Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

En rykande het installation

Kultur & Nöjen
Toppdelad
En cappuccino, en caffelatte eller kanske en espresso? Du kan beställa vilken sorts kaffe du vill från James Brewster och du får ett unikt ljud till din kopp på köpet.
Med mikrofoner...

Du kanske har hört talas om kafémusik, men detta är något annat. Baristan och ljudkonstnären James Brewster gör kaffemusik, eller snarare ljudupplevelser som skapas när han gör kaffe på en espressomaskin.

Maskinen står tillfälligt i James Brewsters lägenhet i Malmö. Tre kontaktmikrofoner som fångar upp vibrationer är kopplade till espressomaskinen: en undertill, en på kvarnen och en på mjölkkannan. James Brewster maler bönor och skummar mjölk till en cappuccino för att visa. När han sätter ner mjölkkannan i bordet genererar det ett långt, svischande och brusande ljud i högtalarna.

Annons:

– När jag gör kaffe fångas ljuden och skickas genom en massa effekter, säger han.

Det började med att James Brewster jobbade som barista för ett kaffeföretag på Malmöfestivalen för två år sedan. Ungefär samtidigt höll han på med kontaktmikrofoner i sin ljudkonst och spelade in ett staket som till hälften stod under vatten i Industrihamnen. Efter tre dagar som kaffeförsäljare på festivalen kom han på att han kunde använda kaffemaskinens ljud.

– Då insåg jag att en espressomaskin skulle funka på samma sätt. Den består av metall som är jättebra för kontaktmikrofoner – man får ganska mycket ljud genom metall – och det finns vatten i den, säger James Brewster.

Nästa dag tog han med sina kontaktmikrofoner, sin bärbara dator och högtalare till festivalen och gav de kaffesugna en annorlunda upplevelse.

Sedan dess har han utvecklat konceptet till vad det är idag. Hittills har han sålt kaffe från sitt elektroakustiska kafé på Norbergfestivalen och på en festival utanför Berlin. Ikväll när han genomför ljudinstallationen på festivalen Minitronisk festival på Moriska paviljongen i Malmö är kaffet gratis.

– Jag har planerat den här grejen ganska länge och jag har äntligen lyckats göra det som jag hade tänkt från början. Nu vill jag fira på hemmaplan genom att ge bort kaffe till folk, säger han.

Eftersom ljuden förvrängs genom en mixer och av ljudprogram får varje kopp ett unikt ljud. Den som vill kan få köpa en mp3-fil av ljudet av just deras kopp kaffe med sig hem ikväll.

De olika kaffesorterna låter olika. En espresso ger mest ifrån sig ljudet av bönor som mals, pumpen som är igång och vatten. James Brewster jobbar därför med ljudet live för att det ska bli mer intressant. En caffelatte och en cappuccino låter ganska lika, men eftersom det är lite mer mjölk i en caffelatte har den ett längre skumljud. En espresso macchiato har kortare mjölkskumsljud och en americano mycket vattendroppsljud.

Vilket är ditt favoritkaffe att göra?

– Jag skulle nog säga cappuccino för att det är mest skum i mjölken och mjölkskummandet är mitt favoritljud. Det skapar ganska mycket diskant och det är ett kontant ljud. När jag pitchar upp och ner det kan det bli ganska tung och tät ljudbild. Mina datorprogram gör ganska många slumpmässiga ändringar. Det är ett ganska långt ljud, så det finns rätt så mycket utrymme för oväntade ljudmanipulationer.

LYSSNA!

Elektro-akustiskt café - Häller kaffebönor i kvarnen by sdsaudio

Elektro-akustiskt café - Skummar mjölk by sdsaudio

Elektro-akustiskt café - Vatten i espressomaskinen by sdsaudio

Minitronisk festival

Moriska paviljongen i Malmö ikväll kl 20–23. Skrivmaskinskvartetten Kontorsorkestern och Agnes Mercedes med Melodic Fairytales framträder också. James Brewster gör kaffe med ljud mellan de andra akterna. Festivalen varar till kl 03.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
  • Emma Thörnkvist
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post