Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Idolernas kamp i Melodifestivalen

Kultur & Nöjen
Toppdelad

Två idoler slåss om segern i Melodifestivalen. Men ska Björn Ranelid stjäla rampljuset igen? Och kan Thorsten Flinck överraska?

Det är dags för final i Melodifestivalen.

Idolernas kamp i Melodifestivalen
Loreen och Danny är tippade som etta och tvåa i Melodifestivalsfinalen.BILD: Foto: Scanpix

Flera tv-experter trodde att intresset för Melodifestivalen skulle minska i år, men tittarsiffrorna har tvärtom stigit och när det är dags för final i Stockholm på lördag är intresset på topp. Fyra miljoner tv-tittare väntas följa direktsändningen från Globen.

Om man ska gå på vad spelbolagen tror är det bara två artister som gör upp om segern; Loreen är storfavorit strax före Danny. De andra artisterna har ingenting att göra med slutsegern.

Annons:

Så paradoxalt nog slåss två artister från TV 4:s nedlagda flaggskepp "Idol" om segern i SVT:s största program. Loreen kom fyra i "Idol" 2004 och Danny blev sexa i tävlingen 2006.

Men allt handlar förstås inte om att vinna själva tävlingen. Många artister i lördagens final kommer att vara vinnare hur det än går.

Lisa Miskovsky har fått skjuts på sin comeback efter framgången med "Why start a fire", medan David Lindgren fått ett brett genombrott på en mycket större scen än han varit van vid när han spelat "den unge" Tomas Ledin i en krogshow i Göteborg.

Ulrik Munther är en tonårsidol oavsett om han tar hem förstapriset Sångfågeln och Thorsten Flinck har överträffat alla förväntningar genom att barfota gå hela vägen till Globenfinalen.

Författaren Björn Ranelid har fått mer uppmärksamhet än vad han kunnat drömma om med sin medverkan i Melodifestivalen och delat Sverige i två läger; för eller emot.

Han har blivit något av folkets favorit, men någon seger i finalen lär Ranelid knappast kunna få. För i finalen gör nämligen den internationella juryn entré, inkallade av SVT och producenten Christer Björkman för att se till att det svenska vinnarbidrag ska funka internationellt.

Och det är inte en vågad gissning av jurymedlemmarna från länder som Bosnien, Cypern och Ukraina kanske inte riktigt förstår Ranelid.

Finalen i Melodifestivalen direktsänds på lördag i SVT 1. Traditionsenligt framförs fjolårets låt av en annan artist - den här gången sjungs Eric Saades "Popular" av Helena Paparizou, svensk schlager-EM-vinnare för Grekland 2005.

Fakta/Idolerna i Melodifestivalen

Två stjärnor från TV 4:s "Idol" slåss om segern i Melodifestivalen på lördag.

Loreen kom fyra i "Idol" 2004 och Danny Saucedo sexa två år senare.

Talangjakten, som nu har har lagts ner av TV 4, har varit en pålitlig plantskola för schlagersuccé.

Här är artisterna från "Idol" som lyckats bäst i Melodifestivalen.

Stockholm (TT Spektra)

Anna Bergendahl (2008) - 1:a 2008

Danny Saucedo (2006) - 2:a 2011, 3:a (med EMD) 2009

Daniel Karlsson (2007) - 3:a 2011 som The Moniker, utslagen i år

Måns Zelmerlöw (2005) - 3:a 2007, 4:a 2009

Erik Segerstedt (2006) - 3:a (med EMD) 2009

Mattias Andréasson (2007) - 3:a (med EMD) 2009, utslagen i år

Darin (2004) - 4:a 2010

Christoffer Hiding (2007) - 5:a (med Swingfly) 2010

Ola (2005) -7:a 2010, Andra chansen 2008

Sibel (2005) - 7:a 2008

Sebastian Karlsson (2005) - 8:a 2007, utslagen 2011

Agnes (2005) - 8:a 2009

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post