Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Objekt mer än måleri

Paul Fägerskiöld
Toppdelad
Moderna museet Malmö, t o m 28.4.
Objekt mer än måleri
Paul Fägerskiöld.

Årets Fredrik Roos-stipendiat heter Paul Fägerskiöld. På Moderna museet presenteras han med tre stora dukar fyllda med små prickar. Det är ännu ett exempel på ett samtida abstrakt måleri, som tar spjärn mot både bildförnekande monokromer och impulsiv spontanism. Två konsthistoriska företeelser, som var och en på sitt vis betonat själva processen i bildskapandet. Då dessa rörelser i dag kommenteras i konsten blir det ofta med stark förnekelse. Som här i en inprickad tomhet öppen att fyllas med min blick och mina tankar. Ett måleri som undviker måleriet och ställer frågor utanför dess verkningskrets. Mer målade objekt än måleri, således.

I den idérika katalogessän vecklar Andreas Nilsson skarpsynt ut målningarna som skimrande solfjädrar och konstaterar, att de nog ska ses som illusionistiska bilder – för betraktarens inre.

Annons:

Fägerskiöld är förstås en välförtjänt och redan mycket uppmärksammad stipendiat. Valet förvånar knappast. Men är det självklart? Att nomineringsgruppen till stipendiet domineras av Moderna museet är kanske den resandes ensak. Men det går inte att vifta bort tanken att perspektivet därmed blir snävare och att det lätt blir det knäsatta som premieras. Som nu. Jämför med hur Maria Bonnier-Dahlins stipendium ofta lyckas lyfta fram mindre förväntade konstnärskap. Och därmed tillför något i konstlivet. Inte bara bekräftar.

Stora stipendier som Fredrik Roos är utan tvekan viktiga i konstlivet. Både för konstnären och publiken. Bra, stora stipendier ser runt hörnet och kan motverka den olyckliga tendensen att begränsa konstlivet till en liten krets.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Konstrecensioner
  • Konst & Form
  • Kultur & Nöjen
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Konstrecensioner
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post