Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Gertten får stöd från höger och vänster

Kultur & Nöjen
Toppdelad
Fredrik Gerttens film ”Bananas!” visades på torsdagen för en fullsatt salong i riksdagen. Viljan att försvara yttrandefriheten var stark i publiken. Men det var också oron för att företag som Dole försöker skrämma dokumentärfilmare till tystnad genom hot om stämning.
Gertten får stöd från höger och vänster

Luciano Astudillo (S) var en av dem som organiserade visningen och efteråt höll i debatten om yttrandefrihetens gränser. Han tycker att det är lika viktigt att reagera när företag försöker begränsa yttrandefriheten som när sådana försök kommer från politiskt håll.
– Vi har många gånger värnat yttrandefriheten när stater föregriper sig på sina medborgare. Men det är lika viktigt att reagera när företag försöker inskränka yttrandefriheten genom sina ekonomiska muskler, säger han.

I publiken fanns representanter från alla politiska partier. Fredrik Gertten är stolt över att så många kom till visningen och att riksdagen stöttar honom inför Doles stämning.
– När man drabbas så här är det tufft att gå igenom det. Men det är lättare att orka nu när vi har det här stödet, säger han.

Annons:

Särskilt glad är han över att intresset från filmen har varit enhälligt och kommit från olika politiska sidor.
– Yttrandefrihet får inte vara en höger- eller vänsterfråga, säger han.

Luciano Astudillo hoppas att visningen i riksdagen kommer att ge filmarna styrka inför Doles stämningshot.
– Visningen i riksdagen är en plattform som ger legitimitet åt filmen. Det kan filmarna behöva för att möta draken, säger han.

I förlängningen hoppas Luciano Astudillo att Dole ska dra tillbaka sin stämning när de inser trycket från svenska politiker.
– Jag vet inte om det är rimligt att tro att de kommer göra det, men jag hoppas det. Jag tror att Dole bara förvärrar läget för sig själva genom stämningen. Den gör förstås att de riskerar att uppfattas som att de erkänner felen som de anklagas för.

Fredrik Gertten själv har ingen uppfattning om hur Dole kommer att reagera på filmvisningen och det politiska stöd som han fått.
– Det har ett pris att bete sig som Dole har gjort. Jag hoppas att den signalen ska gå fram så att de inser att de har gjort en dålig sak och drar tillbaka sin stämning. Man måste kunna ta en debatt i ett öppet demokratiskt samhälle, säger han.

Tillsammans med Mats Johansson (M) har Luciano Astudillo organiserat ett upprop bland riksdagsledamöterna där Dole uppmanas att dra tillbaka sin stämning. Luciano Astudillo hoppas att det kan hända när Dole inser att svenska politiker står bakom.

Fem röster om "Bananas!"

Agneta Berliner, (FP), Västerås:
– Jag tycker dels att filmen i sig är intressant, dels att Doles agerande är väldigt viktigt att diskutera. Yttrandefriheten gäller inte bara pressfriheten och rätten att uttrycka sig utan i grunden rätten att tänka. Att man som Dole gör, försöker snäva in den rätten är fruktansvärt. Vi tar yttrandefriheten för självklart i vårt land men vi måste alltid fortsätta diskutera den. Dessutom väcker den här filmen många tankar kring hur vårt rättssystem måste förändras i en alltmer globaliserad värld.

Cecilia Magnusson, (M), Göteborg:

– Jag tycker att det är en mycket välgjord film och det är en viktig fråga som filmarna tar upp. Filmen visar ju också att det här har blivit ett historiskt rättsfall. Dole beter sig på ett fruktansvärt sätt som inte är acceptabelt. Det är väldigt viktigt att vi fortsätter arbeta för yttrandefriheten. Vi kan tycka att det är självklart men det är inte det överallt. Jag sitter i kulturutskottet och jobbar med yttrandefrihetsfrågor varje dag, till exempel för Dawit Isaaks sak. Den här filmen stärker mig i mitt arbete.

Göte Wahlström, (S), Jönköping:

– Jag jobbar inte med de här frågorna vanligen men yttrandefriheten är en central fråga för all politisk utveckling. Man måste ha rätt att torgföra sin åsikter och tankar. Det är bra att vi som folk och nation ställer upp bakom filmarna när ett företag som Dole tror att de kan komma och ställa krav. När jag har arbetat utomlands har jag själv sett andra företag utnyttja arbetare. Det är en drivkraft för mig att slåss för den lilla människan mot storkapitalet och de stora företagen.

Helene Petersson, (S), Stockaryd:

Filmen i sig är fantastisk och det är jätteviktigt att den sprider kunskapen om hur Dole använde bekämpningsmedlet. Men framför allt lyfter den frågan om yttrandefriheten som är en fundamental del i vår demokrati. Jag är oroad för att andra dokumentärfilmare ska vara rädda för att arbeta om de riskerar dyrbara processer. Därför är det väldigt viktigt att vi visar hur den svenska yttrandefriheten ser ut. Det är avgörande att vi också samarbetar med EU och USA i frågan.

Hans Wallmark, (M), Ängelholm:

Jag hade sett bitar av filmen i Helsingborg och filmen överträffade mina förväntningar. Den är väldigt spännande cineastiskt och handlar samtidigt om många olika saker. Förstås om yttrandefriheten men också om det amerikanska rättssystemet, hur ett stort företag agerar mot privatpersoner och om vad som är sanning och vad som är lögn. Filmen är väldigt angelägen i dag och att gå och se den är ett ställningstagande för yttrandefriheten.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
  • Dole och Bananas!
Malmöfilm får Oscarsstöd

Malmöfilm får Oscarsstöd

Dole skjuter upp nya förhandlingar kring Bananas

Dole skjuter upp nya förhandlingar kring Bananas

Nu vill Gertten ha banandebatt

Nu vill Gertten ha banandebatt

Se alla artiklar
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post