Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Michael Moore Hates America

Film
Toppdelad
Michael Wilson har en poäng. Eller två. Han hävdar att Michael Moore med sina dokumentärer bara väljer att berätta halva sanningen – och ibland inte ens det.
Michael Moore Hates America
Michael Moore nagelfars i Michael Wilsons dokumentär.BILD: Foto: AP

Att han tricksar med ”vilseledande scener och lösryckta citat” i syfte att manipulera åskådaren. Och det kan han ju ha rätt i.

Michael Wilson försöker få en intervju med Michael Moore för att konfrontera honom med vissa frågor, men det visar sig svårt. På samma sätt som Moore försöker tvinga till sig en intervju med vd:n för GM, Roger Smith, i ”Roger and Me” (1989) eller Charlton Heston i ”Bowling for Columbine” (2002) svarar Michael Wilson med samma medicin. Det gör han också rätt i.

Problemet är att Wilsons ambition är driven av ett patriotiskt patos och han har hängt upp sig på att Moore säger sig älska USA. I sin argumentation är Wilson noga med att poängtera att Michael Moore har rätt att säga vad han vill i frihetens hemland, men han vill ta tillbaka rätten att själv älska sitt land.

Därmed blir filmen väl tjatig ibland. Alla hans intervjuoffer säger i stort sett detsamma: Moore hatar USA, ljuger och bedrar och Amerika är det bästa landet i världen. Så bra att till och med en dåre och ”kommunist” som Moore har frihet att uttrycka sin åsikt bla, bla, bla.

Lite synd, han borde ha utvecklat det intressantare sidospåret: kan man göra en helt sann dokumentär – är inte alla dokumentärer i grunden subjektiva?

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Film
  • Film
  • Kultur & Nöjen
  • Martin Andersson
blog comments powered by Disqus
Annons:
Fler artiklar från Film
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post