Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Här ska konsten härska

Kultur & Nöjen
Toppdelad
Konsten är på plats. Men fortfarande återstår mycket arbete. Med lite mer än en vecka kvar till öppning är Moderna Museet fortfarande en byggarbetsplats.
Den röda delen är den nya tillbyggnaden.
Det finns gott om detaljer att pilla...
Den röda delen är den nya tillbyggnaden
Den belgiske konstnären Luc Tuymans...
Konsten är redan på plats i salarna.

Med en spatel och lite spackel försvinner en skarv in i den vita väggen, som sträcker sig elva meter upp mot det perforerade taket.

Imorgon, lördag, är det exakt en vecka kvar till invigningen av Moderna museet Malmö.

Annons:

Konsten är på plats. Men fortfarande är det mycket att göra innan museet kan öppnas för allmänheten. Bland annat finns det mer perforerad plåt att montera.

En liten figur rör sig långt borta i den stora hallen. Det är den belgiske konstnären Luc Tuymans som ger instruktioner till hur hans tavlor ska hänga.

– Det är en hel del kvar. Det blir en kort julafton, säger museichefen Magnus Jensner och visar de fyra olika utställningsrummen.

För tre och ett halvt år sedan presenterades förslaget om att det gamla elektricitetsverket, som då hyste konsthallen Rooseum, skulle tas över av Moderna museet. Den snart hundra år gamla byggnaden har därefter genomgått en rejäl renovering för att passa internationell standard. Och nu, när totalt 40 verk från samlingarna i Stockholm finns på plats i Malmö, har förslaget definitivt blivit verklighet.

Under utställningsnamnet ”Spektakulära tider” hänger verk av bland annat Andy Warhol, Lena Cronqvist och John-E Franzén på de vita väggarna i övre galleriet. Och mitt på golvet i en glasbur står Robert Rauschenbergs berömda ”Monogram”.

I den stora turbinhallen visas ”Against the Day” av Luc Tuymans, en av världens just nu mest framstående målare, och i det helt nya utställningsrummet ovanför butiken och kafeterian hänger Köpenhamnsbaserade Astrid Svangrens säregna spegelmålningar.

De tre utställningarna kommer att pågå i olika perioder. Längst tid får ”Spektakulära tider”, fjorton månader. Verken representerar 1960-talet och utgör i många fall gräddan av museets samlingar.

– Alla man pratar med som var med på 60-talet säger att det var en väldigt dynamisk period för museet. Flera stora konstnärer presenterades för första gången i Sverige och man lyckades också köpa många fantastiska verk, säger Magnus Jensner.

Den lilla filialens ängsliga vurm för moderskeppets glansdagar i huvudstaden 50 år tillbaka i tiden? Det låter som en ohälsosam nostalgi för ett museum som gärna vill hävda sin självständighet.

Så är det inte, säger Magnus Jensner.

– När vi nu etablerar oss i Malmö vill vi locka en så bred publik som möjligt. 60-talet kan också fungera som en brygga för publiken och skapa en relief till andra konstnärer som vi kommer att presentera senare. Vi gör inte utställningen för att vara nostalgiska, utan för att presentera toppverk.

Vilken plats ska Moderna museet ta på Malmös konstkarta?

– Nu har vi fokuserat på att få allt på plats. Men vi hoppas på att kunna skapa samarbeten. Jag har redan pratat med bland annat Inkonst och Dansstationen. Vi vill vara en del av allt som händer i Malmö.

FAKTA/Moderna Museet Malmö

Invigs: 26 december.

Inträde: 50 kronor (gratis under invigningsdagen).

Utställningar: "Against the Day" av Luc Tuymans (pågår till april), "Vad jag minns…" av Astrid Svangren (pågår till mars), "Spektakulära tider" med 60-talskonst från museets samlingar (fortsätter in på 2011).

Museet är en del av statliga Moderna Museet och finansieras av staten, Region Skåne och Malmö stad.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Kultur & Nöjen
  • Moderna Museet i Malmö
Moderna museets chef slutar

Moderna museets chef slutar

Från det ena till det andra

Från det ena till det andra

Skapandet – inget märkvärdigt

Skapandet – inget märkvärdigt

Se alla artiklar
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post