Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Jävsanklagelse mot domare i piratmål

Kultur & Nöjen
Toppdelad
Domaren i Pirate Bay-målet, Tomas Norström, har varit medlem i flera upphovsrättsföreningar, uppger P 3 Nyheter.
Jävsanklagelse mot domare i piratmål
BILD: Foto: Scanpix

STOCKHOLM. Domaren i Pirate Bay-målet, Tomas Norström, har varit medlem i flera upphovsrättsföreningar, uppger P 3 Nyheter. Att han inte berättade om detta inför rättegången är anmärkningsvärt, tycker processrättslektorn Eric Bylander.

Tomas Norström har bland annat arbetat extra som tvistlösare åt stiftelsen.SE som ansvarar för internets svenska toppdomän. Norström och Monique Wadsted avgjorde tillsammans i mars 2007 ett fall där två företag gjorde anspråk på samma domännamn. Wadsted representerade amerikanska filmbolag under rättegången om fildelningssajten Pirate Bay.

Annons:

Domaren är också medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt. Andra medlemmar är Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted som alla företrädde rättighetsinnehavare i Pirate Bay-rättegången. Föreningen uppger sig vara ”en mötesplats för kvalificerade upphovsrättsliga diskussioner”.

Domaren sitter också med i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd.

På sin mikroblogg jämför en av de dömda, Peter Sunde, rättsprocessen med en tv-serie.

”Cliffhanger i säsong ett med domslutet – säsong 2 började med att domaren är jävig. Verkligheten överträffar dikten ännu en gång”, skriver han.

– Det här är en fars som bara fortsätter, säger den piratdömde Peter Sunde till TT. Hans ombud nu tänker begära att rättegången tas om.

Själv är Sunde kluven inför tanken på det.

– Det är jobbigt att behöva ta om den. Vi vill klara av det här målet så fort som möjligt. Men vi vill samtidigt att det ska gå rätt till så då måste man egentligen ta om den för att det ska kännas korrekt, säger Sunde.

Sunde är också förvånad över att domaren inte berättat om sitt medlemskap i de aktuella föreningarna.

– Det är oerhört märkligt. Särskilt efter att vi gjorde honom uppmärksam på att det fanns jäviga nämndemän och att han kvittade ut en av dem.

Domaren, Tomas Norström anser däremot inte att medlemskapen gör honom jävig i målet.

– Jag har ju bedömt att jag inte skulle vara jävig eftersom jag satt i målet. Det som påstås om medlemskapet i Upphovsrättsföreningen tycker jag inte grundar jäv. Det är en förening som ska främja kunskapen om upphovsrätten och vara en diskussionsplats. Jag är med därför att jag vill följa utvecklingen och debatten, säger han.

Inte heller Monique Wadsted anser att han varit det.

– Att Tomas Norström är med i en förening som har till syfte att ordna seminarier så att medlemmarna förkovrar sig i till exempel upphovsrättsfrågor är inte jäv. Det faktum att både han och jag är tvistlösare i domännamnsfrågor är inte heller jäv. Vi har ingen som helst privat relation, säger hon till TT.

Enligt Eric Bylander, universitetslektor i processrätt vid Göteborgs universitet, är det hugget som stucket om hovrätten bedömer Tomas Norström som jävig.

– Vi befinner oss i alla fall nära gränsen, men exakt på vilken sida är svårt att säga, säger han till TT.

Bylander anser det självklart att Norström, redan när rättegången inleddes, borde redogjort för sina medlemskap och att han arbetat med Monique Wadsted.

– I stället satt han så att säga med korten mot kroppen och det är i sig anmärkningsvärt.

Fakta

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Kultur & Nöjen
  • The Pirate Bay
Pirate Bay-grundare gripen

Pirate Bay-grundare gripen

Tre och ett halvt år i fängelse för Gottfrid Svartholm Warg

Tre och ett halvt år i fängelse för Gottfrid Svartholm Warg

Pirate Bay-grundaren Peter Sunde har gripits i Skåne

Pirate Bay-grundaren Peter Sunde har gripits i Skåne

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Kultur & Nöjen
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post