var ordförande i föreningen. Efter guldet 1988 uppträdde spelarna för Roy Hodgson och andretränaren Harry Jönsson och sjöng, efter känd melodi i tv-serien "Macken", om hur "Roy och Harry har ett lag ihop".

57. Hökeriet/Lilla Torg 9
Klädda i Inters träningsoveraller går Jürgen Klinsmann, Andreas Brehme & Lothar Matthäus omkring och gör stan dagen innan Europacupmatchen hösten 1989. De stannar till vid Hökeriet och går in och shoppar loss bland de svenska souvenirerna.

58. Stadionområdet/Träningsplanen
Det sägs att kriminalkommissarie Lennart Kellerman tillbringade de flesta av sina lunchpauser på MFF:s träningar. När Kellerman gick i pension, i början av 90-talet, frågade han stadionchefen Sven-Åke Löfgren om inte han och de andra gubbarna som brukade hänga vid staketet, kunde få en bänk att sitta på. Ett snabbt snack med snickare och smed - och kort senare stod den där. Kellermanbänken. Mellan lindarna på den östra långsidan av träningsplanen. Tyvärr avled Lennart Kellerman kort efter att bänken kommit på plats.

59. Cronmans väg 5
I skarven av 80- och 90-talen spelades det ofta fotboll i det här kvarteret på Rosengård. Det var särskilt två killar som utmärkte sig, och som båda snart började spela i Balkan. Den ene hette Tony Flygare och den andre Zlatan Ibrahimovic.

60. Hallingsgatan 8 B
Det var samma dag som MFF skulle möta Landskrona Bois under året i Superettan. Sportnytt var i Malmö och gjorde en intervju med lagets unga stjärna Zlatan Ibrahimovic, som just hade flyttat in i en lägenhet på Lorensborg. Zlatan satt i soffan och spelade Playstation. Reportern frågade om han inte tyckte att det skulle bli nervöst att springa in på Malmö stadion inför en publik på 25 000 ikväll. "Nej", svarade Zlatan, utan att lyfta blicken från tv-spelet framför sig, "här spelar jag ju inför 50 000 varje dag."

61. Via Veneto/Davidshallsgatan 19
Klassiskt lunchställe för MFF-spelare. Speciellt i slutet av 90-talet var det populärt. Det var här Niclas Kindvall och Daniel Nannskog satt och åt lunch i slutet av nittiotalet. De skulle vara en till; Daniel hade försökt ringa och väcka Wirmola vid elvasnåret men han orkade inte gå upp.

62. Celsiusgatan
Vid 2-tiden natten till den 4 januari 2001 stannade en Toyota Celica i hörnet av Celsiusgatan och Nobelvägen. Vid kanten stod en annan bil, där en man var i samspråk med en kvinnlig prostituerad. "Det är från polisen!" hojtade de två killarna i Toyotan. Mannen som pratade med kvinnan var pingstvän och känd som "uteliggarnas beskyddare". Han valde att köra iväg från platsen och ringa till polisen. Först på Trelleborgsvägen kunde polisen stoppa de unga männen och påtala för dem det olämpliga i att leka polis. Mannen bakom ratten i Toyotan var Zlatan Ibrahimovic.

63. Rörsjömarken
Klassisk mark och troligtvis Sveriges första idrottsplats, ungefär belägen där länsstyrelsen huserar idag. Här på Malmö Velocipedklubbs bana spelades den 12 oktober 1890 den första fotbollsmatchen i Malmö, en uppvisningsmatch med spelare från Kjøbenhavns Boldklub. Uppvisningen blev en succé och beskådades av tusentalet åskådare. "Applåder och bravorop ljödo vid hvarje mera framstående enskild prestation och hvarje gång bollen regelriktigt drefs in genom någon af de två galgeliknande ställningar, som vid banans hvardera ända markerade slutmålet", kunde man läsa i Sydsvenskan.

64. Stortorget 7
Efter den första matchen i Malmö (se ovan) hölls det middagsfest för danskarna på Kramer Hotell. Och nu var de två danska lagen fulltaliga. Fyra spelare hade nämligen blivit akterseglade i Köpenhamn och fick på plan ersättas av snabbskolade svenskar. Men till festen hann de fyra danskarna, med en senare båt. Vad de åt förtäljer inte historien.

65. Musik & Konst/Spångatan 5
Hit gick Thomas Sjöberg några dagar innan en hemmamatchen mot Sundsvall 9 augusti 1981. Han köpte The Cramps sprillans nya album. I den efterföljande matchen gjorde Sjöberg hattrick. Lennart och Peter på Musik & Konst hävdade att det naturligtvis hade med The Cramps-köpet att göra. Men när Sjöberg kom in i affären några dagar senare och Peter frågade honom vad han tyckte svarade han: "Det var det jävligaste jag hört i hela mitt liv". Matchen slutade 5-0.

66. Gustav Adolfs torg 10
Den 1 juli 1928 samlades uppemot 10 000 malmöbor för att följa en avgörande kvalmatch till allsvenskan mellan IFK Malmö och Redbergslid i Stockholm. Denna tidning hade arrangerat en "optisk överföring", den tidens text-tv. Via telefon fick man besked om matchen och med hjälp av en svart träskiva på en vitmålad pekpinne kunde publiken följa spelets händelser på en stor anslagstavla i Svenska strå- och filthattsfabrikens stora fönster en våning upp. IFK vann med 3-1 och lyckades därmed ta sig tillbaka till allsvenskan.

67. Baltzarsgatan 20
Han kom över Sundet, världens störste fotbollsartist, via Kastrup till Malmö den 20 augusti 1975. Redan på båten trixande Pelé med bollen till fotografernas förtjusning. När han så efter den dygnslånga resan anlände till kändishotellet Arkaden på Baltzarsgatan (idag First Hotel Garden) ville han bara sova. Lättare sagt än gjort. Madrassen var för mjuk. När städerskan kom med en ny, hårdare madrass höll hon inte på att komma in på rummet. Pelés beväpnade säkerhetsvakten stoppade henne. Men till slut fick han sin sömn och dagen efter var han redo för en uppvisningsgala med New York Cosmos på Stadion.

68. Spånehusvägen (tidigare Spångatan)
På hemmaarenan Malmö idrottsplats fanns det två planer. Men båda hade gräs (även träningsplanen som kallades för "Södra planen") och träningsmatcherna fick förläggas till annat ställe. Under många år spelade MFF sina träningsmatcher på Sorgenfris grusplan. Oftast började man med en match mot Sorgenfriklubbarna, det vill säga en halvtimme vardera mot Flagg, Kick, Olympic och Håkanstorp. Traditionen med Sorgenfrimatcher på våren varade över hela 1970-talet.

69. Rosendalsvägen 9
Han var så bra att det fanns aldrig tid att spela i Kirseberg eller någon av de andra klubbarna på Backarna. Bara efter någon match i skollaget blev Bosse Larsson värvad till Malmö FF. Här växte han upp intill järnvägen. Innan pappa kom hem från jobbet, gick mamma till sitt. Bosses mormor bodde i granntrappan.

70. Östergatan 30
Det började med ett sommarjobb på vaktmästeriet 1958 - och slutade med pension 46 år senare. Krister Kristensson blev Sydsvenskan trogen, som handsättare, faktor, sätterichef och slutligen försäljningschef på annonsavdelningen.

71. Temperance/Engelbrektsgatan 16
Under alla åren på Malmö idrottsplats spelades de allsvenska matcherna på söndagar kl 13.30. Då anlände motståndarlaget på lördagen och tog in på Hotell Temperance alldeles intill Gustav Adolfs torg. Där samlades Malmös autografjägare och lyckades på så sätt komma över en del dyrgripar.

72. Adelgatan 4
När Malmö FF Dam 1986 vann sitt första SM-guld efter ett hemma-borta-möte i Malmö och Skellefteå, firade man rejält lördagen efter på Trocadero, nuvarande Tunneln/The Tunnel. Guld blev det också 1990, 1991, 1993 och 1994.

73. Abbekåsgatan 10
Här bor Anna Andersson Franov, dotter till Bernt "Sump-Hugo" Andersson. Han var den som slog den famösa straffen som gav guldet till Djurgården 1964, efter att Leif Eriksson hade blivit fälld klart utanför straffområdet. Sump-Hugo myntade sedan uttrycket "Fel dömd - rätt slagen".

Sammanställt av:
Mats Weman, journalist och författare till boken "1979 - När Malmö var näst bäst i Europa".
Tony Ernst, frilansskribent på nätsidan Himmelriket samt tidningen Offside.
Håkan Malmström, Sydsvenskans fotbollsexpert sedan 1970.
Martin Andersson, redaktör.
Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
Relaterat

Guldfnatt - så gör du

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post