Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Hipphipps "Jolanta" dras till drama

Kultur & Nöjen
Toppdelad
Om man har fördomar, och det har väl de flesta av oss, skulle man tro att komikern och skådespelaren Sanna Persson Halapi är en bubblande och babblande person.
Hipphipps "Jolanta" dras till drama
BILD: Foto: Ove Jonsson

Det är hon oftast inte. Hon är allvarlig och eftertänksam, långt från hennes kanske mest kända karaktär, Jolanta i ”Hipphipp”.

Inte heller var hon klassens clown när hon gick i skolan i Bjärred.

Annons:

– Fastst jag hade peruk och konstig rekvisita med mig när jag skulle hålla föredrag, även om det handlade om finska vinterkriget. Och jag tillbringade mycket tid i utklädningsgarderoben hemma. Helst klädde jag ut mig till man.

Hon hämtar ofta inspiration från barndomen.

– Jag vill gärna hitta tillbaka till känslan jag hade då, när man var fri i sinnet och bara var människa. Det blir så annorlunda sedan, när man är man eller kvinna och webbredaktör, eller vad man nu är. Särskilt för kvinnor, tror jag. När man blir en lite större flicka ska man vara duktig, söt, tillags.

Det låter inte som en klyscha när hon konstaterar att humor och sorg ligger nära varandra.

– De har på något vis samma ursprung i hjärtat. Sorgen har en tendens att vara starkare än glädjen och lusten. Det gäller att hitta en balans mellan ytterligheterna.

Efter en stunds betänketid konstaterar hon att hon nog alltid dragits och letts till komiken och skådespeleriet.

– Jag tänker ofta att jag ska göra saker som jag mår bra av. Ett tag trodde jag att det var att jobba på kontor, jag ville bli redaktör. Men det brukar sluta med att jag dras tillbaka till det här i alla fall.

Redan som liten tittade hon på Hasse och Tage och lät sig inspireras. Hon funderade också på att bli sjökapten.

– Ochch ett tag var jag inne på att bli vakt i regnskogen. Man skulle bo i tält och ha hund och vapen och se till att träden fick stå kvar.

Vi träffar Sanna Persson Halapi på ett kafé på södra Österlen. Hon och maken Lars håller på att renovera en gammal skola i närheten där de ska flytta in i mars. De bor redan på landet, utanför Svedala.

Lars Halapi är musikproducent så en del av det nya huset ska bli studio. Sedan kan han förhoppningsvis slippa pendla lika mycket till uppdragen i Stockholm.

– Och så finns det ett stort klassrum som vi ska behålla som det är för att kunna använda till vad vi vill. Där finns en scen.

Sanna Persson har hunnit med en hel del det senaste året, trots att hon har ett litet barn. Just nu syns hon i tv-serien ”Hej Rymden” på lördagskvällarna. Den spelades in under tre hektiska månader. I höstas spelade hon i ”Kalla det vad fan du vill” på Intiman.

Nu är hon nyss hemkommen från en tre veckor lång semester i Thailand.

– Vi behövde verkligen pusta ut lite, säger hon och talar både om sig själv, maken och 1,5-årige sonen Kalle.

Knappt hade de landat hemma så var det dags att flyga vidare till Island där de firade Lars svågers 50-årsdag i dagarna tre. Hemma igen höll Sanna Persson föredrag om humor som drivkraft på Lunds stadsbibliotek nu i veckan.

– Det var läskigt att stå inför publik och bara vara sig själv. Jag är inte den typen av skådespelare som ständigt spelar sig själv utan är en massa andra typer. Jag hade tänkt att jag skulle ha med min hund och servera vin. Men varken hundar eller vin är tillåtna på bibblan. Jag bjöd i alla fall på pepparkakor och släpade med mig en del rekvisita, Helan och Halvan-fotografier och låtsasmat.

Humor kan vara så mycket, tycker Sanna Persson-Halapi. Det kan vara allt från små, små vardagliga saker till ett mäktigt politiskt vapen.

Har djur humor?

– Absolut.t. Särskilt hundar. De har mer humor än vissa människor.

Hennes egen hund heter Ulla och är stor och lurvig, en korsning mellan berner sennen och den new foundlandliknande-rasen landseer. Senaste tillskottet i familjen är katten Uffe Sääf.

Sanna Perssonon och Lars Halapi träffades genom ”Allsång på Skansen”.

Hon var där med Six Drummers, från filmen ”Music for One Apartment and Six Drummers”. Den har kallats världens mest sedda kortfilm och har fått massor av prestigefyllda priser. Just nu kan Sanna Persson då och då ses i våtdräkt i Vombsjön, där hon tränar att trumma på vatten. Hon går också på styrketräning och lär sig spela trumset inför inspelningen av en långfilm på samma tema som kortfilmen. Inspelningarna börjar efter årsskiftet.

– Det blir en musikalisk thriller, kan man säga, och vi är samma gäng som i kortfilmen.


”Music for One Apartment and Six Drummers” visar hur ett gäng med sex personer tar sig in i en lägenhet medan paret som bor där rastar sin hund. De tar under tystnad fram olika köksredskap och börjar spela. När låten är slut lägger de, fortfarande utan att yttra ett ljud, tillbaka redskapen för att på samma sätt fortsätta i sovrummet, badrummet och vardagsrummet.

När trumslagarna uppträdde på Skansen var Eva Dahlgren med i samma program. Lars Halapi var där som hennes producent. Tycke uppstod. Efter två veckor hade han flyttat till Sanna i Skåne. Efter ytterligare nio månader föddes sonen Kalle.

Musiken har alltid varit viktig för henne men har blivit det än mer genom Lars. En annan artist han producerar är Sophie Zelmani, som Sanna Persson spelat och sjungit bakom de senaste åren.

– Jag är absolut ingen sångerska. Men jag har allt mer fått upp ögonen för rösten som ett instrument.

Dessutom ärär hon manusförfattare, och även om det är litauiska resevärdinnan Jolanta – med perfekt bruten svenska – som är hennes paradroll i folks medvetande, har hon gjort ett antal allvarligare roller på scen och film.

Hennes geniförklarade debut som Henry VIII i det första, historiska Boelspexet med samma namn, ledde till en roll i ”Så vit som en snö” några år senare. Filmregissören Jan Troell fanns i publiken i AF-huset i Lund och lade Sanna Persson på minnet.

– Hur han nu kunde få Henry VIII att bli en skånsk piga.

Det var under åren i Lund som Sanna Persson lärde känna Johan Wester, en av männen bakom Hipphipp. Samma år, 1994, som Boelspexet föddes och 19-åriga Sanna Persson blev en mordisk och fruktansvärt rolig liten kung med hela spexpubliken, var hon med i karnevalsrevyn som Wester regisserade.

Studierna i drama-teater-film gick så där, det var mer det praktiska utförandet än teorin som gällde för Sanna Persson. Hon fick anställning som producent på Lunds Nya Studentteater, men började sedan fundera på vad hon skulle göra med sitt liv.

– Jagag hade en romantisk bild av att jag skulle cykla runt i Köpenhamn på en danskdesignad cykel, ha sjal och vara harmonisk. Så jag tog fram gula sidorna för Köpenhamn på bibblan och började leta efter lämpliga yrken.

Under bokstaven K fann hon klovn. Och sökte in på The Commedia School i den danska huvudstaden. Det var en utbildning som kostade pengar men Lunds kommun gav den talangfulla unga skådespelaren ett stipendium.

– Jag cyklade runt på en skruttig svensk cykel med bockstyre, blev inte harmonisk – men jag hade sjal.

Tiden i Köpenhamn var lärorik.

– Det var en inspirerande miljö. Jag fick lära mig akrobatik och fysisk teater. Det var turbulent, det kom folk från hela världen till skolan, många sökande själar.

Hon trivdes aldrig riktigt i staden, upplevde danskarna som ganska stygga mot svenskar och när dessutom de bästa lärarna hoppade av gjorde hon detsamma efter det första av de två åren.

– Jag flyttade till Malmö och kände mig som hemma.

Efter försöketet på kontor började hon tjänstgöra som spöke på museivandringar och jobba med ”Upp till bevis” i Sveriges Television med Sven Melander.

Sedan dess har det rullat på. Fast hela tiden ifrågasätter hon det hon gör, tänker att det kanske finns andra saker hon skulle kunna göra i stället. Och hon är knappast den som underhåller på fester. Lika energisk som hon kan vara på scen, lika tillbakadragen är hon privat.

Hon känner ofta pressen att vara rolig. Bordsgrannen på en middag frågar om hon kan dra några Jolanta-repliker.

– Menen det ska vara rätt omständigheter och rätt sammanhang. Så tradig är jag.

Å andra sidan älskar hon publiken när hon är i sitt rätta element. Det är åskådarnas reaktioner som gör det värt att utsätta sig för all ångesten.

För visst är hon nervös, även om det inte syns på utsidan. Inte ens hundra föreställningar med Hipphipp på Olympen, med tusen personer i publiken varje kväll, botade henne.

Premiärer är värst av allt.

– Dem måste man bara ta sig igenom, utan att tänka. Jag är väldigt självkritisk, recensioner är hemskt. Man lär sig olika strategier, men det kostar ändå mycket att utsätta sig.

Sanna Persson Halapi om...

Favoritkomiker och förebild: Gösta Ekman. Han har så många lager, har djup och är fruktansvärt rolig samtidigt. Han har också en distans till kändisskapet så som jag ser honom. Han dyker inte upp i massa fåniga tv-program.

Favoritskådespelare: Gena Rowlands. Henne kan jag se om och om igen. Bette Davis har både djup och charm.

Mest sedda film: Picassos äventyr.

Favoritförfattare: Kristina Lugn. När man har ett litet barn har man bara tid att läsa snuttvis. Då är poesi och Lilla Fokus perfekt.

Musik: Miles Davis, Joni Mitchell, Tom Waits. Och så lyssnar jag gärna när min man spelar gitarr.

Mat: Vi lagar mycket mat. Italienskt, indiskt, mexikanskt, thai. Vi hittar på egna recept. Jag har också ett förflutet som provlagare av recept. Jag jagade runt efter alla kryddor och ingredienser till asiatisk mat på Möllan i Malmö. Sedan såg jag till att beskrivningarna blev rätt med svenska mått.

Dryck: Vi gillar goda viner. Det är kul att hitta nya sorter.

Blir inspirerad av: Att sitta i en parkerad bil i ett par timmar och titta på folk. Av Kalle och min familj, Ulla och mina vänner.

Sanna Persson Halapi

Ålder: 33 år.

Yrke: Skådespelare, komiker, manusförfattare.

Familj: Maken Lars Halapi, sonen Kalle, 1,5, hunden Ulla och katten Uffe Sääf.

Bor: I Börringe tills den gamla skolan vid Valleberga är färdig-renoverad.

Skrattar åt: Kalle och min man. Ulla och Uffe. Simpsons.

Gör om tio år: Många olika saker. Har fler djur, antagligen en get. En häst har jag drömt om i hela mitt liv, en ardenner vill jag ha. Och gärna fler barn.

Aktuell: i tv-serien ”Hej rymden” som går på lördagskvällar i SVT.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post